„Žalieji žmogeliukai“ Rusijoje nuo šiol turės nacionalinę šventę

Pernai vasario 27 dieną „žalieji žmogeliukai“ įsiveržė į Krymą.<br>Twitter nuotr.
Pernai vasario 27 dieną „žalieji žmogeliukai“ įsiveržė į Krymą.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2015, 4:08 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:35 AM

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriuo skelbiama, jog vasario 27-oji nuo šiol Rusijoje bus minima kaip Specialiųjų operacijų pajėgų diena. Įdomu tai, kad lygiai prieš metus tą pačią dieną Krymo parlamentą užgrobė „žalieji žmogeliukai“, rašo „The Daily Telegraph“.

Apie naują valstybinę šventę, skirtą pagerbti Rusijos Specialiąsias pajėgas, buvo paskelbta vasario 26 d. Šią datą prezidentas V.Putinas patvirtino savo dekretu.

Nors oficialiame pareiškime nebuvo paaiškina, kodėl pasirinkta būtent ši diena, nesunku atsekti, kad lygiai prieš metus į Krymą ėmė veržtis „žalieji žmogeliukai“ – Rusijos kariai be identifikacijos ženklų. Vasario 27 dieną jie užėmė regiono parlamentą Simferopolyje.

Greitai užimti buvo visi pagrindiniai infrastruktūriniai objektai, o Ukrainos kariai buvo užbarikaduoti savo bazėse.

Įranga ir karių be skiriamųjų ženklų disciplina leido lengvai suprasti, kad „žaliuosius žmogeliukus“ siuntė Rusija. Tiesa, pats V.Putinas tai aršiai neigė, tvirtindamas, kad kariai yra iš savigynos būrių, kurie patys nusipirko uniformas ir ginklus.

Po trijų savaičių, po neteisėto referendumo, V.Putinas oficialiai pranešė apie Krymo aneksiją. O tai, kad Rusija iš tiesų siuntė „žaliuosius žmogeliukus“, Rusijos prezidentas pripažino tik dar po kelių mėnesių.

„Žalieji žmogeliukai“, kurie atvyko į Krymą vykdyti aneksijos, vėliau čia ir pasiliko jau kaip oficialūs Rusijos kariai ir perėmė čia buvusias Ukrainiečių karines bazes.

Kremliaus karinė agresija Kryme ir tolesnė parama su Ukrainos pajėgomis kovojantiems separatistams pakurstė didžiulį konfliktą, kurį iki šiol mėginama išspręsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.