Dingusio lėktuvo paieškos stringa - užminta dar viena mįslė

Sekmadienį ryte iš Pietryčių Azijos atskriejo žinia apie galimai įvykusią dar vieną lėktuvo katastrofą. Dingo iš Indonezijos miesto Surabajos pakilęs Malaizijos pigių skrydžių bendrovės „AirAsia“ lėktuvas, kuriuo skrido 162 žmonės. Į Singapūrą skridęs orlaivis ryšį su Džakartos skrydžių valdymo centru prarado 7 val. 24 min. vietos (1 val. 24 min. Lietuvos) laiku, praneša AP ir BBC.

Lėktuvo ieškoma rajone tarp Belitungo salos ir Kalimantano, maždaug pusiaukelėje to maršruto, kuriuo turėjo skristi reiso QZ8501 lėktuvas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lėktuvo ieškoma rajone tarp Belitungo salos ir Kalimantano, maždaug pusiaukelėje to maršruto, kuriuo turėjo skristi reiso QZ8501 lėktuvas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 28, 2014, 7:21 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:40 AM

„Mes baigėme 17 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos laiku), nes temo. Oras taip pat nebuvo labai geras, nes darėsi tikrai debesuota“, – sakė ministerijos pareigūnas Hadi Mustofa. 

„Rytoj pradėsime 7 val. ar dar anksčiau, jei oras bus geras“, – pridūrė jis. 

Oro linijų bendrovė „AirAsia“ patikslino duomenis apie dingusio lėktuvo „Airbus A320-200“ keleivius, praneša „Interfax“. 

Iš viso orlaiviu skrido 155 keleiviai, tarp kurių buvo 149 Indonezijos piliečiai, trys Pietų Korėjos piliečiai, taip pat po vieną Malaizijos, Singapūro ir Didžiosios Britanijos pilietį. Šeši įgulos nariai - indoneziečiai, vienas - prancūzas. 

„NewsAsia“ duomenimis, Didžiosios Britanijos pilietis skrido kartu su dvejų metų dukterimi, kuri savo ruožtu yra Singapūro pilietė. Jo žmona, taip pat turinti Singapūro pilietybę, išskrido iš Indonezijos kitu reisu kartu su vyresniuoju vaiku. 

Sekmadienį ryte iš Pietryčių Azijos atskriejo žinia apie galimai įvykusią dar vieną lėktuvo katastrofą. Dingo iš Indonezijos miesto Surabajos pakilęs Malaizijos pigių skrydžių bendrovės „AirAsia“ lėktuvas, kuriuo skrido 162 žmonės. Į Singapūrą skridęs orlaivis ryšį su Džakartos skrydžių valdymo centru prarado 7 val. 24 min. vietos (1 val. 24 min. Lietuvos) laiku, praneša AP ir BBC.

Ryšys su skrydžio QZ8501 įgula prarastas praėjus 42 minutėms po pakilimo. Maždaug po valandos lėktuvas turėjo leistis, tačiau jo nesulaukta.

Keliose Pietryčių Azijos šalyse veiklą vykdantis „AirAsia“ pranešė, kad dingo orlaivis „Airbus A320-200“, taip pat informavo, jog vyksta jo paieška. Dingusio lėktuvo ieško Singapūro karinės oro pajėgos.

23 keleiviai nepasirodė

Internete išplatintas keleivių sąrašas rodo, jog net 23 iš skrydžiui užsiregistravusių keleivių į lėktuvą nespėjo ar atidėjo savo kelionę dėl kitų priežasčių. Tarp laimingųjų, išvengusių nelaimės, 4 vaikai, 8 moterys ir 11 vyrų. 

Manoma, kad lėktuvas dingo skrisdamas virš Javos jūros. Ši jūra yra Indijos vandenyno dalis. Tuo metu dangus buvo debesuotas.

BBC praneša, kad, prieš prarandant kontaktą su lėktuvu, jo pilotai prašė leisti nukrypti nuo skrydžio trajektorijos, t.y. pakilti nuo 9,7 tūkst. metrų iki 10,3 tūkst. metrų aukščio ir pasukti į kairę dėl blogų oro sąlygų. Tačiau jokio pagalbos signalo skrydžių valdymo centras nesulaukė.

Teigiama, kad dingęs lėktuvas buvo pagamintas 2008 metais, o jį valdęs pilotas turėjo 6,1 tūkst. valandų skridimo patirtį. Surabajos oro uoste susirinko dešimtys dingusiu lėktuvu skridusių žmonių artimųjų. Daugelis jų nepaleidžia iš rankų mobiliųjų telefonų ir verkia. 

Jau trečia Malaizijos lėktuvų nelaimė

AP informuoja, kad Malaizijoje įsikūrusi „AirAsia“ iki šiol nebuvo praradusi nė vieno savo lėktuvo. Tačiau Malaizija šiemet patyrė du didelius smūgius, susijusius su aviacijos saugumu: kovo mėnesį dingo nacionalinio šalies vežėjo „Malaysia Airlines“ lėktuvas, skraidinęs 239 keleivius iš Kvala Lumpūro į Pekiną, o liepą virš Ukrainos buvo numuštas „Malaysia Airlines“ orlaivis, kuriame buvo 298 žmonės.

Indonezijos oro pajėgos nurodė, kad du jų lėktuvai buvo pasiųsti patikrinti rajono Javos jūroje į pietvakarius nuo Pangkalan Buno Kalimantano provincijoje. 

„Oras debesuotas, tą rajoną supa jūra. Mes vis dar pakeliui, tad nedarysime prielaidų dėl to, kas nutiko tam lėktuvui“, – sakė Indonezijos oro pajėgų atstovas Hadi Cahyanto.

Dingusį lėktuvą eksploatuoja „AirAsia Indonesia“, Malaizijoje įsikūrusios „AirAsia“, kuri dominuoja klestinčioje Pietryčių Azijos pigių skrydžių rinkoje, padalinys. 

Dar vienas lėktuvas patyrė problemų

Sekmadienį dar vienas lėktuvas, priklausantis Malaizijos oro linijų bendrovei „AirAsia“, dėl techninių priežasčių turėjo leistis avariniu būdu, praneša „Channel NewsAsia“. 

Vidaus reisu iš Penango į Langkavį skridęs laineris buvo priverstas grįžti į oro uostą, iš kurio pakilo dėl kilusių techninių problemų. 

Naktį į sekmadienį iš radarų ekranų dingo bendrovės „AirAsia“ lėktuvas „Airbus A320-200“, kurio registracijos numeris PK-AXC. Jis skrido iš Surabajos miesto Indonezijoje į Singapūrą. Orlaivyje buvo 155 keleiviai (dauguma - Indonezijos piliečiai) ir septyni įgulos nariai. 

Manoma, kad jis patyrė katastrofą prie Indonezijai priklausančios Belitungo salos. Pagal vieną iš versijų, lėktuvas galėjo nukristi į jūrą Belitungo salos rajone. Ten šiuo metu vyksta paieškų ir gelbėjimo operacija, kurioje dalyvauja Indonezija, Australija, Malaizija ir Singapūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.