Ukraina su prorusiškais kovotojais apsikeitė šimtais belaisvių

Ukrainos prezidentas Petro

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 27, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:21 AM

Vakarų šalių palaikomas lyderis, plačiai besišypsantis ir vilkintis juodą aviatoriaus striukę, netoli Kijevo esančiame kariniame oro uoste priėjo prie karinio transporto lėktuvo krovinių liuko pasveikinti anksti šeštadienio rytą parskraidintų karių.

Jis tvirtai spaudė rankas sugrįžusiems – tiek jauniems, tiek žilstelėjusiomis barzdomis – ir juos glėbesčiavo, kai kariai lipo vilkėdami civilius drabužius ir megztas kepuraites, saugančias nuo žvarbių orų.

„Mano – kaip prezidento ir paprasto piliečio – širdis kupina džiaugsmo, kad jūs, kaip ir žadėjau, Naujuosius metus galėsite sutikti su šeimomis ir kovos broliais“, – P.Porošenka sakė oro uoste aplink jį stovintiems kariams.

Ukrainos armija, kuriai nuolat stigdavo lėšų, visuomenės buvo smarkiai kritikuojama dėl nesugebėjimo sutriuškinti sukilimo, kuris nusinešė jau per 4,7 tūkst. žmonių gyvybių ir kelia pavojų šalies išlikimui.

„Šiandien mūsų džiaugsmu dalijasi tūkstančių tūkstančiai ukrainiečių, kurie nuoširdžiai džiaugiasi, kad po ilgų dienų, savaičių ir mėnesių jūs pagaliau grįžote namo, nepalūžę ir neišdavę, tvirtai palaikydami kovinę dvasią, pademonstravę geriausius Ukrainos kario bruožus“, – pareiškė P.Porošenka.

Ukrainos sąjungininkai Europoje tikisi, kad penktadienį vykę mainai žymės takoskyrą kare, kuris atrodo pasiekęs aklavietę, bet tebesitęsia dėl didžiulio nepasitikėjimo tarp priešininkų.

Penktadienį Kijevas paleido 222 maištininkus, sučiuptus aplink pagrindinę separatistų tvirtovę Donecką ir kaimyniniuose regionuose.

Tačiau susitarime, suderėtame Minske trečiadienį padedant tarpininkams iš Europos ir Rusijos, buvo numatyta, kad bus paleisti 150 vyriausybės pajėgų karių ir 225 separatistai.

„Deja, ne visi buvo paleisti. Dar keturi jūsų draugai sugrįš“ šeštadienį, sakė P.Porošenka, turėdamas omenyje planuojamą daug mažesnį apsikeitimą belaisviais, kuris turėtų įvykti kitoje rytų Ukrainos vietoje.

„Tačiau mes ieškosime ir surasime visus – nė vienas nebus paliktas, – žadėjo prezidentas. – Šalis kovos dėl kiekvieno savo ištikimo sūnaus.“

Per apsikeitimą šeštadienį konflikto pusės ketina grąžinti kovotojus, sučiuptus per kautynes kaimyninėje Luhansko srityje.

Dabar Europa tikisi, kad šis apsikeitimas padės išjudinti taikos derybas Minske, nors separatistai šeštadienį sakė, kad jos atrodo niekur nevedančios.

Penktadienį Minske planuota surengti galutinį derybų etapą, per kurį turėjo būti pasirašyta išsami paliaubų sutartis, tačiau jis buvo atidėtas neribotam laikui.

„Šiuo metu nėra jokio aiškumo dėl kito susitikimo Minske, – Luhansko separatistų derybininkas Vladislavas Deinega sakė naujienų agentūrai AFP. – Nėra jokios informacijos apie datą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.