Į ES juodąjį sąrašą įtrauktas J. Kobzonas: „Aš pamalonintas“

„Spjoviau aš ant jų sankcijų“, – ironiškai išsišiepęs kalbėjo rusų dainininkas ir politikas Josifas Kobzonas po to, kai Europos Sąjunga įtraukę jį į savo juodąjį sąrašą. Maža to, jis priėmė tai kaip įvertinimą, rašo BBC.

J.Kobzonas – ištikimas Kremliaus draugas.<br>RIA Novosti nuotr.
J.Kobzonas – ištikimas Kremliaus draugas.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 10:24 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:19 AM

Rusų estrados veteranas, kaip vakar paaiškėjo, atsidūrė tarp 19 kitų asmenų, kurie papildė ES sankcijų sąrašą. Tačiau Rusijos Franku Sinatra vadinamas ir Kremliui ištikimas politikas, atrodo, jautėsi taip lyg už savo darbus būtų gavęs garbės ordiną.

„Aš labai pamalonintas ir dėkingas“, – sakė 77 m. vyras duodamas interviu Rusijos televizijai.

Jam gaila tik vieno – kad negalės aplankyti savo dukros ir anūkų. Ji ištekėjusi už australo ir su vaikais gyvena Jungtinėje Karalystėje.

Nežada šokti pagal ES dūdelę

Tiesa, dainininkas Vakarams paklusti vis tiek nežada.

„Mano priešai kaltina mane koncertuojant Donbase ir Kryme. Važiuosiu ten ir vėl“, – pareiškė jis ir pranešė apie savo koncertus šiuose regionuose, kurie įvyks mėnesio pabaigoje.

Kaip ir dauguma prezidento Vladimiro Putino rėmėjų J.Kobzonas viešumoje visuomet aktyviai rėmė prorusiškus separatistus, kovojančius prieš Ukrainos pajėgas. Už tai jis įtraukiamas į ES juodąjį sąrašą jau nebe pirmą kartą.

Nuo 1994 m. jam nuolatos atsisakoma išduoti JAV vizą, nors J.Kozonas kreipiasi beveik kasmet. Tiesa, to nedaroma ne dėl politinių vyro nusistatymų, bet dėl su nusikaltimais susijusių priežasčių.

Pirmajame jo paraiškos dėl vizos atmetime buvo rašoma, kad vyras buvo įsitraukęs „į neteisėtą veiklą“. Jis buvo tariamai susijęs su Rusijos gaujų vadu Viačeslavu Ivankovu, pravarde „Japončik“ (Japoniukas), kuris mirė 2009 m. Maskvoje pašautas.

Įspūdinga karjera

J.Kobzonas Rusijos viešumoje žinomas jau daugybę metų. Jo karjera prasidėjo staigiu šuoliu iš darbininkų klasės į garsenybių gretas. Žydų kilmės J.Kobzonas yra gimęs Rytų Ukrainoje, Donecko priemiestyje, o augo Dniepropetrovske.

Dainuoti vyras pradėjo tarnaudamas Sovietų armijoje, XX a. 6-ajame dešimtmetyje. Nuo to laiko jis sovietinės estrados scenoje pasirodydavo vis dažniau. Sodriu baritonu dainuojantis vyras buvo idealus patriotinių propagandinių sovietų dainų atlikėjas.

Nepaisant paplitusio antisemitizmos jo šaknys niekada jam netrukdė. Jam buvo suteikta daugybė valstybinių įvertinimų ir apdovanojimų.

Tačiau J.Kobzonas niekada nebuvo tik daininkas, jis apsukriai megzdavo ryšius su sovietmečio elitu. Ir nors buvo atsidavęs sovietinis patriotas, jis sugebėjo prisitaikyti ir prie naujo , postkomunistinio režimo.

Nuo 1990 m. jis buvo Rusijos parlamento narys, o paskutiniu metu ir vienas ryškiausių valdančiosios partijos „Vieninga Rusija“ veikėjų. J.Kobzono politinė veikla ir pažintys padėjo jam krautis turtus.

2002 m. vyrui buvo diagnozuotas vėžys. Jam buvo atlikta ne viena operacija, o 2010 m. dainininko būklė buvo smarkiai pablogėjusi.

Daugumai įsimena ir dainininko išvaizda. Vyro veidas nesikeičia jau gerus trisdešimt metų – įtariama, su nuolatinių botokso injekcijų pagalba. J.Kobzonas taip pat nešioja spindintį juodų plaukų peruką.

Ištikimas V.Putino gerbėjas

Nuo pat Ukrainos krizės pradžios praėjusiais metais, J.Kobzonas buvo agresyvus Kijevo priešas. 2014 m. kovą jis pasirašė dokumentą, pritariantį Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai.

Jis dažnai lankėsi sukilėlių valdomose Rytų Ukrainos dalyse ir netgi buvo paskirtas Rusijos „garbės konsulu“ vadinamajai „Donecko Liaudes Respublikai“. Dėl to kai kurie Ukrainos miestai iš jo atėmė garbės piliečio vardą.

„Man nerūpi, – tada kalbėjo J.Kobzonas. – Man neegzistuoja Ukraina, kuri yra valdoma fašistinio režimo. Todėl aš ir nenoriu būti Ukrainos miestų garbės piliečiu“.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.