Revoliucija Maskvoje neįvyko: sulaikyta apie 200 protestuotojų

Rusijos žurnalistai liūdnai juokauja - Maskvoje buvo karšta, tačiau ne taip, kad įvyktų revoliucija. Centrinėje Maskvos Maniežo aikštėje, kuri yra prie Kremliaus, vyko masinė demonstracija. Kelias valandas protestuotojus raginę skirstytis pareigūnai į pagalbą pasitelkė riaušių policiją, šie išstūmė protestuotojus iš Maniežo aikštės.

Rusijoje buvo neramu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rusijoje buvo neramu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-30 16:45, atnaujinta 2018-01-17 21:21

Į ją buvo susirinkę beveik 2 tūkstančiai žmonių, kurie atsiliepė į opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno raginimą išeiti į gatves. Neoficialias duomenimis skelbiama, kad daugiau nei du šimtai žmonių buvo sulaikyta, tarp jų ir pats opozicijos veikėjas A.Navalnas. Jis buvo vežamas į policijos nuovadą, tačiau galiausiai policijos pareigūnai jį parvežė namo.

A.Navalnas savo šalininkus sukvietė po to, kai teismas nusprendė skirti jo broliui Olegui laisvės atėmimo bausmę jųdviejų bendroje byloje. Bylą A.Navalnui ir jo broliui Olegui daugelis analitikų vadino politine. Abu broliai buvo kaltinami tuo, kad iš įmonių, siejamų su Prancūzijos kosmetikos milžine „Yves Rocher“, pavogė 30 mln. rublių (1,48 mln. litų). Ir tos įmonės, ir pati Prancūzijos bendrovė neigia pasigedusi pinigų.

Savo ruožtu, Maskvos policija pareiškė, kad užkirs kelią bet kokiems protestams Rusijos sostinėje.

„Vadovaujantis įstatymais, visi nesankcionuoti veiksmai bus užkirsti saugumo pajėgų. Jokios kitos alternatyvos nėra“, – sostinės saugumo departamento vadovas Aleksejus Majorovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

21 val. 20 min. Policija tikina, kad mitinge dalyvavo 1,5 tūkst. žmonių. Naujausiais duomenimis, sulaikyti 245 žmonės.

20 val. 19 min. Remiantis oficialiais duomenimis, sulaikyta šimtas žmonių, neoficialiais - per du šimtus.

20 val. 09 min. Riaušių policija išstūmė žmones iš Maniežo aikštės. Dalis išvyko namo, kiti patraukė Revoliucijos aikštės link.

 „Štai tau ir revoliucija“,- komentuoja rusų žurnalistai.

20 val. Riaušių policija ėmė judėti žmonių link. Į tai protestuotojai atsakė dainuodami „Laimingų Naujųjų metų!“. Riaušių pareigūnai bando išstumti žmones iš Maniežo aikštės į Revoliucijos aikštę. Pranešama apie 171 sulaikytą žmogų.

19 val. 50 min. Naujausiais duomenimis, į policijos furgonus suvaryti mažiausiai 132 asmenys, kai kurie jų jau pristatyti į nuovadas pažeidimų įforminimui, nurodė grupė „OVD-Info“, kuri fiksuoja suėmimus, skelbia sulaikytų asmenų pavardes.

Aikštėje išsirikiavo ir riaušių policija, pareigūnai per garsiakalbius toliau ragina skirstytis.

19 val. 40 min. Pasak žiniasklaidos, Maskvoje buvo sulaikyta apie 100 žmonių. Tuo tarpu, tarp protestuotojų išryškėjo dvi akivaizdžios stovyklos: A.Navalno šalininkai ir priešininkai skanduoja priešingus šūkius ir veliasi į konfliktus.

Priešininkai šaukė: „Nepriklausomybė neveiks“, ragino nesilankstyti JAV, į tai A.Navalno šalininkai atsakė šūkiais: „Rusija be Putino“.

19 val. 24 min. A.Navalnas praneša, kad pirmiausia buvo vežamas į policijos nuovadą. „Pirmiausia vežė į policijos nuovadą, tačiau pusiaukelėje gavo naujus nurodymus - neišleisti iš namų. Prie mano buto stovi penki kariai“, - naujausius įvykius komentuoja savo „Twitter“ tinkle A.Navalnas.

19 val. 12 min. Gazeta.ru praneša, kad prie istorijos muziejaus tarp kazokų ir demonstrantų kilo muštynės, informuoja news.ru. Aplink žmonės šaukia, kad tai provokacija ir ragina į ją neįsitraukti.

