Čekijos prezidentas: „Norvegai su vaikais elgiasi kaip naciai“

Kalbos dėl Norvegijoje atimtų vaikų netyla ne tik Lietuvoje. Po to, kai iš čekės motinos buvo atimti sūnūs, įpykęs Čekijos respublikos prezidentas palygino Norvegijos vaikų teisių apsaugą su nacistinės Vokietijos programomis, rašo naujienų portalas thelocal.no.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.<br>AFP nuotr.
Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2015, 10:23 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:34 PM

Istorija, kai 2011 m. iš čekės motinos Norvegijos tarnybos atėmė du vaikus, sukėlė didžiulį pasipiktinimą Čekijos respublikoje. Teigiama, kad berniukai iš tėvų buvo atimti, kai vienas jų darželyje pasakė, kad jo tėvas „graibė įkišęs ranką į jo pižamą“. Tėvui kaltinimai nebuvo pateikti, pora nuo to laiko išsiskyrė, o berniukų motina dabar mėgina atgauti vaikų globą.

„Berniukai yra globėjų šeimose – tai primena „Lebensborn“ programą“, – dabar pareiškė Čekijos prezidentas Milošas Zemanas, turėdamas omenyje nacių vykdytą programą, kurios metu netekėjusios moterys pagimdydavo vaikus, o juos įsivaikindavo „grynos rasės" tėvai arijai. Taip buvo siekiama padidinti nacių aukštesne laikytos arijų rasės žmonių skaičių.

„Berniukų motina dabar juos mato tik du kartus per metus, po 15 min. Jai neleidžiama su vaikais kalbėti čekiškai. Kitaip tariant, vaikai yra denacionalizuojami“, – dabar kalbėjo Čekijos vadovas.

„Visose šalyse, kai vaikas paimamas iš šeimos, paliekamas atvirumas. Tuo tarpu Norvegijoje pastatoma savotiška siena. Atrodo, kad vaikas priklauso valstybei. Skamba kaip komunizmas, o komunizmą jau kartą turėjome“, – situaciją komentavo čekų žurnalistė Adela Knapova.

Norvegijos vaiko teisių apsaugos tarnyba atsisakė komentuoti Čekijos prezidento žodžius, o jų atstovė Ketil Moen jo žodžius pakomentavo kaip „visiškai neprotingus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.