Rašytojas V.Papievis iš Paryžiaus: „Tikrovė virto koviniu filmu“

„Tegul jie baigia sodinti mūsų brolius į kalėjimus, tegul jie baigia pulti „Islamo valstybę“, – tokie žodžiai, pasak LRT Radijo bendradarbio Paryžiuje Valdo Papievio, girdisi šeštadienį Prancūzijos RTL radijo išplatintame garso įraše, kuris esą įrašytas tuo metu, kai penktadienį Paryžiaus rytinėje dalyje esančioje košerinio maisto parduotuvėje teroristas Amedy Coulibaly laikė įkaitus.

Pasak V.Papievio, Prancūzija pastaruoju metu išgyveno tikrą pragarą.<br>„Scanpix“ („Reuters“) nuotr.
Pasak V.Papievio, Prancūzija pastaruoju metu išgyveno tikrą pragarą.<br>„Scanpix“ („Reuters“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Jan 10, 2015, 4:48 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 11:19 AM

„Kaip pavyko jį gauti? Pasirodo, redakcijos darbuotojai surinko tos parduotuvės numerį, o ragelis buvo blogai padėtas, telefonas įjungtas. Taigi girdime užpuoliką šaukiant: „Tegul jie baigia sodinti mūsų brolius į kalėjimus, tegul jie baigia pulti „Islamo valstybę“. Organizuokite manifestacijas pasakyti, kad musulmonai būtų palikti ramybėje. Kodėl jūs to nedarote?“ – interviu LRT Radijui pasakojo V.Papievis.

Pasak LRT Radijo bendradarbio Prancūzijoje, šeštadienio dienos naujienos – tai penktadienio atgarsiai. Penktadienį, V.Papievio teigimu, Prancūzija išgyveno kaip niekada didelės įtampos ir nerimo kupiną dieną.

„Sakyčiau – tikrą pragarą. Ir ne tik dėl to, kad nuo trečiadienio kartojosi teroro išpuoliai. Penktadienio popietę net dviejose vietose įkaitais paimti žmonės. Tų žmonių gyvybės kabojo ant plauko. Tai buvo ypatinga, Pracūzijoje dar neregėta situacija“, – kalbėjo V.Papievis. Jis pridūrė, kad įtampą ypač kėlė tai, kad teroristai laikė įkaitais paimtus žmones, tarp kurių esą buvo moterų, vaikų ir net – kūdikis.

„Kartais atrodė, kad tai – ne tikrovė, o žiūri kokį nors kovinį filmą. Iš tikrųjų visi šie išpuoliai susiję: teroristai priklausė tam pačiam džihadistų tinklui. Jų teroristinė karjera tęsėsi maždaug dešimtmetį, kol jie galiausiai ryžosi štai tokiems kruviniems nusikaltimams“, – sakė LRT Radijo bendradarbis.

Jo teigimu, aiškėja, kad skirtingose vietose išpuolius įvykdę teroristai buvo nuo seno pažįstami. Žydų parduotuvėje užsibarikadavęs A.Coulibaly grasino nužudyti įkaitus, jei būtų imtasi veiksmų prieš brolius Kouachi. Apie teroristų artimus ryšius, anot V.Papievio, liudija ir tai, kad užfiksuota, jog S.Kouachi ir A.Coulibaly gyvenimo draugės pernai telefonu kalbėjosi apie maždaug 500 kartų.

Pasak LRT Radijo bendradarbio, žiniasklaida visomis įtampos kupinomis dienomis, taip pat – penktadienį buvo raginta labai atsargiai vertinti ir pateikti informaciją, tad tik po įkaitų išlaisvinimo operacijos vienas iš Prancūzijos televizijos kanalų atskleidė, kad jo redakcijos darbuotojai du kartus penktadienio dieną kalbėjosi telefonu su teroristais.

„C.Kouachi pripažino savo ryšius su „Al Quaeda“, jis pripažino, kad dalyvavo veiksmuose Jemene. O A.Coulibaly po pietų iš tos žydų parduotuvės tvirtino priklausantis „Islamo valstybės“ džihadistų grupei, turintis jos instrukcijų, taip pat – kad savo veiksmus derino su broliais Kouachi“, – priminė V.Papievis.

Jo žiniomis, šeštadienį Prancūzijos RTL radijas išplatino garso įrašą, esą įrašytą tuo metu, kai A.Coulibaly laikė įkaitus košerinio maisto parduotuvėje Rytų Paryžiuje. „Kaip pavyko jį gauti? Pasirodo, redakcijos darbuotojai surinko tos parduotuvės numerį, o ragelis buvo blogai padėtas, telefonas įjungtas. Taigi girdime užpuoliką šaukiant: „Tegul jie baigia sodinti mūsų brolius į kalėjimus, tegul jie baigia pulti „Islamo valstybę“. Organizuokite manifestacijas pasakyti, kad musulmonai būtų palikti ramybėje. Kodėl jūs to nedarote?“ – įraše užfiksuotus žodžius pacitavo V.Papievis.

LRT Radijo bendradarbio teigimu, aiškėja, kad tai nebuvo padriki įvykiai, esą visi išpuoliai buvo gerai parengti, o teroristai – tam pasirengę, treniruoti žmonės. „Dabar bus stengiamasi atskleisti su jais susijusį tinklą, kas juos finansavo, iš kur – ginklai“, – sakė V.Papievis.

Prancūzijos pareigūnai ieško penktadienį nukautų teroristų bendrininkų. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as įspėjo, kad pavojus dar nepraėjo, o prokurorai žada kruopščiai aiškintis išpuolio aplinkybes ir užkirsti kelią naujoms galimoms atakoms. Šeštadienį prezidentūroje sukviestas dar vienas pasitarimas dėl tolimesnių veiksmų.

Vidaus reikalų ministras Bernard`as Cazeneuve`as po posėdžio teigė, kad grėsmės išlieka, o šiomis dienomis saugumo pajėgos bus dar labiau sustiprintos, prie esamų prijungiant 320 papildomų kariškių pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?