Sūnų prie širdies glaudžiantis tėvas per naktį tapo žvaigžde

Glausdamas prie savęs mažylį tėvas lekia pro pareigūnus prie greitosios pagalbos automobilio. Motina, su begalinio palengvėjimo šypsena veide. Tokius vaizdus išvydo prancūzai ir pasaulio žiniasklaida po pasibaigusios įkaitų dramos Paryžiaus prekybos centre. Kaip šiems žmonėms pavyko išlikti gyviems?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2015, 12:39 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 11:50 AM

Dešimtis įkaitų prekybos centre Paryžiuje paėmęs Amedy Coulibaly juos laikė nuo penktadienio popietės. Šturmas prasidėjo netikėtai, aidint sprogimams ir elitiniams policijos daliniams chaotiškai šturmuojant pastatą, rašo „Daily Mail“.

Policijai galiausiai nukovus išsiveržti mėginusį A.Coulibaly, iš pastato pasipylė ir pirmieji įkaitai. Liudininkai pasakojo, kad vaizdas priminė chaosą – pareigūnams vis dar besiveržiant į vidų dalis įkaitų neprižiūrimi tiesiog spruko tolyn nuo pastato. Vienas jų buvo pusamžis vyriškis, glausdamas prie savęs mažą išsigandusį apie 3 metų vaiką.

Kelis įkaitus palydėjo pareigūnai. Būrelį įbaugintų žmonių policininkai skubiai nuvedė tolyn nuo parduotuvės. Mat buvo gauta informacijos, kad teroristas planavo susprogdinti ir bombą. Viena garbaus amžiaus moteris kiek atsiliko, tad elitinio dalinio pareigūnas ją užsivertė ant kupros ir pasileido bėgti.

Įbaugino įkaito ir teroristo akistata

Aiškėja ir daugiau detalių, kas dėjosi A.Coulibaly užimtoje parduotuvėje. Įkaitu su trijų metų sūnumi buvęs Mickaelis B. pasakojo, kad žmona jį išsiuntė parnešti vištienos ir duonos. Paryžiaus dienraščiui „Le Parisien“ vyras pasakojo, kad išgirdęs pirmuosius šūvius jis iš pradžių pagalvojo, kad tai tėra petardos.

„Tada atsisukau ir išvydau juodaodį vyrą su „kalašnikovo“ automatais. Supratau, kas vyksta – pasigirdo nauji šūviai ir aš čiupau savo sūnų už kaklo ir pasileidau laiptais žemyn į rūsį, kur yra šaldikliai. Tačiau tų patalpų durų buvo neįmanoma užrakinti. Teroristas atsiuntė parduotuvės darbuotoją, kad mes išeitumėme. Sykį atsisakiau, bet tuomet sutikau“, – pasakojo vyras.

Užlipęs į viršų jis išvydo kraujo klane gulintį vyrą ir šalia jo stovintį ginkluotą A. Coulibaly.

„Aš esu Amedy Coulibaly, Malio pilietis ir musulmonas. Aš priklausau Islamo valstybei“, – pareiškė teroristams įkaitui ir įbaugintam jo sūnui. A.Coulibaly savo veiksmus bandė teisinti Palestinoje, Sirijoje ir kitose musulmoniškose valstybėse žūstančiais broliais bei seserimis.

„Mano sūnus pradėjo panikuoti ir verkti, jis norėjo grįžti namo. Teroristas atėmė mano mobilų telefoną ir pareikalavo, kad skambinčiau televizijai. Taip ir padariau, o po to skambučiai vis nesiliovė, nors aš žurnalistams pasakiau, kad neskambintų“, – teigė Mickaelis.

Įkaitas norėjo tapti herojumi ir žuvo

Jis pridūrė, kad sykį jam pavyko slapta paskambinti pareigūnams, kai pareiškęs, kad ketina žūti A.Coulibaly atsiklaupė ir ėmė melstis.

„Pareigūnams man patarė būti pasiruošusiam kristi ant žemės, kai tik prasidės šturmą. Taip ir padariau“, – pasakojo tėvas. Tiesa, jis tapo ir šiurpaus nužudymo liudininku. Esą vienas įkaitas čiupo teroristo ginklą ir mėgino tapti dienos herojumi.

„Teroristas buvo apdėjęs vieną savo ginklų prie kasos aparato. Vienas įkaitas griebė pistoletą, bet jis nesuveikė. Teroristas šį ginklą buvo palikęs matyt todėl, kad jis buvo užsikirtęs po pirmųjų šūvių. Ginklui nesuveikus teroristas kaip mat nušovė įkaitą“, – siaubo akimirkas pasakojo Mickaelis.

Įkaitai slėpėsi šaldytuve

Savo sūnų ant rankų išnešęs tėvas vėliau pasakojo šaldytuve glaudėsi ir daugiau žmonių. Ten jiems pasislėpti padėjo minėtas parduotuvės darbuotojas, kuris teroristui neprasitarė, kad be Mickaelio bei jo sūnaus esama ir daugiau pirkėjų. Penktadienį, prieš šabą košerinio maisto parduotuvėje net darbo metu prieš įkaitų dramos pradžią jau būriavosi nemažai žmonių.

Tirtėdami nuo šalčio šaltoje patalpoje jie bijojo išleisti nors menkiausią garsą. Tačiau telefonu viena moteris, vardu Noemi prasitarė savo draugui: „Mes labai bijome, mums labai šalta, pasakyk policijai, kad paskubėtų“.

Beje, vieno įkaito motina sužinojo apie šią žinutę iš kitų artimųjų ir nusprendė nekontaktuoti su sūnumi bei anūku, baimindamasi, kad signalą išgirs teroristas.

Tačiau pati žinutė apie žmones šaldytuvuose buvo perduota pareigūnams. Manoma, kad būtent todėl policija ryžosi šturmuoti pastatą, žinodama, kur yra įkaitai ir kur – smogikas. Pastarasis, panašu, nė nenutuokė, kad prekybos centre esama ir daugiau žmonių.

Pranešama, jog A. Coulibaly keturis žmones nužudė ne šturmo metu, o dar įkaitų dramos pradžioje. Tiesa, ši informacija kol kas nepatvirtinta. Policija taip pat nekomentuoja pranešimų, kad parduotuvėje rastas dar vieno įtariamojo kūnas.

Tuo tarpu patys įkaitai pasakojo bijoję, kad derybos su teroristu gali užtrukti ir jie šaldytuvuose mirtinai sušals. Stengdamiesi, kad būtų kuo šilčiau, įkaitai net 5 valandas šaldytuvuose glaudėsi vienas prie kito, kol galiausiai išgirdo šūvius ir išvydo šturmuojančius policininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.