Pasak advokato Dmitrijaus Agranovskio, už tai, kad A.Navalnas pažeidė namų arešto taisykles jam gali negrėsti jokia bausmė.

„Taip, A.Navalnas pažeidė namų arešto sąlygas, tačiau neaišku, kas turėtų jį už tai nubausti“, - tikino advokatas.

19 val. Policija per garsiakalbius ragina protestuotojus skirstytis ir primena, kad jų mitingas - nesankcionuotas.

Pranešama, kad sulaikyti 22 žmonės, tarp jų ir žmogaus teisių aktyvistas Levas Ponomariovas. Tarp sulaikytųjų yra ir A.Navalno priešininkų, kurie vežami autobusiuku skandavo „Maidanui - ne“ ir mojavo vėliavomis.

18 val. 51 min. Paaiškėjo, kad A.Navalnas buvo sulaikytas nepriėjęs Maniežo aikštės. Policija čiupo A.Navalną ir įgrūdo į policijos autobusą netoli Maniežo aikštes.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, savo  bendraminčių ir žurnalistų apsuptas A.Navalnas buvo nuvestas į autobusą apie 19 val. 15 min. Maskvos (18 val. 15 min. Lietuvos) laiku.

18 val. 43 min. Susirinkę protestuotojai ėmė skanduoti ir žymiąją Ukrainos frazę: „Šlovė Ukrainai, šlovė herojams“. Televizijų siužetuose matosi, kaip policija sulaiko protestuotojus vieną po kito.

18 val. 40 min. Gazeta.ru praneša apie pirmuosius areštus Maniežo aikštėje. Žurnalisto akyse policijos pareigūnai sulaikė ir išsivedė du žmones.  Sulaikymo priežastis - nežinoma.

18 val. 28 min. Žurnalistų teigimu, į Maskvos centrą susirinko apie 2 tūkst. žmonių. Minia skanduoja Navalno pavardę ir žeria kaltinimus Rusijos valdžiai. Girdisi šūkiai: „Laisvė Navalnui“ ir „Rusija be Putino“.

18 val. 26 min. A.Navalnas buvo sulaikytas policijos pareigūnų. „Tai, kad aš sulaikytas dar nereiškia nieko“, - rašė jis.

18 val. 14 min. A.Navalnas pasidalino nuotrauka „Twitter“ tinkle. Iš jos galima spręsti, kad opozicijos veikėjas jau netoli Maniežo aikštės. Kiek vėliau jis savo socialinio tinklo profilyje parašė žinutę, kad iki Maniežo jam atvykti nepavyko, tačiau paragino jo sekėjus tai padaryti.

„Iki Maniežo aikštės aš nenuvykau, tačiau nereiškia, kad jūs to negalite padaryti. Raginus visus neišsiskirstyti. Visų nesustabdys“, -„Twitter“ tinkle rašo A.Navalnas.

18 val. Maniežo aikštėje rastas įtartinas paketas. Milicija žmonių prašo pasitraukti kuo toliau nuo įtartino objekto.

17 val. 50 min. A.Navalnas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad nepaisant namų arešto jis vyksta į Maniežo aikštę. Tame pačiame tinkle pasirodė pranešimų, kad A.Navalnas buvo sulaikytas netoli metro stoties, tačiau tai kol kas nepatvirtinta. O opozicijos atstovai tokią informaciją iš vis paneigė.

Susirinkusieji į Maniežo aikštę svarsto, kas bus opozicijos veikėjams, pažeidusiems namų arešto taisykles.

Kaip praneša įvykio vietoje dirbantys korespondentai, aikštėje budi daug milicijos pareigūnų ir karių. Aikštėje labai daug civilių žmonių, tačiau kol kas neaišku, ko daugiau - paprastų praeivių ar A.Navalno šalininkų.

17 val. 30 min. „Echo Moksvy“ žurnalistas informuoja, kad pareigūnai kontroliuoja išėjimus iš metro stoties „Ochotnyj Riad“. „Interfax“ agentūra praneša, kad ribojimai pradėti taikyti nuo 18 val. vietos laiku.

„Kelių policijos prašymu nuo 18 val. taikomi apribojimai keleivių požeminėje perėjoje, netoliese nuo „Ochotnyj Riad“ stoties“, - rašoma departamento pranešime.

Nepaisant to, link aikštės plūsta minios žmonių.

17 val. Pasak liudininkų, į Maniežo aikštę mestos itin gausios policijos pajėgos. Jie nuo 17 val. ėmė blokuoti praėjimus link aikštės, taip pat apribotas eismas keliomis aplinkinėmis gatvėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.