V. Landsbergis apie Rusiją: „Teroristinė ir barbarų valstybė“

Kažkam kėlė nepatogumų?

Pareigūnai baigę darbą nusikaltimo vietoje vėliau išvyko apžiūrėti nušauto politiko buto.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pareigūnai baigę darbą nusikaltimo vietoje vėliau išvyko apžiūrėti nušauto politiko buto.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 28, 2015, 9:17 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:28 AM

Kažkam kėlė nepatogumų?

B.Nemcovas penktadienį vakare nušautas Maskvos centre. Pirminiais duomenimis, prie B.Nemcovo privažiavo baltas automobilis, iš kurio buvo paleisti keturi šūviai, po to mašina dingo. 

„Šio nužudymo kontekste reiktų kalbėti apie Rusiją kaip apie kriminalinę valstybę. Ne tiek siečiau tai su jo opozicine veikla ir kad tai padaryta Kremliaus užsakymu, nes, mano įsitikinimu, jis kaip opozicijos veikėjas realios grėsmės režimui nekėlė, bet kadangi Putino Rusija yra absoliučiai kriminalinė valstybė, ten susikerta daugybė kriminalinių interesų ir kažkam – režimo daliai ar asmeniui – jis užmynė ant nuospaudos ar kėlė grėsmę“, – BNS sakė M.Laurinavičius. 

„Tai Rusijoje nėra pirmas ir, bijau, ne paskutinis atvejis“, – pridūrė politologas. 

Pasak M.Laurinavičiaus, įmanoma, kad B.Nemcovas kažkam kėlė nepatogumų, todėl su juo ir susidorota. 

„Gali būti nepatogumų, gali būti, kad tiesiog kažkam perėjo kelią, nes tai yra žinomas žmogus, kuris pats aktyviai veikė. Turėkim galvoje, kad jis pats buvo režimo dalis ir jo ryšiai irgi buvo pakankamai glaudūs“, – aiškino M.Laurinavičius. 

Tačiau jis sakė, kad opozicijos lyderis buvo labiau žinomas veidas užsienyje nei labai didelę įtaką turintis pačioje Rusijos opozicijoje. 

„Aš nematau jokios realios grėsmės, kokią jis būtų kėlęs režimui. (...) Jis pastaruoju metu buvo toks žmogus, su visa pagarba jam, kuris tiesiog buvo žinomas veidas užsienyje. Jis daug važinėjo ir kalbėjo užsienyje, bet Rusijoje jis nebuvo nei didelė jėga, nei vertinamas tarp pačios opozicijos. Jis, mano įsitikinimu, tikrai nekėlė grėsmės“, – tikino politogologas. 

„Visi matome, kuo tai baigiasi“

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius mano, kad Rusijoje po vieno iš opozicijos lyderių Boriso Nemcovo nužudymo paaiškės, ar laimės baimė ir teroras, ar valdžios kritikams visgi pavyks atlaikyti spaudimą.Pasak ministro, išvadų dėl B.Nemcovo nužudymo kol kas daryti dar negalima, tačiau kyla sąsajos su kitomis Kremliui nenaudingų asmenų mirtimis.

„Smūgis Rusijos opozicijai apskritai yra noras įbauginti ir dabar visi stebės, kas iš tikrųjų laimės: baimė ir tas teroras, kuris šiuo metu vyksta, ar vis tik opozicija sugebės atlaikyti didelį psichologinį spaudimą“, – sakė L.Linkevičius.

Anot jo, kol kas išvadų dėl B.Nemcovo nužudymo daryti negalima, tačiau jo mirtis kelia sąsajų su kitų Kremliui nenaudingų žmonių mirtimis.

