Naujasis Saudo Arabijos monarchas garsėja kaip nuosaikus asmuo

Kronprincas bus jo jauniausias netikras brolis princas Moqrenas, buvęs žvalgybos vadovas, kuris kovo mėnesį buvo paskirtas kronprinco pavaduotoju.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2015, 1:43 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:03 AM

Kaip karalius, Salmanas, kuriam, kaip manoma, yra 79 metai, turės laviruoti per karų Irake ir Sirijoje sukeltą suirutę regione, konkuruoti su šiitiška galia Iranu ir reaguoti į „al Qaeda“ padalinio kaimyniniame Jemene keliamą grėsmę.

Kronprincas bus jo jauniausias netikras brolis princas Moqrenas, buvęs žvalgybos vadovas, kuris kovo mėnesį buvo paskirtas kronprinco pavaduotoju.

Naujasis Saudo Arabijos karalius Salmanas penktadienį skubiai ėmėsi ilgalaikės įpėdinystės klausimo ir sosto įpėdinio pavaduotoju paskyrė sūnėną Mohammedą bin Nayefą, kuris tokiu būdu tampa pirmuoju iš savo kartos būsimu karalystės valdytoju.

Princas Mohammedas, kuris lieka dirbti vidaus reikalų ministro poste, yra antras žmogus eilėje į sostą po kronprinco Moqreno, rodo karališkasis įsakas, paskelbtas per valstybinę televiziją.

Princas Mohammedas, artimas Jungtinių Valstijų draugas, pelnė Vakarų valstybių pagyras už „al Qaeda“ sukilimo slopinimą 2003-2006 metais, kai jis vadovavo karalystės saugumo pajėgoms, o jo tėvas buvo vidaus reikalų ministras.

1959 metais gimęs princas Mohammedas yra jaunas, palyginti su vyresniais karališkosios šeimos nariais, ir jo paskyrimas sosto įpėdinio pavaduotoju turėtų daugeliui metų išspręsti klausimus dėl paveldėjimo.

Tuo tarpu savo sūnų Mohammedą bin Salmaną naujasis karalius paskyrė gynybos ministru ir karališkųjų rūmų galva, pranešė valstybinė televizija.

Karalius Salmanas taip pat nusprendė palikti toliau dirbti kitus ministrus, tarp jų – užsienio reikalų, naftos ir finansų.

Khaledas al Tuwaijri, kuris vadovavo karališkiesiems rūmams valdant penktadienį mirusiam karaliui Abdullah, buvo atleistas iš savo posto, pranešė televizija.

Salmanas, kuris yra laikomas nuosaikia figūra, gerai suprantančia vienas kitam dažnai prieštaraujančius konservatyvių dvasininkų, įtakingų genčių ir jaunėjančios visuomenės poreikius, taip pat turės paskutinį žodį dėl socialinių ir ekonominių reformų, pradėtų valdant Abdullah.

„Man pasirodė, jog jis gerai orientuojasi dėl to delikataus balansuojančio akto, kurį turi padaryti, kad stumtų visuomenę į priekį, tuo pačiu metu gerbdamas jos tradicijas ir konservatyvius papročius“, – sakė Robertas Jordanas, kuris 2001-2003 metais buvo JAV ambasadorius Rijade.

Įspūdingo stoto Salmanas kontroliuoja vieną didžiausių arabų pasaulyje žiniasklaidos grupių. Jis mano, kad demokratija nelabai tinka šiai konservatyviai karalystei, ir propaguoja atsargumą dėl socialinės ir kultūrinės reformos, rodo vienas 2007 metų JAV diplomatinis pranešimas, kurį paviešino „WikiLeaks“.

Beveik 50 metų Salmanas buvo Rijado provincijos gubernatorius ir šiame poste, prižiūrėdamas sostinės plėtrą nuo mažo dykumos miesto iki didmiesčio, turėjo glaudžiai bendradarbiauti ir su konservatyviais tradicionalistais, ir su liberaliais technokratais.

Vienam po kito mirus jo dviem vyresniems tikriems broliams, kronprincams Sultanui ir Nayefui, Salmanas buvo paskirtas pirmuoju gynybos ministru ir paskui tapo numanomu sosto įpėdiniu.

Kaip gynybos ministras jis vadovavo daugiausiai išleidžiančiai karalystės ministerijai, kuri didžiuliais ginklų pirkiniais stiprino ryšius su tokiais sąjungininkais kaip Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija.

Jis dešimtmečius priklausė valdančiosios al Saudų šeimos, kuri sudariusi sąjungą su konservatyviais dvasininkais įkūrė šią dykumų karalystę ir vis dar joje dominuoja, vidiniam ratui.

Karališkojoje šeimoje, kuri savo teisę valdyti grindžia švenčiausių islamo vietų – Mekos ir Medinos – globa, Salmanas yra laikomas dievobaimingu ir palyginti atviru.

„Jis protingas, politiškas, palaikantis ryšį su konservatyviąja baze, bet, taip pat, gana moderniai mąstantis“, – sakė vienas buvęs diplomatas Rijade, kurio buvo paklausta apie Saudo Arabijos sosto paveldėjimo procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.