Žydus Paryžiuje nuo teroristo gelbėjo kuklus musulmonas

Prancūzijos žiniasklaida paviešino penktadienį per įkaitų dramą nužudytų žmonių pavardes. Prieš šabą – kiekvieną penktadienį prasidedančią šventę – į košerinio maisto parduotuvę buvo užėję apsipirkti  dešimtys žmonių. Keturis žiauriai nužudė teroristas, o mažiausiai 15 žmonių išgelbėjo Lassana Bathily – musulmonas, dirbęs toje pačioje košerinio maisto parduotuvėje, skelbia public.fr.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-10 17:20, atnaujinta 2018-01-16 11:19

Įkaitų drama sukrėtė ne tik Prancūziją ir visą pasaulį, bet ir Paryžiaus žydų bendruomenę, kuri dabar yra įbauginta. Mat išpuolis įvykdytas ne bet kur, o istorinėje Paryžiaus žydų gatvėje įsikūrusioje košerinio maisto parduotuvėje.

Čia teroristas dar įkaitų dramos pradžioje nužudė 4 žmones – Yoavą Hattabą, Philippe'ą Brahamą, Yohaną Coheną and François-Michelį Saadą, vienas kurių bandė pats nušauti teroristą Amedy Coulibaly, tačiau ginklas buvo užsikirtęs. Pamatęs, kad įkaitas norėjo jį nužudyti, pagrobėjas vyrą nušovė.

Beje, vienas iš nužudytųjų – 22 metų Y.Hattabas buvo musulmonas, kilęs iš Tuniso. Ir jis ne vienas islamo religijos atstovas, žuvęs per kruvinų išpuolių Paryžiuje bangą.

Prancūzai didžiuojasi ir kitu musulmonu. Dar penktadienį internete plito žyma #JeSuisAhmed (aš esu Ahmedas), pagerbiant teroristų  nužudytą policininką Ahmedą Merabetą, kuris žuvo prie „Charlie Hebdo“ redakcijos.

Ragina skirti apdovanojimą

Dabar Prancūzijos musulmonai ne tik su pasididžiavimu kalba apie naują didvyrį - L. Bathily. Ironiška – kaip ir teroristas A. Coulibaly, L.Bathily yra kilęs iš Malio. Būtent šis 24 metų musulmonas padėjo išgelbėti niekuo dėtų žmonių gyvybę. Išgirdęs šūvius, L. Bathily spėjo nuvesti 6 žmonių grupelę į rūsį, kur įrengti šaldytuvai. L.Bathily išjungė šaldytuvus ir šviesą.

„Prieš uždarydamas duris perspėjau, kad jie lauktų tyliai ir ramiai, o pats nuėjau į viršų“, - kuklindamasis kalbėjo įkaitų dramos didvyriu vadinamas L.Bathily. Iš viso jis išgelbėjo 15 žmonių gyvybę.

Pats parduotuvės darbuotojas sugebėjo pasprukti liftu. Pareigūnams jis suteikė vertingos informacijos apie tai, kas dedasi viduje. Jis tikino, kad vėliau sušalę, bet išgelbėti įkaitai jam padėkojo.

Internete jau išpopuliarėjo peticija, raginanti L.Bathily skirti garbės legiono ordiną – dar Napoleono Bonaparto laikais įsteigtą apdovanojimą, kuris skiriamas išskirtinį didvyriškumą pademonstravusiems asmenims.

Didžiuojasi savo sūnumi

Tuo tarpu Paryžiuje surengtos spaudos konferencijos metu teroristų nužudyto pareigūno A.Merabeto artimieji negalėjo suvaldyti ašarų.

„Jis labai didžiavosi tarnyba policijoje. Jam tai buvo didelis įsipareigojimas. Jis tapo pareigūnu prieš 8 metus, Ahmedui tai buvo visas gyvenimas“, – pasakojo nužudytojo brolis bei motina.

Jie tikino, kad iš sekmadienį numatytų demonstracijų tikisi vieno – kad visi bus vieningi.

„Tikiuosi, kad žmonės žygiuos taikiai, islamas yra taikos ir meilės religija, mes neturime nieko bendra su šiomis žudynėmis. Mano brolis buvo musulmonas, jį nužudė netikri musulmonai“, – teigė A.Merabeto brolis.

Užpuoliką šeima pasmerkė

Nužudyto džihadisto Amedy Coulibaly motina ir seserys pasmerkė jo išpuolius Prancūzijoje ir pareiškė „nuoširdžią užuojautą“ aukų šeimoms. 

„Mes smerkiame šiuos aktus. Absoliučiai nepalaikome šių ekstremalių idėjų. Viliamės, kad nebus jokio painiojimo tarp šių atstumiančių aktų ir musulmonų religijos“, – rašo jos. 

Policija penktadienį nukovė A.Coulibaly žydų prekybos centre Paryžiuje, kur jis nušovė keturis įkaitus. 

Diena anksčiau jis nužudė policininkę į pietus nuo sostinės esančiame Monruže.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.