Naujas graikų lyderis – komunistų gerbėjas, lakstantis motociklu

Graikų radikalios kairės partijos „Syriza“ lyderis Aleksis Tsipras vakar šventė pergalę. Jo pažadai atsisakyti taupymo politikos ir nurašyti dalį šalies skolų pavergė graikus, tačiau verčia Europos Sąjungos lyderius susiimti už galvos. Kritikai vadina jį nepatyrusiu, populistu ir atitrūkusiu nuo realybės, o graikai, regis, mato kaip kokį gelbėtoją. Kas jis – būsimas šalies premjeras?

Politikas švenčia pergalę Parlamento rinkimuose ir yra pasirengęs suformuoti vyriausybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Politikas švenčia pergalę Parlamento rinkimuose ir yra pasirengęs suformuoti vyriausybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2015, 2:32 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:44 PM

A.Tsipras septynerius metus buvo radikalų partijos „Syriza“ lyderis. Dabar 40 m. politikas švenčia pergalę ir yra pasirengęs sukurti naują vyriausybę.

Kai kurie A.Tsiprą apibūdina kaip „politiką sprinterį“, nes jis per trumpą laiką sugebėjo pasiekti tai, dėl ko kiti dirba visą gyvenimą. Jis laimėjo rinkimus ir tapo jauniausiu premjeru šalies istorijoje pasinaudojęs Graikijos ekonomine krize ir žmonių pasipiktinimu.

Greitai skynėsi kelią į valdžią

Gimęs 1974 m. liepos 28d. Atėnuose A.Tsipras į politiką įsitraukė nuo jaunų dienų. Dar būdamas mokykloje jis tapo judėjimų, nukreiptų prieš Švietimo ministerijos mokslo reformas, veidu. Jis labai anksti prisijungė prie Graikijos komunistų partijos jaunimo organizacijos, tačiau iš jos išstojo savo bakalauro studijų metais, kai Nacionaliniame politechnikos universitete Atėnuose studijavo civilinę inžineriją.

Jis perėjo į Kairės koalicijos partijos jaunimo organizaciją ir kildamas jos hierarchiniais laipteliais aukštyn išsiugdė kovinį politiko instinktą bei tapo žinomas.

Daugybė Radikalios kairės koalicijos partijos, geriau žinomos pagal santrumpą „Syriza“, narių buvo nepatenkinti, kai 2006 m. Alekos Alavanos rekomendavo A.Tsiprą kaip kandidatą į Atėnų merus. Tačiau tąsyk A.Tsipras posto nelaimėjo.

2008 m. A.Tsipro įtaka partijoje tapo dar didesnė, kai jis buvo išrinktas „Syrizos“ prezidentu. Jis tapo jauniausiu partijos lyderiu Graikijos istorijoje. Tiesa, tuo metu su savo buvusiu užtarėju A.Alavanu jo santykiai buvo smarkiai pašliję.

Didžiausias noras – kontroliuoti

Tie, kurie pažįsta A.Tsiprą, teigia, kad jis retai praranda kontrolę ir dėmesį. Jis atkakliai siekia savo tikslo, tačiau išlieka ramus. A.Tsipro bendražygiai tvirtina, kad politikas retai supyksta, o jei taip ir atsitinka, – pykčio ilgai nelaiko.

Anot parlamento narių, „Syrizos“ lyderis yra šaltas, tačiau žmonėms rodo visai kitą savo veidą. Bendraudamas su rinkėjais jis plačiai šypsosi ir gestikuliuoja.

Tačiau dėl vieno sutaria visi – A.Tsipras labai trokšta valdžios ir nori viską kontroliuoti. Pavyzdžiui, nė vienas dokumentas, net ir nelabai svarbus, nėra paliekamas tik jo komandos valiai – A.Tsipras viską peržiūri ir suredaguoja.

Jis nuolatos seka žinias. Vienas iš jo rytinių ritualų yra peržvelgti, ką apie jį rašo visa graikų spauda ir užsienio naujienų leidiniai. Apie visas kitas naujienas jį informuoja jo komanda per „rytinės kavos sesijas“.

Slepia asmeninį gyvenimą

Politinio gyvenimo užkulisiuose A.Tsipras yra jau 20 metų civilinę partnerystę įteisinęs vyras ir dviejų berniukų tėvas. Tačiau asmeninį gyvenimą jis stengiasi paslėpti kuo toliau nuo spaudos akių. Nors politikoje jis žinomas gerą dešimtmetį, fotografams pavyko užfiksuoti vos kelias jo akimirkas su šeima.

Jis vedęs savo paauglystės laikų simpatiją, elektros inžinierę Betty Batzianą. Jie susipažino dar mokyklos laikais ir netrukus abu įstojo į Komunistų partijos jaunimo organizaciją. Jie vadovavo keliems studentų protestams 1990 m. ir 1991 m. Abu pasirinko ne susituokti, o įtvirtinti civilinę partnerystę.

Pora turi du sūnus: 4 m. Pavlosą ir 2 m. Ernestą, kurį pavadino vieno iš savo įkvėpėjų – Che Guevaros – garbei.

Dėl užimtos darbotvarkės A.Tsiprui trūksta laiko ne tik šeimai, bet ir jo didžiulei aistrai – futbolui. A.Tsipras yra ne tik didžiulis šio sporto gerbėjas, bet ir pats anksčiau žaidė futbolą, tačiau svajonės apie profesionalo karjerą žlugo patyrus kelio traumą.

A.Tsipras taip pat labai žavisi motociklais ir iki 2012 m. jis pats važinėdavo šia transporto priemone. Dabar jam labiau patinka automobilio teikiamas saugumas, nors jis pripažįsta, kad kartais dar išsmunka pasivažinėti motociklu.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.