Už paslapčių atskleidimą meilužei nori įkalinti JAV generolą

JAV prokurorai rekomendavo pateikti kaltinimus buvusiam JAV generolui ir Centrinės žvalgybos valdybos vadovui Davidui Petraeusui. Jis kaltinamas JAV paslapčių išdavimu savo biografei Paulai Broadwell. Ji buvo ir karininko meilužė.

D.Petraeuso romanas su P.Broadwell jam gali kainuoti ne tik karjerą, bet ir laisvę.<br>AFP nuotr.
D.Petraeuso romanas su P.Broadwell jam gali kainuoti ne tik karjerą, bet ir laisvę.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 14, 2015, 10:43 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:51 AM

Britų transliuotojas BBC, remdamasis „The New York Times“, pranešė, kad D.Petraeusas 2011-aisiais galimai perdavė įslaptintą medžiagą P.Broadwell, rašančiai generolo biografiją.

D.Petraeusas tuo metu vadovavo NATO pajėgoms Afganistane, o prieš tai buvo išgarsėjęs kaip JAV pajėgų vadas Irake. Kaip sumanus lyderis išgarsėjęs JAV generolas vėliau trumpai vadovavo ir CŽV, jam buvo prognozuojama puiki politiko karjera, galbūt net prezidento postas.

Tačiau 2012-siais, paaiškėjus vedusio D.Petraeuso nesantuokiniams ryšiams su P.Broadwell, generolas turėjo atsistatydinti.

Tik dabar, praėjus keleriems metams po šio įvykio, JAV Federalinio tyrimų biuro bei JAV teisingumo departamento atstovai generaliniam prokurorui pateikė rekomendaciją teisti generolą. Jei bus pateikti oficialūs kaltinimai ir generolas bus pripažintas kaltu, jis gali ilgiems metams sėsti už grotų.

Pats D.Petraeusas neigia atskleidęs slaptą informaciją savo meilužei ir nesyk viešai gailėjosi dėl klaidos. Jis anksčiau teigė sulaukęs patikinimų, kad Teisingumo departamentas jam nepateiks kaltinimų.

Bet dabar, užtrukus tyrimui ir pareigūnams pateikus neigiamas rekomendacijas, žinia apie galimą D Petraeuso teismą gali palaidoti jo politines ambicijas. Su tokia baigtimi nesutinka įtakingi generolo sąjungininkai.

„Šiuo kritiniu metu Amerikos nacionaliniams saugumui, Kongresas ir eiliniai amerikiečiai negali leisti nutildyti šio drąsaus žmogaus balso ir paversti jį neišsprendžiamo tyrimo dėl nutekėjusios informacijos šešėliu“, – JAV generaliniam prokurorui rašė JAV senatorius Johnas McCainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.