Nepalo parlamento nariai vėl susirėmė dėl konstitucijos projekto

Nepalą penktadienį apėmė dar gilesnė krizė, kai susipriešinę politikai, parlamente

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2015, 1:12 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:03 AM

Opozicijos įstatymų leidėjai ketvirtadienio vakarą apsupo parlamento tribūną, kad sutrukdytų valdančiajai koalicijai surengti balsavimą ir tokiu būdu išgelbėti konstitucijos projektą, temdomą politinės priešpriešos.

„Politiniai lyderiai privalo pasiaiškinti žmonėms, kodėl nesugebėjo įvykdyti savo įsipareigojimų“, – sakė Konstitucinės asamblėjos, kuriai buvo pavesta parengti tą dokumentą, pirmininkas Subashas Nemwangas.

Nepalas yra patekęs į politinę aklavietę nuo 2008-ųjų, kai buvo panaikinta 239 metus gyvavusi monarchija. Nuo 2007 metų šalyje galioja laikinoji konstitucija, kuri buvo priimta pasibaigus pilietiniam karui su maoistų sukilėliais.

Kilus įnirtingiems ginčams dėl naujų provincijų suformavimo, vyriausybės darbas iš esmės buvo paralyžiuotas, o konstitucijos rengimo procesas įstrigo parlamente. Tokia padėtis dar labiau didino nesaugumą šalyje, dar neatsigavusioje po kruvinos praeities.

Antradienį protestuotojai padegė dešimtis automobilių, kai maoistų vadovaujama opozicija paragino surengti visuotinį streiką, spausdama vyriausybę patenkinti jos reikalavimus. Tą pačią dieną opozicijos įstatymų leidėjai šturmavo parlamento pagrindinę salę, svaidydami mikrofonus ir batus. Per tas peštynes buvo sužeisti mažiausiai trys apsaugos pareigūnai.

Dabar gali praeiti dar keli mėnesiai iki kito mėginimo pateikti balsavimui konstitucijos projektą, sakė S.Nemwangas, nors kitas parlamento posėdis turėtų įvykti dar penktadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.