Savaitraštis „Charlie Hebdo“ grįžta į kasdienybę

Nuo kraupių žudynių Prancūzijos satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ redakcijoje praėjo dau- giau nei pusantro mėnesio. Per šį laiką pasirodė tik vienas – proginis savaitraščio numeris. Dabar grįžtama į rutiną.

Naujojo „Charlie Hebdo“ numerio pirmajame puslapyje politikai ir religiniai lyderiai vaizduojami kaip pasiutę šunys.
Naujojo „Charlie Hebdo“ numerio pirmajame puslapyje politikai ir religiniai lyderiai vaizduojami kaip pasiutę šunys.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-25 07:50, atnaujinta 2018-01-12 09:40

Siaubingas išpuolis šių metų sausio 7-ąją nusinešė 12 žmonių, tarp jų garsiausių „Charlie Hebdo“ karikatūrininkų ir vyriausiojo redaktoriaus Stephane’o Charbonnier, gyvybę.

Visai Prancūzijai gedint, gyvi likę savaitraščio darbuotojai skubiai išleido specialųjį tiražą, kurį žmonės tiesiog iššlavė iš spaudos kioskų. Bet nuo to laiko naujas numeris dar nebuvo pasirodęs – iki šiandien.

„Mums reikėjo pertraukos. Vieni – kaip aš – norėjo iš karto kibti į darbus, bet kitiems prireikė daugiau laiko, – teigė naujasis „Charlie Hebdo“ redaktorius Gerard’as Biard’as. – Tad pasiekėme kompromisą ir vasario 25 dieną vėl startuojame.“

Ir toliau provokuos

O jei ką nors apie šiandien prekybos vietose pasirodžiusio numerio turinį galima spręsti iš pirmojo puslapio, atrodo, „Charlie Hebdo“ stilius – provokuoti, šaipytis ir juokinti – nesikeičia.

Ant viršelio puikuojasi buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, popiežius Pranciškus ir nežinomas džihadistas. Jie vaizduojami kaip pasiutusių šunų gauja, o antraštė skelbia: „Ir vėl pradedame!“

Laikantis tradicijų sprendimas, kas bus nupiešta naujojo numerio pirmajame puslapyje, buvo priimtas tik pirmadienį.

Taip siekiama, kad pagrindinis piešinys būtų kuo aktualesnis.

G.Biard’as jau anksčiau teigė, jog „Charlie Hebdo“ darbuotojai bus tiesiog priversti vėl piešti ir rašyti apie ekstremizmą. Ypač dėl to, kad vasario viduryje fanatikas siautėjo ir Kopenhagoje, kur jo taikinys, regis, buvo švedas dailininkas Larsas Vilksas.

„Ši tema ir toliau svarbi. Kai kas galbūt sakys, jog mus kas nors apsėdo. Bet apsėstieji – ne mes, o teroristai, – aiškino G.Biard’as. – Po įvykių Kopenhagoje turime ir vėl kalbėti apie fanatikus.

Tačiau džiaugiamės galėdami rašyti ir apie Dominique’ą Straussą-Kahną.

Buvęs Tarptautinio valiutos fondo vadovas šiuo metu duoda parodymus byloje dėl numanomo vaidmens rengiant audringas orgijas su prostitutėmis.

Atsargiai planuoja kraustytis

Numeryje bus rašoma ir apie skolų prislėgtą Graikiją ir naująją jos vyriausybę. Su kairuolišku „Charlie Hebdo“ kalbėjosi kraštutinių kairiųjų pažiūrų Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis.

„Taip, galima sakyti, kad pradedame iš naujo. Savo bendražygius palaidojome ir dabar tenka verstis su tuo, ką turime. Tai nėra lengva“, – praėjusią savaitę interviu vienai Prancūzijos televizijai teigė „Charlie Hebdo“ skiltininkas Patrickas Pelloux.

„Prireikė laiko, kol suvokėme, kad visi jie neišėjo atostogų. Bet laikraštis bus leidžiamas toliau, nes gyvenimas nestovi vietoje“, – pridūrė žurnalistas.

„Charlie Hebdo“ komanda vis dar dirba dienraščio „Liberation“ redakcijos patalpose, kur prisiglaudė po sausio atakos. Bet netrukus planuojama kraustytis.

Satyrinio leidinio darbuotojai neseniai apžiūrėjo vieną pastatų Paryžiaus pietuose. Tačiau pasirinkimą dabar lems saugumas.

„Turime būti įsitikinę, kad būsime saugūs“, – sakė G.Biard’as.

Redaktorius užsakė tyrimą, padėsiantį nustatyti, ar naujoje vietoje įmanoma įsikurti kiek įmanoma saugiai.

Keršijo už karikatūras

„Charlie Hebdo“ nuo pat įkūrimo kelia daug aistrų, nes nuolat tyčiojasi iš politikų ir religijos. Tiesa, iš asmenų rasės ar seksualinės orientacijos, kurių nepasirinksi, pabrėžtinai nesišaipoma.

Broliai Saidas ir Cherifas Kouachi, surengę žudynes leidinio redakcijoje, teigė, kad išpuoliu keršijo už musulmonų pranašo Mahometo karikatūras.

Po atakos gyvi likę „Charlie Hebdo“ darbuotojai išleido specialųjį numerį, iš kurio viršelio į skaitytojus žvelgė apsiašarojęs Mahometas, laikantis plakatą su užrašu „Aš esu Charlie“ („Je Suis Charlie“). „Viskas atleista“, – pridurta antraštėje.

Prancūzijoje ir kitur pasaulyje buvo išpirkta net 8 mln. šio specialiojo numerio egzempliorių. Tokie skaičiai įspūdingi, nes iki tol „Charlie Hebdo“ buvo leidžiamas vos 60 tūkst. numerių tiražu. (AFP, „France 24“, LR)

Improvizuotą paminklą niokoja vandalai

Netrukus po sausio atakų Paryžiaus centrinėje Respublikos aikštėje atsirado improvizuotas paminklas žudynių aukoms pagerbti – žmonės čia nešė žvakes, gėles ir raštelius, kuriuose teigė remiantys žodžio laisvę.

Bet Prancūzijos žiniasklaida skelbia, jog per pastarąsias dvi savaites nežinomi chuliganai net keturis kartus nuniokojo šią atminimo vietą.

„Tikrai kaltas ne vėjas ar lietus. Čia išvartomos gėlės, žvakės. Anksčiau viską sutvarkydavome niekam nesiskųsdami, bet dabar nebegalime tylėti. Tai tiesiog šlykštu“, – teigė aktyvistų grupės „17 Never Again“, kuri kreipėsi į policiją, lyderė Sabrina Deliry.

Vandalai esą ypač siautėjo vasario 19-osios naktį, kai ardė vainikus, plėšė aukų nuotraukas ir pylė dažus ant paramos žinučių.

„Mes esame apolitiški, pasaulietiški žmonės. Tikimės, kad šį kartą tie idiotai tikrai bus nubausti“, – sakė kitas judėjimo narys Remy Vialleret.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.