Vienoje vėl kentėjo paminklas sovietų kariams

Pirmadienio naktį Austrijos sostinėje nežinomi chuliganai vėl subjaurojo paminklą Sovietų Sąjungos kariams. Vandalai užpylė juodų dažų ant monumento pjedestalo, ant kurio auksinėmis raidėmis iškalta buvusio sovietų diktatoriaus Josifo Stalino 1945 metų balandžio 13 dieną paskelbta žinia apie nacių išvarymą iš Vienos, skelbia „Newsru.com“.

Vandalai Vienoje jau ne pirmą kartą subjaurojo paminklą sovietų kariams.<br>„Facebook“ nuotr.
Vandalai Vienoje jau ne pirmą kartą subjaurojo paminklą sovietų kariams.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2015, 2:01 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:59 PM

Pirmadienio rytą Vienos valytojai jau skubėjo trinti dažų nuo paminklo. Tuo tarpu Rusijos ambasados Austrijos sostinėje atstovai jau pranešė, kad ruošia protesto notą Austrijos užsienio reikalų ministerijai.

Prieš kelerius metus Austrijos pareigūnų atnaujintas paminklas jau ne pirmą kartą tampa chuliganų taikiniu. Pernai paminklas irgi buvo užpiltas juodais dažais, o gegužę ant jo buvo uždažyta mėlynos ir geltonos spalvų Ukrainos vėliava.

Greičiausiai visais atvejais protestuota prieš Sovietų Sąjungos teisių perėmėjos Rusijos agresiją Rytų Ukrainoje ir Krymo aneksiją.

Vieną Raudonosios armijos pajėgos išvadavo 1945 metų balandžio 13-ąją. Tų pačių rugpjūtį Austrijos sostinėje jau stūksojo 12 metrų aukščio paminklas sovietų kariams pagerbti.

Nuo nacių išvaduotos Austrijos sostinę Sovietų Sąjunga kartu su sąjungininkais valdė iki pat 1955-ųjų – panašiai kaip Berlyną.

Maskva išvesti pajėgas iš Rytų Austrijos ir Vienos sutiko tik tada, kai Vakarai pažadėjo, kad Austrija bus neutrali ir niekada netaps NATO nare.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.