JAV laidų vedėjas už melą apie Irako karą paliks eterį pusmečiui

Vienas populiariausių JAV televizijos NBC laidų vedėjų Brianas Williamsas po atsiprašymo dėl melagingos istorijos apie savo patirtį Irako kare šešiems mėnesiams nušalintas nuo pareigų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2015, 10:45 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:11 AM

Laidos „Nightly News“ vedėjas prieš savaitę viešai atsiprašė už melagingą savo pasakojimą apie tai, kad 2003 metais jam rengiant reportažus iš Irako sraigtasparnis, kuriuo jis skrido, buvo apšaudytas Irako pajėgų.

Iš tiesų, kaip teigia misijoje dalyvavę veteranai, raketa pataikė į kitą, valanda anksčiau per teritoriją skridusį sraigtasparnį.

B.Williamsas teisinosi, kad per ilgus metus jo prisiminimai išbluko ir jis „susipainiojo“, į kurį sraigtasparnį iš tiesų pataikė raketa.

2003 metais NBC televizijai jis pasakojo kitokią įvykių versiją, pagal kurią jis jau nusileidęs sužinojo, kad prieš juos skridęs sraigtasparnis „vos nebuvo numuštas“.

Sraigtasparniu, kuris iš tikrųjų buvo apšaudytas, skridęs Lance'as Reynoldsas šią istoriją vadino asmeniniu potyriu, kuriame norėjo dalyvauti kažkas kitas, kuris to nenusipelnė.

Praras milijonus

Televizijos žvaigždė netruko sulaukti ne tik pasipiktinimo, bet ir pašaipų dėl savo „užmaršumo“. Po jo atsiprašymo praėjusį trečiadienį internete pasklido montažai, kuriuose B.Williamsas „neteisingai prisimena“ dalyvavęs nusileidžiant Mėnulyje arba Paskutinėje vakarienėje.

JAV vėlyvo vakaro televizijos laidų vedėjai spėjo įžvelgti ir kitokią pusę. Komikas ir laidos „The Daily Show“ vedėjas Jonas Stewartas kritikavo ir dviveidę žiniasklaidą, kuri iki šiol už melagingus pasakojimus nebuvo baudžiama.

Anot jo, nors daug žinių vedėjų pakartotinai pranešinėdavo neteisingą informaciją apie JAV įsitraukimą į konfliktą Irake, pagaliau kažkas atsakė už tokius veiksmus.

NBC vadovas Steve'as Burke'as antradienį išplatino pareiškimą, kad B.Williamsas nepateisinamais veiksmais sugriovė savo žiūrovų pasitikėjimą, tačiau nusipelno antro šanso.

Laidų vedėjas, neseniai su NBC pasirašęs sutartį, užtikrinančią jam 10 mln. dolerių metinę algą, nukentės ir finansiškai – pusę metų negaus atlyginimo.

Suabejojo ir kitais pasakojimais

Po melo apie Iraką paviešinimo žiniasklaida suabejojo ir kitomis jo istorijomis, kurias B.Williamsas pasakodavo vis pakeisdamas detales.

2007 metais interviu jis kalbėjo apie kitą sraigtasparnio skrydį per Izraelio ir Libano karą, per kurį vėlgi vos nepakliuvo į karo ugnį.

„Mačiau „Hezbollah“ raketas, skriejančias tiesiai po mūsų sraigtasparniu“, – tada interviu universiteto studentui sakė B.Williamsas.

Ši istorija nesutapo su ta, kurią jis pasakojo vos grįžęs iš Libano 2006 metais. Pasak senesnio pasakojimo, „Hezbollah“ raketų paleidimą jis stebėjo iš kelių mylių atstumo.

„Pro langą pastebėjau, kaip už šešių mylių paleidžiamos raketos. Pasirodė dūmai, tuomet pasigirdo antras smūgis, daugiau dūmų ir oranžinis blyksnis. Raketa skrido Izraelio pusėn“, – metus prieš tai rašė žurnalistas.

Parengė Justė Adakauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?