„Starbucks“ atsiprašė Armėnijos už neapgalvotą reklamą

Kavos korporacija „Starbucks“ buvo priversta oficialiai atsiprašyti Armėnijos už juos įžeidusį reklaminį plakatą, kuriame tradicinius drabužius vilkinčios armėnės nufotografuotos prie turkiškų simbolių. Armėnija netrukus minės Turkijos vykdyto genocido pradžios 100-metį, skelbia „The Guardian“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 7:04 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:40 AM

Kadangi „Starbucks“ yra JAV kompanija, bendrovės rinkodaros specialistai sureagavo į Amerikos armėnų skundus.

O priekaištų reklaminiam plakatui, kuriame armėnės geria kavą, fone matyti Turkijos vėliavos spalvų balionai su pusmėnuliu ir žvaigžde, netrūksta.

Pirmiausia dėl to, kad Osmanų imperijos pajėgos XX amžiaus pradžioje per per ketverius metus išžudė daugiau nei milijoną armėnų.

„Kodėl bendrovė „Starbucks“ kavą reklamuoja gretindama armėnes ir Turkiją, kuri sistematiškai kankino Armėnijos moteris per genocidą ir iki šiol neigia šį nusikaltimą žmoniškumui?“ – specialiame pranešime klausė Amerikos armėnų nacionalinis komitetas.

Istorikų teigimu, Osmanų imperijos pajėgos dabartinėje Rytų Turkijoje 1915–1918 metais išžudė maždaug 1,5 mln. armėnų. Ankara atmeta termino „genocidas“ vartojimą ir tvirtina, kad nusikaltimus per Pirmąjį pasaulinį karą ir po jo vykdė tiek turkai, tiek armėnai.

Milijonus armėnų įžeidžiantį plakatą JAV Kalifornijos valstijos Los Andželo apygardoje pamatė internautai, kurie kreipėsi į žiniasklaidą. Kalifornijoje gyvena beveik 0,5 mln. armėnų kilmės žmonių.

Pasipiktinimas vis augo, kol „Starbucks“ galiausiai stsiprašė ir pažadėjo pašalinti plakatus.

„Akivaizdu, kad visai mūsų bendruomenei tie plakatai sukėlė didžiulį skausmą, – teigė Amerikos armėnų nacionalinio komiteto direktorius Aramas Hamparianas. – Bet „Starbucks“ sureagavo greitai ir tinkamai.“

Viso pasaulio armėnai jau rengiasi minėti 100-ąsias armėnų genocido pradžios metines. Šią tragediją genocidu oficialiai vadina daugiau nei 20 pasaulio valstybių, įskaitant Vokietiją ir Rusiją, bet ne Jungtinę Karalystę.

Vasario pradžioje Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas oficialiai nutraukė diplomatines pastangas normalizuoti santykius su Turkija. Jerevanas kaltina Ankarą proceso žlugdymu keliant išankstines sąlygas.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.