Buvęs Šiaurės Korėjos kalinys prisipažino pakeitęs savo istoriją

Iš Šiaurės Korėjos darbo stovyklos prieš dešimtmetį pabėgęs vyras, kuris dabar yra žmogaus teisių gynėjas, knygoje papasakojo pasaulį sukrėtusią istoriją. Tiesą, dabar jis atsiprašinėja ir prisipažįsta, kad ne viskas, kas buvo rašoma knygoje, buvo tiesa, rašo BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 18, 2015, 5:00 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 5:09 PM

32 m. Shin Dong-hyuk pabėgo iš Šiaurės Korėjos darbo stovyklos 2005 m. ir netrukus apie jį buvo išleista knyga. Joje vyras pasakojo, kad buvo kankinamas, o jo artimieji – išžudyti.

Visai neseniai knygą apie buvusį kalinį parašęs autorius Blaine'as Hardenas teigė, kad pagrindiniai Shin Dong-hyuk atsiminimų elementai yra teisingi, tačiau knygoje yra netikslumų, susijusių su kai kurių įvykių data ir laiku.

„Žmogaus teisių atžvilgiu, jis buvo brutaliai kankinamas, tačiau kai kuriuos dalykus pasakodamas jis sumaišė“, - kalbėjo vyro atsiminimus surašęs autorius Blaine'as Hardenas.

Pasakojo apie kančias

Shin Dong-hyuk gimė Šiaurės Korėjos darbo stovykloje. Jis teigė, kad ten praleido 23 metus ir visą tą laiką nelaisvėje jis buvo marinamas badu, kankinamas ir matė kaip buvo nužudyta jo motina ir brolis.

Jis esą sugebėjo pabėgti iš kalinimo įstaigos perlipęs elektrinę tvorą ir galiausiai nusigavo iki Pietų Korėjos.

Ši istorija buvo papasakota knygoje „Pabėgimas iš 14-os stovyklos“, kuri buvo išversta į 27 kalbas ir tapo bestseleriu.

Visai neseniai knygos autorius prabilo, jog pasakojimai, kuriuos iš pabėgėlio išgirdo jis ir paties Shin Dong-hyuk draugai, visiškai skyrėsi.

Prisipažino pakeitęs detales

Vienas netikslumas buvo susijęs su Shin Dong-hyuk brolio ir motinos egzekucija.Vyras pasakojo, kad jie abu buvo nužudyti darbo 14-oje stovykloje jam matant, tačiau dabar jis tvirtino, kad artimieji buvo nužudyti kitoje stovykloje, pažymėtoje numeriu 18.

Knygoje taip pat rašoma, kad trylikametis Shin Dong-hyuk buvo deginamas ir kitaip kankinamas po to, kai Šiaurės Korėjo darbos stovyklospareigūnai suprato, jog jis planavo pabėgimą. Dabar vyras teigia, kad jam tuo metu buvo 20 metų.

Buvęs kalinys ėmė atsiprašinėti visų socialiniame tinkle „Facebook“ ir rašė, kad labai apgailestauja ir tvirtina norėjęs dalį savo skausmingos praeities nuslėpti.

„Mes save tikiname, kad nieko tokio, jei ne kiekviena detalė bus atskleista ir kai kurios vietos liks neaiškios“, - socialiniame tinkle rašė dabar už žmogaus teises kovojantis vyras. Jis taip pat pridūrė, kad galbūt užbaigs savo veiklą vykdomą prieš Šiaurės Korėjos darbo stovyklas, tačiau ragino jo rėmėjus tęsti kovą prieš žmogaus teisių pažeidimus.

Žmogaus teisių ekspertai teigia, kad netikslumai knygoje yra nedideli ir jie nepakeičia fakto, kad Shin Dong-hyuk buvo kankinamas.

2013 m. Shin Dong-hyuk davė parodymus Jungtinių Tautų komisijai dėl žmogaus teisių padėties Šiaurės Korėjoje.

Be jo pasisakė dar 80 žmonių, nukentėjusių nuo Šiaurės Korėjos veiksmų, taip pat buvo surengta 240 interviu su kitomis šalies agresijos aukomis, kurios bijojo pasisakyti viešai.

Jungtinių Tautų komisija tada paskelbė, kad žmonės stovyklose „buvo marinami badu, kankinami, verčiami priverstinai dirbti, jiems buvo vykdomos egzekucijos, išprievartavimai ir reprodukcinių teisių suvaržymai“.

Praėjusiais metais Jungtinių Tautų Saugumo taryba aptarė Šiaurės Korėjos žmogaus teisių padėtį, po to, kai Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja balsavo už Šiaurės Korėjos perdavimą Tarptautiniam baudžiamajam teismui dėl nusikaltimų žmogiškumui.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.