Pasaulis sutinka 2015 metus: fejerverkų šou nušvietė ir Europą

Pasaulis žengia į 2015-uosius metus. Šventiniai fejerverkai ir šampano purslai pirmiausia liejosi Naujoje Zelandijoje, vėliau Australijoje, o po kelių valandų įžengė į Azijos žemyną. Japonija ir Pietų Korėja Naujuosius sutiko tuo pačiu metu (17 val. Lietuvos laiku), po valandos šventinis vidurnaktis išmušė Honkonge ir Kinijoje. Užtikrintai ir tvirtai Naujieji pasiekė ir Europą. Didžiausi valstybių miestai tarsi varžėsi tarpusavyje, kurie iš jų pasauliui parodys įspūdingesnius fejerverkų spektaklius.

Naujieji Vokietijoje.<br>AP nuotr.
Naujieji Vokietijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 31, 2014, 11:03 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:25 AM

Sidnėjuje - įspūdingas šou

Australijos didžiausias miestas trečiadienį pirmasis pasaulyje triukšmingai sutiko naujuosius 2015 metus įspūdingais fejerverkais Sidnėjaus uoste, nors prieš daugiau kaip savaitę įvykusi kruvina apsiaustis padidino nuogąstavimus dėl galimų teroro išpuolių.

Nuo Honkongo iki Londono, Niujorko ir Rio de Žaneiro milijonai žmonių visame pasaulyje švęs, kai laikrodžiai išmuš vidurnaktį, atverdami 2015-uosius. Šia proga bus rengiami dideli fejerverkai, koncertai ir šviesų šou.

Sidnėjuje, kurį prieš pat Kalėdas sukrėtė trijų žmonių gyvybių pareikalavusi drama, kai vienas ekstremistinių pažiūrų Irane gimęs vyras paėmė 17 įkaitų vienoje kavinėje miesto finansų centre, tonos pirotechnikos užtaisų bus susprogdintos virš uosto per renginį, kurį, kaip tikimasi, tiesiogiai stebės 1,6 mln. žmonių.

Sidnėjaus lordė merė Clover Moore sakė, kad per minėtą incidentą žuvę du įkaitai – kavinės vadybininkas Tori Johnsonas ir teisininkė Katrina Dawson – bus pagerbti gėlių kompozicijomis ant Sidnėjaus uosto tilto atramų.

„Švęsime, kad esame multikultūrinė, harmoninga bendruomenė, bet mes galvosime apie tai, kas įvyko“, – pabrėžė ji.

Po tos apsiausties Australijos premjeras Tony Abbottas sakė, kad saugumo agentūros užfiksavo suintensyvėjusius „teroristų pokalbius“ ir perspėjo, kad „teroro grėsmė išlieka didelė ir ir kad ... šiame lygmenyje ataka yra tikėtina“.

Bet C.Moore nesureikšmino nuogąstavimų dėl galinčio įvykti kito panašaus incidento per Naujųjų metų sutikimo renginį, sakydama naujienų agentūrai AFP: „Esame tvirtai įsitikinę, kad šis renginys bus saugus.“

Pirmasis iš trijų fejerverkų šou prasidėjo 21 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku: virš Sidnėjaus operos rūmų ir uosto tilto žybsėjo spalvingi kamuoliai, bet susirinkusieji ruošėsi pamatyti daugiau 22 val. 40 min. ir per vidurnakčio finalą.

Manoma, kad daugiau negu 1,5 mln. žmonių susirinko garsiojo uosto pakrantėse ir kitose netoli vandens esančiose vietose.

Naujojoje Zelandijoje didžiulis laikrodis ant Oklando simboliu tapusio televizijos bokšto „Sky Tower“ skaičiavo paskutines minutes, o vidurnaktį padangę nušvietė daugybė fejerverkų. Sostinėje Velingtone viename parke vyko šeimoms pritaikyta šventė: ten grojo orkestras ir buvo rodomos ištraukos iš populiarių kino filmų, o vidurnaktį vietos (13 val. Lietuvos) laiku prasidėjo fejerverkų šou.

Pasaulinės linksmybės

Honkonge milijonai žmonių taip pat stebėjo aštuonias minutes truksiantį didžiulį pirotechnikos šou Viktorijos uoste.

Kinijoje Naujųjų metų sutikimo šventės tema tapo Pekino pastangos tapti 2022 metų žiemos olimpiados miestu, o pianistas Lang Langas bus pagrindinė žvaigždė per koncertą Olimpiniame parke.

Taip pat bus surengtas čiuožėjų ant ledo pasirodymas, kuriame dalyvaus dailiojo čiuožimo olimpinis medalininkas Zhao Hongbo. Iškilmės taip pat vyks kaimyninės Hebėjaus provincijos mieste Džangdziakou, kuriame tikimasi organizuoti dalį žiemos olimpiados rungčių, ir prie Didžiosios kinų sienos į šiaurės vakarus nuo Pekino.

Kinijos sostinėje nuo 2011 metų paskutinės minutės iki Naujųjų metų būdavo skaičiuojamos istorinėje Dangaus šventykloje, bet dabar ceremonija buvo perkelta į 2008 metų vasaros olimpiados kompleksą, siekiant atkreipti dėmesį į sostinės ambicijas organizuoti naujas žaidynes.

Taivane Naujųjų metų sutikimo centras buvo sostinės simboliu tapęs dangoraižis „Taipei 101“, kur popmuzikos atlikėjų koncertas ir vidurnaktį vyksiantis fejerverkų šou pritrauks šimtus tūkstančių žmonių.