„Kai kurie mėgina drąsiai ir aiškiai kalbėti, bet mes visi matome, kuo tai baigiasi. Žinoma, anksti daryti kokias nors išvadas, kiekvienas toks tragiškas įvykis reikalauja kruopštaus ištyrimo, bet nejučia pradeda prisiminti ir nenaudingų ir pavojingų Kremliui žūčių – kaip Aleksandro Litvinenkos Londone, arba Sergejaus Magnickio byla. Nori nenori šis nužudymas bus traktuojamas irgi taip, nes B.Nemcovas buvo vienas iš tokių aktyviausių protesto akcijų organizatorių, dalyvių“, – aiškino ministras.

L.Linkevičius asmeniškai buvo susitikęs su B.Nemcovu ir teigė, kad jis sudarė gerai informuoto žmogaus įspūdį, kuris teigiamai atsiliepdavo apie Lietuvą ir mėgo gyvenimą.

„Jis šiaip labai linksmas, gero būdo, gerai informuotas apie situaciją, matyt, kaip dirbęs vyriausybėje, jis išlaikė daug šaltinių. Labai gerai visada atsiliepdavo apie Lietuvą, tai toks žmogus, kuris, man atrodo, mėgo gyvenimą“, – pasakojo L.Linkevičius.

Šeštadienį Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriuo pasmerkė B.Nemcovo žmogžudystę.

„Šis brutalus ir, kaip rodo pirminiai duomenys, iš anksto suplanuotas nusikaltimas turi būti nedelsiant ištirtas, o kaltieji patraukti atsakomybėn. Mūsų atmintyje visuomet liks B. Nemcovo, didelio Lietuvos draugo, nuoširdaus Rusijos patrioto, aktyvi veikla‎ kovojant už demokratinę Rusiją, jos piliečių teises ir laisves. Šią sunkią valandą reiškiame nuoširdžią užuojautą B.Nemcovo šeimai, artimiesiems ir Rusijos žmonėms“, – rašoma ministerijos pranešime.

Pastarąjį kartą B.Nemcovas Lietuvoje lankėsi šių metų sausio viduryje ir dalyvavo Trakuose bei Vilniuje vykusiuose „Sniego“ ir Vilniaus intelektualų forumo susitikimuose.

V.Landsbergis: Rusija naikina savo priešus

 Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataras, pirmas šalies faktinis vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis sakė, jog  Rusijos visuomenės ir opozicijos reakciją dėl Boriso Nemcovo žūties parodys sekmadienį Maskvoje vyksiantis opozicijos mitingas. 

„Mes matysime, kaip reaguos ir opozicija, ir platesnė visuomenė, kuri buvo kviečiama išeiti į protesto demonstraciją. Kaip dabar vyks ta demonstracija. Ji gali būti didesnė, o gali būti žmonės išgąsdinti“, – sakė V.Landsbergis. 

„(Mitingas – BNS) gali būti indikatoriumi, ar tikrai žmonės yra pasipiktinę, tie, kurie juo nepatenkinti, protestuoja, ar bus išgąsdinti“, – pridūrė jis. 

Jis teigė, kad Rusija naikina savo priešus ir tai yra smūgis šios šalies perspektyvoms. 

„Teroristinė ir barbarų valstybė naikina savo priešus. (...) Tai yra smūgis visiems žmonėms, ne tik Rusijos opozicijai. Tai yra smūgis žmoniškumui ir Rusijai, jos žmoniškesnėms perspektyvoms“, – aiškino V.Landsbergis. 

Pasak jo, dėl susidorojimo su opozicijos atstovu Lietuva ir Vakarų valstybės turėtų ne pasmerkti Rusiją, o imtis sankcijų. 

„Tai yra vienas iš tokių įvykių, kur pasmerkti yra tiesiog banalu. Yra rutina pareikšti susirūpinimą, griežtai pasmerkti. Jie juokiasi iš tokių pasmerkimų. Turi būti veiksmai – tik į veiksmus Rusijos valdžia reaguoja, o ne į žodžius. (...) Tai gal būti paskatinimas svarstyti konkrečius sankcijų žingsnius“, – sakė V.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.