Kaimynus pribloškė vaizdas brolių Kouachi namuose

Kai broliai Cherifas ir Saidas Kouachi ateidavo melstis į savo regiono mečetę, jie tai darydavo tyliai, visuomet atrodė susikaupę, beveik su niekuo nebendravo. „The Globe and Mail“ pakalbino terorizmu įtariamų ir per specialią operaciją nukautų brolių kaimynus, kurie pažėrė nerimą keliančių faktų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-09 22:20, atnaujinta 2018-01-16 12:37

Viena moteris, kuri nenorėjo pasakyti savo vardo, leidiniui teigė, kad jos vyrui broliai Kouachi pastaruoju metu kėlė didelį nerimą. Jos vyras pasakojo, kad broliai visą dieną garsiai skaitydavo Koraną savo namuose. Jam tai sukėlė įtarimų, todėl pasikvietęs draugą jis sumanė apžiūrėti brolių Kouachi namus.

Namuose - pilna ginklų

Kai broliai išėjo nusipirkti maisto produktų, vyrai įėjo į jų namus, o tai, ką pamatė juos pribloškė. Namuose kaimynas rado tikrą ginklų arsenalą. Grįžę broliai savo kaimyną ir jo draugą pričiupo jų namuose ir liepė niekam apie tai neprasitarti. Šis įvykis nutiko prieš du mėnesius.

Pasak kaimynų, paskutiniu metu brolių bute gyveno dar vienas vaikinas ir paslaptinga mergina. Manoma, kad tai galėjo būti Saido žmona. Kaimynai tikino matę, kai ją suėmė. Pasak jų, moteris buvo nėščia.

„Aš labai bijau, jei jie grįš nužudys mane ir mano vyrą“, - dar vidurdienį sakė moteris.

Ji pasakojo, kad per sienas nuolat galėjo girdėti brolių maldas. Jie nuolat kartodavo: „Dievas yra didis“.

Apie įtarimus nepranešė

Moteris tikino nežinanti, kokia ginkluotė buvo brolių namuose, o jų įspėtas vyras apie savo įtarimus ir tai, ką matė valdžios institucijų neįspėjo.

„Jie puolė mano vyrą ir klausė: „Ar tu ketini mus įduoti policijai?“, - išsigandusi pasakojo Kouachi kaimynė.

Vyro atsakymas buvo: „Ne.“

Manoma, kad broliai ginklus laikė ne tik sau, jie juos greičiausiai ir pardavinėjo. Stulbina faktas, kad nelegali ginklų parduotuvė buvo vos už pusvalandžio kelio iki Paryžiaus centro.

Planavo naujus išpuolius

Broliai Cherifas ir Saidas Kouachi įtariami trečiadienį įsiveržę į satyrinio laikraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje ir nužudę 12 žmonių. Nuo tada jie slapstėsi, kol policijos pareigūnai surengė šturmą ir nukovė įtariamus teroristus.

Vyriausybė visoje šalyje buvo mobilizavusi 88 000 pareigūnų, kad sučiuptų „Kalašnikovais“ ginkluotus brolius ir užkirstų kelią naujoms teroro atakoms. Tyrėjai, brolių automobilyje radę „Molotovo“ kokteilių ir islamistų vėliavą, teigė, kad jie planavo naujus išpuolius. Buvo sulaikyti devyni asmenys iš jų aplinkos.

Žinoma, kad vyresnysis brolis S.Kouachi 2011 metais kelis mėnesius ginkluotos kovos buvo mokomas Jemene. Apie tai pranešė CNN ir „New York Times“. Be to, vienas brolių, neaišku kuris, pernai lankėsi Sirijoje.

Buvo tarnybų akiratyje

Vyrai buvo ir JAV tarnybų akiratyje. JAV atstovas sakė, kad jie „kelerius metus“ buvo stebimųjų sąraše. Jie buvo įvardijami kaip įtariami teroristai. Jų pavardės esą buvo įrašytos ir į sąrašą asmenų, kuriem draudžiama atvykti į JAV.

Jaunesnysis brolis 2008-aisiais dėl „Al Qaeda“ rėmimo buvo nuteistas Irake. Iš trejų metų kalėjimo bausmės pusantrų metų jam buvo skirti lygtinai.

Kad broliai Kouachi buvo aktyvūs islamistų aplinkoje, buvo žinoma ir Prancūzijos tarnyboms. Jie jau kurį laiką buvo stebimi. Tačiau duomenų apie rengiamus teroro aktus žinybos neturėjo.

Nukautas ir vyras, penktadienį paėmęs įkaitus košerinio maisto parduotuvėje Paryžiuje. Tačiau per šią įkaitų dramą žuvo keturi įkaitai, dar keturi buvo sunkiai sužeisti. Pranešama, kad du įkaitai žuvo dar prieš policijos šturmą. Įkaitus pagrobė Amedy Coulibal, kuris ketvirtadienį prie Paryžiaus nušovė policininkę.

Prancūzijos žiniasklaida skelbia, kad broliai Kouachi ir A.Coulibal buvo pažįstami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.