Kanados policija aiškinasi masinės žmogžudystės motyvus

„Tai siaubingas įvykis miestui“, – pridūrė R.Knechtas.

Policija sakė nežinanti, kiek įtariamųjų susiję su šiuo incidentu ir neįvardijo jokių galimų išpuolio motyvų.<br>AP nuotr.
Policija sakė nežinanti, kiek įtariamųjų susiję su šiuo incidentu ir neįvardijo jokių galimų išpuolio motyvų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 2, 2015, 8:03 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:25 AM

Šios žudynės, vykusios pirmadienio vakarą ir anksti antradienį Edmontono mieste Albertos provincijoje, smarkiai sukrėtė vietos bendruomenę.

Policija trečiadienį nurodė, kad iš viso devynių žmonių gyvybių pareikalavęs incidentas tapo didžiausia masine žmogžudyste per Edmontono, įgijusio miesto teises 1904 metais, istoriją. 2013 metais 878 tūkst. gyventojų turinčiame Edmontone buvo įvykdytos 27 žmogžudystės, o per 2014-uosius iki pastarosios tragedijos tame mieste taip pat buvo nužudyti 27 žmonės.

Turėjai sakė, kad tuos aštuonis žmones nužudė seniai Kanadoje gyvenantis vietnamiečių kilmės vyras, kuris anksčiau ne kartą buvo patekęs į teisėsaugos akiratį.

Pirmadienį jis įžengė į vieną namą, kur nušovė 37 metų Cindy Duong, o vėliau nusigavo į kitą miesto pusę ir kitame name nušovė septynis žmones. Pareigūnai planuoja atskleisti kitų aukų tapatybę, kai bus gauti skrodimo rezultatai.

Edmontono policijos vadas Rodas Knechtas šis žmogžudystes įvardijo kaip „suplanuotą, tyčinį ir nutaikytą“ buitinį smurtą, bet pabrėžė, kad nėra jokio akivaizdaus ryšio su narkotikais arba gaujų veikla.

„Per 39 darbo policijoje metus nesu matęs nieko panašaus“, – pripažino R.Knechtas.

Kalbėdamas apie nusikaltimo vietą, pareigūnas sakė, kad vaizdas ten buvo „chaotiškas, šiurpus“.

„Tai siaubingas įvykis miestui“, – pridūrė R.Knechtas.

Numanomas žudikas, įvardytas kaip 53 metų Phu Lamas, po šio išpuolio nuvažiavo į vieną vietnamiečių restoraną Fort Saskačevano miestelyje už 30 km į šiaurės rytus nuo Edmontono, Albertos valstijos sostinės, ir ten nusižudė.

Vietos žiniasklaida citavo kaimynus, kurie sakė, kad įtariamasis užpuolikas dirbo ūkvedžiu restorane, kuriame atėmė sau gyvybę, ir buvo linkęs konfrontuoti. Policija nurodė, kad jo ginklas – 9 mm kalibro pistoletas – buvo teisėtai įregistruotas Britų Kolumbijoje 1987 metais ir pavogtas 2006-aisiais.

Pareigūnai užsiminė, kad įtariamasis turėjo verslo interesų tame restorane.

Policija taip pat nurodė, kad įtariamasis buvo vienas iš namo, kuriame buvo nužudyti septyni žmonės, savininkų. Ten buvo rasti nužudyti jaunesni negu 10 metų vaikai, taip pat penkios kitos 25–50 metų amžiaus aukos: trys moterys ir du vyrai.

Tyrėjai sakė, kad numanomas žudikas nuo 1987 metų ne kartą buvo patekęs į policijos akiratį ir kaltintas dėl buitinio smurto bei seksualinio užpuolimo. Vyras taip pat buvo patekęs į sunkią finansinę padėtį.

Masiniai nužudymai ir ginkluoti nusikaltimai Kanadoje gerokai retesni negu kaimyninėse Jungtinėse Valstijose, kur daugiau žmonių turi šaunamųjų ginklų.

Kaip rodo federalinės vyriausybės statistika, Kanadoje gyvena apie 220 tūkst. vietnamiečių, kurių daugelis atvyko kaip pabėgėliai 1979–1980 metais. Edmontono vietnamiečių bendruomenė yra viena iš penkių didžiausių Kanadoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?