Armėnams reikalaujant išduoti žudiką rusų karį nuaidėjo šūviai

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2015, 3:36 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:12 AM

Armėnijoje jau antrą dieną iš eilės nesiliauja protestai dėl vieno rusų kario, kurios kaltinamas šešių vienos šeimos narių išžudymu. Įtūžusių kelių tūkstančių armėnų minia ketvirtadienį susirinko Giumri mieste, kur įsikūrusi 102-oji Rusijos karinė bazė ir ėmė reikalauti linčo teismo žudikui. Vakarop taip ir nepasitraukę armėnai ėmė elgtis agresyviai, kilo susistumdymai su pareigūnais.

Ketvirtadienio vakarą Armėnijos Giumri mieste už maždaug 120 km į šiaurę nuo sostinės Jerevano kilo riaušės - su pareigūnais susistumdžiusią minią bandė atitraukti riaušių milicija, aidėjo šūviai. Į milicininkus skriejo akmenys, buteliai, o skydų sieną suformavę pareigūnai iš pradžių vengė imtis agresyvesnių veiksmų. Tačiau galiausiai nuaidėjo šūviai ir iš milicijos pusės - paleistos dūminės granatos, šūviai į orą. Keli žmonės buvo ištempti iš minios, sulaikyti ir įsodinti į milicijos automobilius.

Po kelias valandas trukusių aršių susirėmimų, policijai galiausiai pavyko riaušininkus išvaikyti.

Šturmavo prokuratūrą

Kiek anksčiau ketvirtadienio dieną armėnai šturmavo miesto prokuratūros pastatą, reikalaudami prokurorų išduoti jiems Valerijų Permiakovą.

Rusijos karys Valerijus Permiakovas 6 asmenų šeimą išžudė dar pirmadienį – po to, kai dingo iš Rusijos karinės bazės Giumri mieste, už maždaug 120 km į šiaurę nuo sostinės Jerevano.

Įtariamąjį galiausiai sulaikė Rusijos pasieniečiai, patruliavę prie Armėnijos sienos su Turkija. Rusijos kariškiai pažadėjo, kad minėtas karys jau prisipažino nužudęs šešis armėnus, iš jų - vieną 3 metų mergaitę. Vienas pusės metų kūdikis su durtinėmis žaizdomis išgyveno.

Be to, Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu išreiškė „giliausią užuojautą dėl incidento" ir pažadėjo, kad aukų artimiesiems bus skirta parama.

„Niekas negali pateisinti tokio smurto prieš nekaltus žmones“, – sakoma S.Šoigu pranešime.

Neįleido pareigūnų

Armėnijoje dislokuotos 102-sios bazės kariškiai taip pat išreiškė apgailestavimą ir pabrėžė, kad V. Permiakovas bus teisiamas Armėnijos teritorijoje, tačiau jį teis patys rusai. Tokiu sprendimu nepatenkinti armėnai iš pradžių surengė protesto demonstraciją prie Rusijos karinės bazės - čia ši veikia nuo 1990-ųjų, o iki tol tai buvo sovietinės armijos bazė. Demonstrantai reikalavo iškeldinti rusų karių bazę ir iš šalies išvyti Rusijos ambasadorių.

Nepatenkinti tuo, kad rusų kariškį teis pačios Rusijos karo tribunolas, armėnai nuo pat ryto neleido pareigūnų saugomą pastatą palikti prokurorams. Keli pastarieji buvo išėję pasiaiškinti ir mėgino nuraminti minią, tačiau ši nesitraukė ir skandavo piktus šūkius.

Rusija yra svarbi Armėnijos sąjungininkė ir yra dislokavusi toje šalyje tūkstančius karių, kurie taip pat padeda saugoti šalies sieną su Iranu bei Turkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?