K. Grabar-Kitarovič: mergina iš kaimo, tapusi pirmąja prezidente

Kolinda Grabar-Kitarovič,

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 12, 2015, 8:04 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:30 AM

Prieš įspūdingiausią savo karjeros pasiekimą - pergalę sekmadienį vykusiame antrajame prezidento rinkimų ture, kuriame įveikė perrinkimo siekusį Ivo Josipovičių, 46 metų K.Grabar-Kitarovič anksčiau yra tekę užimti užsienio reikalų ministro postą, dirbti ambasadore bei NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja.

„Niekada neišsižadėjau savo įsitikinimų ir toliau puoselėju tas pačias vertybes: tėvynė ir šeima yra mano gyvenimo pasirinkimai“, - sakė K.Grabar-Kitarovič iš pagrindinės opozicinės konservatorių partijos HDZ.

Ši veikli politikė, nuo kurios veido retai dingsta maloni šypsena, dažnai pabrėžia esanti mergina iš kaimo, užaugusi kuklaus mėsininko šeimoje ir turėjusi laimingą vaikystę.

K.Grabar-Kitarovič gimė kaime netoli šiaurinio Rijekos miesto, įsikūrusio Adrijos jūros pakrantėje.

„Mano mama yra mano didvyrė. Būtent ji subrandino mano ambicijas“, - sakė buvusi šalies diplomatijos vadovė.

Kaime praleisti metai leido jai įgyti fizinio darbo įgūdžių, kuriais ji didžiuojasi.

„Tikriausiai esu vienintelė moteris NATO, kuri žino, kaip melžti karvę“, - yra sakiusi K.Grabar-Kitarovič.

Būsima Kroatijos prezidentė Zagrebo universitete baigė bakalauro studijas, kurios vyko anglų ir ispanų kalbomis, o vėliau įgijo politikos mokslų magistro laipsnį.

Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ji prisijungė prie konservatorių partijos HDZ, o nuo 2003 iki 2008 metų užėmė Europos reikalų ir užsienio reikalų ministrų postus.

Vėliau K.Grabar-Kitarovič iki 2011 metų dirbo šalies ambasadore Jungtinėse Valstijose. Užimdama šį postą, ji buvo paskirta NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja viešajai diplomatijai ir tapo pirmąja moterimi, kuriai buvo patikėtos šios pareigos.

K.Grabar-Kitarovič, kuri yra giriama už iškalbą ir mokėjimą diskusijose tvirtai ginti savo nuomonę, atstovauja nuosaikiajam HDZ sparnui.

Rinkimų kampanijos metu ji sakė, jog remtų galimą savo vaiko pasirinkimą būti homoseksualu ir pritartų tam, kad būtų legalizuotas marihuanos panaudojimas medicinos tikslais.

Pamaldi katalikė K.Grabar-Kitarovič taip pat sakė, jog gerbia moters teisę apsispręsti dėl aborto.

Būsima prezidentė dažnai sulaukia mados ekspertų kritikos dėl pernelyg figūrą išryškinančių drabužių, į kuodą suimtų plaukų ir dirbtinių blakstienų, kurių nenori atsisakyti.

„Tai šalutiniai dalykai... Išvaizda yra svarbi, tačiau žmonės veikiau prisimins ne šukuoseną, o šypseną, atveriančią visas duris“, - vietos savaitraščiui sakė šypsena spinduliuojanti blondinė.

K.Grabar-Kitarovič turi dukrą ir sūnų, o savo vyrą vadina „profesionaliu tėčiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.