Hitlerį vaizdavęs Vokietijos radikalų lyderis traukiasi

Vokietijos dešiniųjų politinio judėjimo „Pegida“ lyderis Lutzas Bachmannas tapo apkalbų objektu, kai paaiškėjo, kad jis mėgdžiojo A. Hitlerį. Jo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parašytas įrašas „Hitleris grįžo“ paplito žaibo greičiu, praneša portalas independent.co.uk.

Vokietijos dešiniųjų politinio judėjimo „Pegida“ lyderis Lutzas Bachmannas tapo apkalbų objektu, kai paaiškėjo, kad jis mėgdžiojo A. Hitlerį.<br>Twitter.com nuotr.
Vokietijos dešiniųjų politinio judėjimo „Pegida“ lyderis Lutzas Bachmannas tapo apkalbų objektu, kai paaiškėjo, kad jis mėgdžiojo A. Hitlerį.<br>Twitter.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2015, 8:46 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:42 AM

Kilus skandalui L.Bachmannas trečiadienį vakare pareiškė atsistatydinąs iš judėjimo lyderių. „Taip aš pasitraukiu iš valdybos“, – sakė jis laikraščio „Bild“ internetiniame pranešime.

L.Bachmannas yra gerai žinomas „Pegida“ (“Patriotiški europiečiai prieš Vakarų islamizaciją“) organizacijos lyderis, kuri į savo gretas pritraukė maždaug 25 tūkstančius žmonių, dalyvavusių prieš migraciją nukreiptose demonstracijose Drezdene.

Viešai išplitusiame straipsnyje pavadinimu „Dvi Lutzo Bachmanno pusės“ (“The Two Faces of Lutz Bachmann“), Vokietijos laikraštis „Morgenpost“ paviešino nuotraukas, kurios, manoma, yra paimtos iš L.Bachmanno „Facebook“ profilio.

Šiose nuotraukose organizacijos lyderis mėgdžioja Vokietijos lyderio A.Hitlerio stilių. Kitoje 2012 metų gruodžio mėnesio nuotraukoje organizacijos lyderis pamėgdžioja vieną „Kukluksklano“ narių, prie kurio puikavosi šūkis: „Vejam mažumas kuo toliau.“

Tokios nuotraukos buvo tariamai publikuojamos L. Bachmanno „Facebook“ profilyje prieš tai, kai „Pegida“ organizacija iškilo, rugsėjo mėnesį suorganizavusi pirmąsias didesnes demonstracijas.

Organizacijos lyderis, tvirtinantis, kad „Pegida“ grupės propaguojamos nuostatos yra „nuosaikios“, tuoj po to, kai su juo susisiekė laikraštis „Morgenpost“, tokias socialiniame tinkle publikuojamas nuotraukas ištrynė.

Viena laikraščio skaitytoja, kurios vardas neskelbiamas, paviešino pokalbio iškarpas iš „Facebook“, kuriose, anot pašnekovės, galima perskaityti visą L.Bachmanno kalbą. Viešoje kalboje vyras tvirtina, kad nėra jokių karo pabėgėlių, o imigrantus pavadina „gyvuliais ir šiukšlėmis“.

„Apie žmones, kurie prieštarauja jo idėjoms, jis kalbėjo su pašaipa“, – pasakojo moteris. „Kai pabandžiau apie tai pranešti, jis užblokavo mano „Facebook“ profilį“, – prisiminė įsižeidusi moteris.

Nuo to laiko A.Hitlerį vaizduojanti L.Bachmanno nuotrauka buvo spausdinama pirmuosiuose Vokietijos laikraščio „The Bild“ puslapiuose, o „Pegida“ lyderis neneigė, kad tokie vaizdai pasirodė jo „Facebook“ puslapyje.

L.Bachmannas laikraščiui „The Bild" teigė, kad tokį A.Hitlerio portretą sukūrė komiko Christopho Maria Herbsto garbei. Ch.M.Herbstas įgarsino satyrinę audioknygą „Jis grįžta“ (angl. „He's Back“), kurioje vaizduojamas sugrįžtantis A. Hitleris ir vaikštantis Berlyno gatvėmis.

L.Bachmannas pasakojo, kad šią nuotrauką viešai pasidalino pats komikas. Paklaustas apie tariamai paplitusius komentarus, kuriuose jis kalba apie imigrantus, vyras prasitarė: „Dėl asmeninių priežasčių negaliu nieko daugiau pasakyti.“

Tuo tarpu kiti „Pegida“ nariai pasakojo, kad toks lyderio poelgis greitai nenutils, ypač po to, kai viena, dabar jau įprastu dalyku tapusių „Pegida“ organizacijos rengiamų protesto akcijų Drezdene, pirmadienį buvo nutraukta dėl tariamos išpuolio prieš L. Bachmanną grėsmės.

Vietinė policija uždraudė visus mitingus mieste tuoj po to, kai gavo pranešimą, kad organizacijos lyderį planuojama nužudyti.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel dar kartą pasmerkė „Pegida“ organizaciją, tačiau vis dėlto teigė, kad „Pegida" turi teisę rengti protestus.

„Būdama Vokietijos kanclere, nepaisant to, ar pritariu šios organizacijos idėjoms, ar ne, turiu pranešti, kad ši organizacija turi teisę rengti demonstracijas visoje Vokietijoje“, – kalbėjo A.Merkel.

„Didžioji dauguma žmonių Vokietijoje nepritaria „Pegida“ idėjoms ir per pastarąsias savaites vykdė daugybę demonstracijų prieš šią organizaciją“, – pranešė Vokietijos teisingumo ministras Heiko Maas, viešai pasisakantis prieš Drezdene vykstančius mitingus.

Parengė Milda Sendžikaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.