Rusiška Temidė – už grotų siunčiamas ne A.Navalnas, o jo brolis

Kremliaus režimo kritikai baiminosi blogiausia – bet tikriausiai ir pats Vladimiro Putino režimas, išsigandęs protestų ir pabūgęs skirti realią laisvės atėmimo bausmę garsiam opozicionieriui Aleksejui Navalnui. Prieštaringoje byloje jis buvo nuteistas lygtinai, o už grotų siunčiamas jo brolis Olegas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2014, 9:40 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 11:07 PM

Bylą A.Navalnui ir jo broliui Olegui daugelis analitikų vadino politine. Abu broliai buvo kaltinami tuo, kad iš įmonių, siejamų su Prancūzijos kosmetikos milžine „Yves Rocher“, pavogė 30 mln. rublių (1,48 mln. litų). Ir tos įmonės, ir pati Prancūzijos bendrovė neigia pasigedusi pinigų.

Be to, nuosprendžio byloje paskelbimas buvo netikėtai paankstintas. Verdikto tikėtasi sausio viduryje, bet lemiamas posėdis buvo žaibiškai paankstintas po to, kai A.Navalno šalininkai paskelbė apie planus surengti masines demonstracijas.

Apie pakeistą nuosprendžio skelbimo dieną buvo pranešta tik pirmadienį, bet ankstų antradienio rytą į teismą vis tiek sugužėjo minia žurnalistų.

Teisėja Jelena Korobčenko pripažino A.Navalną, kuris jau kelerius metus kaltina V.Putino valdžią dėl masinės korupcijos, o prezidentinę partiją „Vieningoji Rusija“ yra praminęs „vagių ir sukčių“ partija, ir jo brolį Olegą kaltais dėl turto pasisavinimo.

Aleksejui buvo skirta lygtinė 3,5 metų laisvės atėmimo bausmė, bet Olegą buvo nuspręsta pasiųsti už grotų – jis buvo suimtas teismo salėje, o pareigūnai jam uždėjo antrankius.

A.Navalnas tą žingsnį piktai pasmerkė kaip politinį spaudimą. Teismo salėje jis ėmė šaukti: „Ar jums negėda? Už ką sodinate brolį? Kad mane dar skaudžiau nubaustumėte?“ Vėliau teisėja Jelena Korobčenko leido Aleksejui atsisveikinti su Olegu.

Dalis nepriklausomų Rusijos politikos apžvalgininkų iškart pastebėjo, kad V.Putinas, kontroliuojantis Rusijos teismus, žengė KGB būdingą žingsnį.

A.Navalną, kuriam dabar ir taip taikomas namų areštas, esą bandoma sulaužyti už grotų įgrūdant jo brolį, bet patį nuteisiant tik lygtinai, tikintis, kad protestuotojai nuspręs, jog rinktis į demonstracijas neverta.

Abiem kaltinamiesiems teismas taip pat skyrė po 500 tūkst. rublių (25 tūkst. litų) baudą. Prokurorai siekė, kad A.Navalnas būtų nuteistas kalėti 9 metus, o jo brolis – 8 metus.

Teismo sprendimu Olegas Navalnas laisvės atėmimo bausmę atliks bendrojo režimo kalinimo kolonijoje.

Centrinėje Maskvos Maniežo aikštėje prie Kremliaus antradienio vakarą laukiama masinės demonstracijos. Į ją socialiniuose tinkluose užsirašė tūkstančiai A.Navalno šalininkų.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.