Po belaisvių mainų ukrainietė pilotė liko Rusijos kalėjime

Penktadienį Ukraina paskelbė, kad 146 į nelaisvę patekę Ukrainos kariai buvo iškeisti į 222 sukilėlius. Tačiau tarp iš lėktuvo netoli Kijevo išlipusių karių nebuvo garsiosios Nadeždos Savčenko.

Separatistai Ukrainos pilotę N.Savčenko perdavė Rusijai.<br>AP nuotr.
Separatistai Ukrainos pilotę N.Savčenko perdavė Rusijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 27, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:53 AM

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsisakė pripažinti, kad mano ginamoji pilotė Nadežda Savčenko ir dar 30 Ukrainos kariškių, kurie laikomi Rusijos kalėjimuose, yra karo belaisviai“, - teigia maskvietis advokatas Markas Feyginas straipsnyje, atspausdintame laikraštyje „The Washington Post“.

„Šis iššūkis dar vienai visuotinei normai reikalauja energingos kitų šalių reakcijos“, - tęsia advokatas.

„N.Savčenko prorusiškų separatistų buvo suimta birželio 18 dieną netoli Luhansko, kai vykdė sužeistų Ukrainos kariškių gelbėjimo operaciją“, - sakoma straipsnyje.

Pasak M.Feygino, kadangi N.Savčenko vilkėjo Ukrainos karinę uniformą ir turėjo šaunamąjį ginklą, jai taikytinas Ženevos trečiosios konvencijos 4-asis straipsnis, kuriame išdėstyti karo belaisvio statuso kriterijai.

Birželio 19 dieną internete pasirodė jos kvotos vaizdo įrašas, rašo M.Feyginas. „Po to ją perkėlė į Donecką, į separatistų štabo būstinę, ir sukilėlių kontržvalgybos vadas patvirtino, kad ją paėmė į nelaisvę“, - sakoma straipsnyje.

„Birželio 20 dieną sukilėliai perdavė pilotę Rusijos žvalgybos karininkams, kurie uždėjo jai ant galvos maišą ir slapta išvežė į Rusiją. Rusijos valdžia tikina, jog ji perėjo sieną savanoriškai, be dokumentų, apsimetusi pabėgėle. Tai - melas“, - rašo M.Feyginas.

N.Savčenko kaltinama pagal Rusijos Baudžiamąjį kodeksą prisidėjus prie dviejų Rusijos žurnalistų nužudymo birželio 17 dieną.

Anot M.Feygino, nustatyti, kad N.Savčeno nekalta, nėra sunku: „Telefoninių pokalbių išklotinė rodo, kad ji buvo paimta į nelaisvę prieš valandą iki apšaudymo, per kurį žuvo žurnalistai“.

Bet, tęsia advokatas, „pagal Ženevos konvencijas jai apskritai negalima pareikšti kaltinimų padarius kriminalinį nusikaltimą. Jeigu ji kažką pažeidė, tai gali būti atsakinga tik tarptautinei justicijai pagal karo įstatymus“.

M.Feyginas rašo: „Rusija tvirtina, jog nėra Ukrainos konflikto šalis, nors pagal Ženevos konvencijų normas neabejotinai yra“.

Bet net jeigu karas vyktų vien tik tarp Ukrainos vyriausybės ir sukilėlių, jam vis tiek taikytinos Ženevos konvencijos.

Tuomet N.Savčenko – sukilėlių belaisvė, neteisėtai perkelta į Rusiją, ir Rusijos valdžia privalo nedelsdama ją paleisti.

„Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas ir JTO turi pareikalauti, kad Nadežda Savčenko ir kiti Ukranos belaisviai nedelsiant būtų paleisti. Arba turi būti pripažinta, kad Rusija pažeidžia Ženevos konvencijas“, - baigia savo straipsnį autorius. Donbase nelaisvėje lieka dar 490 žmonių. Apie tai šeštadienį „Facebook“ socialiniame tinkle pranešė belaisvių išlaisvinimo centras prie Ukrainos gynybos ministerijos.

Centro duomenimis, gruodžio 26 dieną buvo išlaisvinti 146 žmonės, tarp jų - Nacionalinės gvardijos kariai ir karininkai, Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, savanoriai.

Remiantis paskelbtais sąrašais, nelaisvėje lieka dar 490 žmonių.

Šeštadienį iš prorusiškų kovotojų nelaisvės be mainų paleisti dar trys Ukrainos kariai ir civilis, praneša „Ukrinform“ remdamasi šalies gynybos ministro pavaduotojo patarėju Vasilijumi Budiku.

„Be mainų paleisti keturi vyrai. Trys kariai - Jurijus Farasejus, Eugenijus Kozlovskis ir Andrejus Ševčiukas - nelaisvėje išbuvo 118 dienų, - rašė jis „Facebook“. - Be trijų karių, buvo išlaisvintas ir civilis Aleksandras Kuralenia, nelaisvėje išbuvęs 103 dienas“.

Penktadienį Ukraina paskelbė, kad 146 į prorusiškų kovotojų nelaisvę patekę Ukrainos kariai buvo iškeisti į 222 sukilėlius. Parengė Leonas Grybauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.