Stalino anūkas lygina savo senelį su Jėzumi Kristumi

Europos žmogaus teisių teismas atmetė Stalino anūko reikalavimą atlyginti žalą, kurią tariamai padarė vienas Rusijos laikraštis, pavadinęs įžymųjį diktatorių „kraujo ištroškusiu kanibalu“, rašo „The Telegraph“.

Stalinas vis dar turi savo gerbėjų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stalinas vis dar turi savo gerbėjų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 18, 2015, 8:18 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:56 PM

Jevgenijus Džiugašvilis, kuris išgarsėjo tuo, jog savo senelį lygino su Jėzumi Kristumi, negavo trokštamų 160 tūkstančių svarų sterlingų (208 550 eurų) už šmeižtą, kurį, pasak jo, paskleidė dienraštis „Novaya Gazeta“. Jo ieškinį atmetė ir Maskvos, ir Europos žmogaus teisių teismas.

Teismas Strasbūre pripažino, kad straipsnyje minėti 1940 metų įvykiai Katynėje, kai sovietai organizavo masines lenkų karininkų žudynes yra atviri tyrimui ir kritikavimui, tad tuometinio Sovietų Sąjungos lyderio garbė tokiais epitetais nebuvo suteršta ir tai neturėjo nieko bendro su jo šeima ar asmeniniu gyvenimu.

J.Džiugašvilį papiktino du straipsniai, pasirodę „Novaya Gazeta“ 2009 metais. Pirmajame politinio biuro nariai buvo kaltinami susitepę krauju dėl įsakymo šaudyti lenkų karo belaisvius Katynėje, o Sovietų Sąjungos lyderis įvardinamas kaip „kraujo ištroškęs kanibalas“.

Straipsnyje teigiama, kad Sovietų Sąjungos politinis elitas buvo morališkai atsakingas už šias neįtikėtinai kraupias žudynes. 1940 metų balandžio ir gegužės mėnesiais daugiau nei 20 tūkstančių Lenkijos armijos karininkų, policininkų, įtariamų šnipų buvo nužudytų NKVD. Apie šiuos įvykius Kremlius tylėjo iki pat 1990-ųjų.

Europos žmogaus teisių teismas pripažino, kad kai kuriais atvejais vieša kritika apie mirusį giminaitį iš tiesų gali paveikti jo artimųjų, vaikaičių asmeninį gyvenimą, tačiau šiuo atveju kalba eina apie „teisėtą viešų asmenų kritiką, kurių veiksmai paveikė daugelio žmonių likimus“.

Pasak teismo, „Novaya Gazeta“ publikacija ir po jos pasirodę komentarai prisidėjo prie viešos diskusijos ir Josifo Stalino vaidmens kraupiuose įvykiuose aptarimo. 79 metų J.Džiugašvilis, buvęs sovietinės armijos oro pajėgų pulkininkas anksčiau gyveno Tbilisyje, bet dabar persikraustė į Maskvą.

Jis pagarsėjo senelio darbų teisinimu, aiškindamas, jog Stalinas neturėjo nieko bendro su masiniu teroru vykdytu Sovietų Sąjungos laikais. „Iki pat ketvirtojo dešimtmečio galo mano senelis buvo apsuptas trockistinių žydų, kurie manipuliavo visais jo veiksmais. Tai jie siuntė žmones į gulagus ir nustojo tik tada, kai visi buvo išžudyti“, - aistringai aiškino J.Džiugašvilis.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.