Japonijoje pirmąją Naujųjų metų dieną nedirba dauguma parduotuvių, todėl trečiadienį daugelis išvyko apsipirkti prieš kasmetinę puotą „osechi ryori.“

Tokijuje esanti Meiji šventykla, skirta velionio imperatoriaus atminimui, pagamino daug laimę talismanų, esą nešančių sėkmę, ir pastatė dideles aukų dėžes, ruošdamasi didžiuliam naktiniam maldininkų antplūdžiui.

Numatoma, kad tą didžiulę šventovę per pirmąsias tris 2015-ųjų dienas aplankys 3 mln. žmonių.

Vidurnaktį Meiji šventyklos varpas suskambėjo 108 kartus, suteikdamas atsvarą kiekvienam iš budizme apibrėžtų blogio apraiškų arba gundymų. Visoje šalyje bus leidžiami fejerverkai ir deginami laužai, o milijonai žmonių užplūs vietos šventyklas ir šventvietes, maldose prašydami sveikatos ir laimės.

Oro bendrovės „AirAsia“ 8501-ojo reiso lainerio katastrofa ir pražūtinga žemės nuošliauža Javos salos centriniame regione temdys linksmybes Indonezijos sostinėje Džakartoje. Miesto gubernatorius Basuki Tjahaja Purnama sakė, kad sostinėje vyks pamaldos už tų tragedijų aukas, taip pat vyks kasmetinė Džakartos nakties šventė.

Kiti Indonezijos miestai nusprendė Naujųjų metų linksmybes atšaukti arba švęsti santūriau. Surabajos, iš kurios „AirAsia“ lėktuvas pakilo į lemtingą reisą, merė Tri Rismaharini uždraudė bet kokius Naujųjų metų pasilinksminimus antrajame didžiausiame šalies mieste, kurio gyventojai sudarė daugumą tarp 162 žmonių, buvusių tame sekmadienį sudužusiame laineryje.

Malaizijoje taip pat buvo švenčiama santūriai dėl „AirAsia“ lėktuvo katastrofos ir potvynių šalies šiaurės rytuose, dėl kurių turėjo evakuotis beveik 250 tūkst. žmonių.

Metų pabaigos pasilinksminimai buvo atšaukti, o daugelis bendrovių pradėjo rinkti lėšas nukentėjusiems nuo potvynių.

Afganistane gruodžio 31-oji buvo paskutinė NATO kovinės misijos diena šioje karo išvargintoje šalyje, o nuo sausio 1-osios prasidės nauja „mokymo ir palaikymo misija“, tęsiantis konfliktui su Talibano sukilėliais.

Tuo tarpu Berlyne kito laikmečio pabaiga buvo prisiminta didžiuliame koncerte po atviru dangumi prie Brandenburgo vartų, kuriame dalyvaus televizijos serialo „Gelbėtojai“ (Baywatch) žvaigždė Davidas Hasselhoffas. Prieš 25 metus jis toje pačioje vietoje dainavo laisvės dainas po Berlyno sienos griūties.

Paryžiaus Eliziejaus laukuose, kuriuose buvo leidžiamas tik pėsčiųjų eismas, likus 15 minučių iki Naujųjų metų pradžios buvo rodoma vaizdo projekcija ant Triumfo arkos.

Vidurnaktis žymėjo reikšmingą datą Lietuvai, kurioje nuo sausio 1-osios nacionaline valiuta tapo euras, o Latvija perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES) ir atsidūrė derybų su kaimynine Rusija dėl krizės Ukrainoje priešakyje.

Ispanijoje milijonai besilinksminančių žmonių susirinko prie Saulės vartų Madride, kur sulig kiekvienu vidurnaktį mušančio laikrodžio dūžiu tradiciškai suvalgė 12 vynuogių. Barselonoje tuo metu buvo surengtas didžiulis fejerverkų reginys.

Londone fejerverkai buvo leidžiami palei Temzės upę, tačiau šiais metais atvykstantys žiūrovai turėjo susimokėti, nes pastaraisiais metais susirinkdavusios didžiulės minios sukėlė susirūpinimą dėl saugumo.

Edinburge vyko tradicinė Hogmanajaus (Hogmanay) gatvės šventė Karališkojoje Mylioje, kuri, kaip tikimasi, pritrauks dešimtis tūkstančių žmonių.

Daugiau negu 2 mln. žmonių sutiko 2015-uosius Kopakabanos paplūdimyje Rio de Žaneire, kur vyks didžiulis fejerverkų šou, atversiantis miesto įkūrimo 450-ųjų metinių iškilmes.

Daugybė fejerverkų buvo leidžiami iš laivų netoli pakrantės per šventę, kurios dalyviai tradiciškai apsirengia baltai. Ši Brazilijos Naujųjų metų tradicija turi suteikti apsivalymą ir užtikrinti taikingus metus. Kopakabanoje taip pat įprasta įbristi į jūrą iki kelių ir tuojau po vidurnakčio peršokti per septynias bangas, tikintis, kad tai atneš sėkmę.

Niujorke apie 1 mln. žmonių susirinko Time aikštėje stebėti, kaip nusileidžia garsusis stiklinis laiko rutulys. Aikštėje taip pat vyks popmuzikos žvaigždė Taylor Swift naujametinis koncertas.

Majamyje buvo įžiebtas 10 metrų skersmens neoninis apelsinas, Atlantoje – persikas, o Našvilyje – muzikos nata.

Ruošiantis linksmybėms kai kuriuose miestuose buvo jaučiama įtampa dėl galinčių prasiveržti neramumų, susijusių su neseniai įvykusiais incidentais, kai neginkluoti juodaodžiai tapdavo policijos veiksmų aukomis. Bostono meras ir policijos komisaras paragino aktyvistus susilaikyti nuo planuojamų protesto akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.