Ekstremistai nukirsdino 21-ą krikščionį, Egiptas atsakė jėga

„Islamo valstybės“ (IS) ekstremistai išplatino vaizdajuostę, kurioje, jų duomenimis, nufilmuota 21 Egipto krikščionio egzekucija.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 16, 2015, 8:27 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 2:43 AM

 Per oro antskrydžius prieš IS pozicijas Libijoje, oficialiais duomenimis, nukauta dešimtys islamistų. Egiptas atakas iš oro vykdė kartu su Libijos pajėgomis, praneša agentūra „Reuters“.

„Žuvusiųjų tikrai yra ne mažiau kaip 40-50“, – pirmadienį Egipto televizijai pareiškė Libijos ginkluotųjų oro pajėgų vadas Sakeras al-Djorushi. Abi kariuomenės, anot jo, kartu koordinavo antskrydžius pasienio teritorijoje.

Atsakas į krikščionių žudymą 

Egiptas paskelbė subombardavęs IS taikinius Libijoje. Tokios žinos pasklido praėjus kelioms valandoms po krikščionių nukirsdinimo.

Valstybinė televizija pranešė, jog Libijoje apšaudytos stovyklos, treniravimosi bei ginklų laikymo vietos, skelbia BBC. Egiptiečiai buvo pagrobti Libijoje. Penkių minučių įraše matyti, kaip juodais rūbais vilkintys kovotojai prie pakrantės veda oranžiniais kombinezonais vilkinčias aukas. Čia jos parklupdomos ir nukirsdinamos. Įrašas paskelbtas portale, remiančiame ekstremistinę grupuotę. Įrašo autentiškumas patvirtintas.

Egipto prezidentas Abdelas Fattahas al Sisi „šio brutalaus teroro kankinių“ artimiesiems pareiškė užuojautą. Šalyje paskelbtas septynių dienų gedulas.

Vėliau Egipto prezidentas per valstybinę televiziją pareiškė, kad šalis deramai atsakys į nužudymus. Praeityje žiniasklaidoje keliskart buvo pasirodę pranešimų, kad Egiptas dalyvauja oro antskrydžiuose prieš sukilėlius Libijoje. Kairas tai nuolat neigė.

IS kontroliuoja dalį Sirijos ir Irako, kur yra paskelbusi kalifatą. Ir Libijoje, kur praėjus daugiau nei trejiems metams po diktatoriaus Muammaro el Gaddafi nuvertimo padėtis tik blogėja, vis labiau reiškiasi sunitų kovotojai. Šioje nafta turtingoje šalyje vyksta kova dėl valdžios tarp susipriešinusių buvusių sukilėlių grupuočių.

„Pasibjaurėtini išpuoliai prieš žmoniškumą“

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) pasmerkė egiptiečių koptų žudynes ir išreiškė nuoširdžią užuojautą aukų artimiesiems ir visiems Egipto žmonėms. 

„Barbariški nusikaltimai, kuriuos vykdo „Islamo valstybė“ prieš taikius gyventojus, religiją, įsitikinimus ir žodžio laisvę yra pasibjaurėtini išpuoliai prieš žmoniškumą. Bandymai pridengti šiuos teroro išpuolius religijos vardu – veidmainiški ir niekšingi“, – rašoma Lietuvos URM pranešime.

Ten taip pat teigiama, jog Lietuva solidarizuojasi su visais geros valios žmonėmis, smerkiančiais šiuos nusikaltimus.

„Turime toliau telkti visas tarptautinės bendruomenės pastangas kovoje prieš terorizmą ir neapykantą. Šio, kaip ir kitų ISIL nusikaltimų, vykdytojai ir organizatoriai turi būti surasti ir patraukti atsakomybėn“, – teigia Lietuvos atstovai.

JAV pasmerkė nukirsdinimą

JAV „niekingu“ pavadino grupuotės „Islamo valstybė“ įvykdytą 21 egiptiečio kopto nukirsdinimą Libijoje, sekmadienį internete paskelbus tariamos egzekucijos vaizdo įrašą.

„JAV smerkia šį niekingą ir bailų su ISIL susijusių teroristų įvykdytą 21 Egipto piliečio nužudymą Libijoje“, – pareiškė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas, kalbėdamas apie „Islamo valstybės“ ekstremistus.

„ISIL žiaurumui nėra ribų. Jis nepriklauso nuo religijos, sektos ar etninės priklausomybės“, – sakė J.Earnestas, pridurdamas, kad toks kraujo praliejimas „tik dar labiau skatina tarptautinę bendruomenę vienytis prieš ISIL“.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, kalbėdamas telefonu su Egipto užsienio reikalų ministru Sameh Shoukri, tai pat „griežtai pasmerkė niekingą teroro aktą“ ir pareiškė užuojautą, žadėdamas palaikyti glaudų ryšį, kol Egiptas priims sprendimą dėl naujų veiksmų.

„Šis bjaurus poelgis dar kartą parodo konflikto Libijoje skubaus politinio sprendimo svarbą“, – sakė J.Earnestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?