Egipto teismas nurodė darsyk teisti „al Jazeera” reporterius

Egipto kasacinis teismas

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 1, 2015, 1:13 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:25 AM

Latvijos ir Australijos pilietybę turintis Peteris Greste, egiptiečių kilmės kanadietis Mohamedas Fahmy ir egiptietis Baheras Mohamedas iš tos televizijos angliškosios tarnybos 2013 metų gruodį buvo įkalinti byloje, kuri išprovokavo pasipiktinimą visame pasaulyje.

„Kasacinis teismas priėmė jų apeliaciją ir nurodė juos teisti iš naujo“, – po vos pusvalandį trukusio teismo posėdžio sakė P.Greste advokatas Amras al Deebas.

Televizija „al Jazeera“ paragino kuo greičiau paleisti tris jos žurnalistus, kurie jau ilgiau negu metus laikomi suimti Egipte.

Katare įsikūrusi naujienų televizija pažymėjo, kad tolesnis jos trijų darbuotojų kalinimas, kol vilkinamos teisinės procedūros, gali tik dar labiau pakenkti tarptautiniam Egipto įvaizdžiui.

„Al Jazeera“ generalinio direktoriaus pareigas einantis Mostafa Souagas pasveikino sprendimą bylą nagrinėti iš naujo, bet sakė, kad žurnalistų trijulė „įkalinta neteisingai“.

„Jų areštas buvo politinis, nuosprendis buvo politinis, ir jų laikymas kalėjime – bent jau mums – yra politinis, – pabrėžė M.Souagas. - Dėl to tikimės, kad bus priimtas politinis sprendimas paleisti juos visus, nelaukiant pakartotinio teismo“.

Latvijos ir Australijos pilietybę turintis P.Greste, egiptiečių kilmės kanadietis M.Fahmy ir egiptietis B.Mohamedas 2013 metų gruodį buvo suimti ir apkaltinti pagalba nuversto Egipto prezidento Mohamedo Mursi partijai.

Byla, kuri išprovokavo pasipiktinimą visame pasaulyje, daugelio buvo laikoma politizuota ir atspindinčia naujojo Egipto režimo priešiškumą islamiškų pažiūrų M.Mursi šalinininkams katariečiams iš „al Jazeera“.

Viltys, kad žurnalistai bus paleisti, padidėjo atšilus Kairo ir Dohos santykiams.

„Egipto valdžios turi paprastą pasirinkimą – greitai paleisti tuos žmones arba toliau visa tai vilkinti, tuo pačiu tęsiant šį neteisingumą ir kenkiant savo pačių šalies įvaizdžiui pasaulio akyse“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame „al Jazeera“ pranešime.

„Jie turėtų pasirinkti pirmąją variantą“, – pridūrė televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti