Ukraina sutinka pasikeisti belaisviais

Ukraina laukia

Jei šeštadienio mainai įvyks, tai bus retas Jungtinių Tautų (JT) remiamų paliaubų laikymosi aktas.<br>AP nuotr.
Jei šeštadienio mainai įvyks, tai bus retas Jungtinių Tautų (JT) remiamų paliaubų laikymosi aktas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 21, 2015, 3:39 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:38 PM

„Jeigu kalbame apie mainus, Ukrainos pusė jiems yra pasirengusi bet kurią sekundę. Mūsų sąrašai paruošti ir žmonės, kuriuos mes pasirengę sugrąžinti kovotojams“, – per spaudos konferenciją šeštadienį Kijeve sakė A.Lysenka.

Anot jo, kariškiai laukia separatistų atsakymo, kada jie galėtų įvykdyti tuos mainus.

A.Lysenka pridūrė, kad Ukraina buvo pasirengusi mainams dar iki pasirašant veiksmų planą dėl vasario 12 dienos Minsko susitarimų.

„Kovotojai nuolat keičia savo sąlygas: tai jie skelbia, kad atsisako mainų, nuolat keičia vietą, demonstruoja neva savo norą atlikti tuos mainus, bet kol kas tie mainai nevyksta“, – sakė A.Lysenka ir pridūrė, kad separatistai atmeta mainus „Visus į visus“.

Anksčiau DLR (Donecko liaudies respublikos) atstovė Darija Morozova sakė žurnalistams, kad separatistai pasirengę apkeisti 39 nelaisvėje esančius ukrainiečius į 37 saviškius Luhanske šį šeštadienį.

Ji nurodė, kad kolona su belaisviais ukrainiečiais jau išvažiavo į mainų vietą ir kad Luhansko atstovai taip pat perduos savo turimus belaisvius.

Žurnalistai buvo įsodinti į koloną, kuria separatistų belaisviai vežami iš separatistų bastiono Donecko į Luhanską. Vežami kariai yra nesiskutę ir atrodo išvargę, vieno ranka aprišta.

Ukraina būsimo apsikeitimo nepatvirtino, bet pastarosiomis savaitėmis be didelių fanfarų vyko mažesnio masto mainai.

Jei šeštadienio mainai įvyks, tai bus retas Jungtinių Tautų (JT) remiamų paliaubų laikymosi aktas. Vasario 15-ąją įsigaliojusios paliaubos jau buvo ne kartą pažeistos.

Didžiausias pažeidimas užfiksuotas, kai prorusiški separatistai užėmė strateginės reikšmės transporto centrą Debalcevę, esančią pusiaukelėje tarp Donecko ir Luhansko.

Dėl to puolimo 2,5 tūkst. ukrainiečių karių buvo priversti trauktis apšaudomi, mažiausiai 13-a jų žuvo. Mažiausiai 110 karių separatistai paėmė į nelaisvę.

Ukrainos prezidento patarėjas Jurijus Biriukovas pranešė, kad iš viso Ukraina per vieną mėnesį mūšių su prorusiškais separatistais dėl rytinio Debalcevės miesto prarado 179 karius.

Jei šis skaičius bus patvirtintas, per šias kautynes bus patirta kruviniausia netektis Ukrainos pusėje per 10 mėnesių konfliktą.

Kijevas oficialiai skelbė, kad 13-a vyriausybės karių buvo nukauta antradienį ir trečiadienį, kai prorusiški separatistai šturmavo Debalcevę, nepaisydami JT tarpininkautų paliaubų.

Vokietija ir Prancūzija, tarpininkavusios paliauboms, dėl kurių susitarė Ukraina, separatistai ir Rusija, palaiko jas nepaisydamos daugelio pažeidimų.

„Neturime jokių iliuzijų (dėl sunkumų)“, – sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel po penktadienį Paryžiuje įvykusio susitikimo su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

Tačiau ji taip pat sakė „dar labiau įsitikinusi“, kad paliaubos, vedančios prie suderėto sprendimo, yra vienintelis būdas užbaigti šį konfliktą, kuris, kaip nurodo JT, nuo praėjusių metų balandžio pareikalavo 5,7 tūkst. gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.