Borisą Nemcovą Ukraina pagerbė Laisvės ordinu

B.Obama neliko abejingas

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 3, 2015, 2:55 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 6:11 PM

„Mums, ukrainiečiams, Borisas visuomet liks Rusijos patriotu ir Ukrainos draugu. Savo gyvenimu jis įrodė, kad tai įmanoma suvienyti – tereikia panorėti“, – sakė P.Porošenka.

Pasak prezidento, B.Nemcovas kovojo tiek už Rusijos, tiek už Ukrainos laisvę, nes suprato, kad be laisvos Ukrainos negali būti laisvos Rusijos.

„Už mūsų ir jūsų laisvę“ – šis istorinis šūkis tapo Boriso Nemcovo gyvenimo devizu. Dėl to nutariau apdovanoti jį Laisvės ordinu. Tebūna šviesus jo atminimas“, – sakė P.Porošenka.

Laisvės ordinas skiriamas asmenims, ypatingai nusipelniusiems stiprinant Ukrainos suverenumą ir nepriklausomybę, vienijant šalies visuomenę, plėtojant demokratiją, socialines ir ekonomikos reformas, ginant žmogaus ir pilietines teises bei laisves.

Šis ordinas yra vienas iš aukščiausių Ukrainos valstybės apdovanojimų, taip pat aukščiausias, koks gali būti skirtas užsieniečiams arba pilietybės neturintiems asmenims.

B.Obama neliko abejingas

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį pareiškė, kad iškilaus Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo nužudymas Maskvoje byloja apie blogėjančią atmosferą Rusijoje, kur pastaraisiais metais vis griežčiau varžomos pilietinės teisės ir žiniasklaidos laisvė.

B.Nemcovas buvo nušautas vėlų penktadienio vakarą ant tilto sostinės centre, visai šalia Kremliaus.

„Tai ženklas apie atmosferą... Rusijoje, kur pilietinė visuomenė, nepriklausomi žurnalistai (ir) žmonės, mėginantys bendrauti internetu, jaučia vis didesnę grėsmę ir varžymus. Vis labiau (stiprėja tendencija), kad Rusijos visuomenė gali gauti informacijos tik iš valstybės kontroliuojamų žiniasklaidos kanalų“, – sakė B.Obama interviu naujienų agentūrai „Reuters“.

JAV prezidentas ragino nuodugniai ištirti B.Nemcovo – griežto Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiko ir buvusio vicepremjero – nužudymą.

„Šiuo menu nenumanau, kas būtent atsitiko. Labiau bendrai žinau faktą, kad žiniasklaidos laisvės, susirinkimų laisvės, informacijos laisvės, esminių pilietinių teisių ir laisvių padėtis Rusijoje šiuo metu daug blogesnė negu buvo prieš ketverius, penkerius ar dešimt metų“, – pabrėžė jis.

B.Obama buvo susitikęs su B.Nemcovu per savo vizitą Maskvoje 2009 metais, kurio metu bendravo su opozicinių partijų atstovais.

Baltųjų rūmų vadovas sakė, kad B.Nemcovo nužudymas yra „dalis to, kas, mano nuomone, leido Rusijai įsitraukti į agresiją, kokią ji vykdo prieš Ukrainą“.

Maskva regi provokaciją

Savo ruožtu Rusijos ambasada Rygoja antradienį pareiškė, kad Latvijos europarlamentarės Sandros Kalnietės mėginimas atvykti į nužudyto Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo laidotuves Maskvoje yra provokacija.

„Pirmadienį, kovo 2-ąją, Latvijos URM kreipėsi į Rusijos ambasadą, prašydama padėti surengti Latvijos Respublikos atstovų atvykimą į Rusijos politiko B.Nemcovo laidotuves“, – sakoma Rusijos atstovybės „Facebook“ paskyroje paskelbtame pranešime.

Ambasada nurodė, kad Latvijos žurnalistams dėl šios priežasties buvo skubos tvarka išduotos Rusijos vizos. Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministerija tuo pat metu informavo Latvijos ambasadą Maskvoje, kad S.Kalnietė į šalį nebus įleista.

„Latvijos pusei buvo konkrečiai pareikšta, kad europarlamentarė yra įtraukta į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Rusijos Federacijos teritoriją, atsakant į Europos Sąjungos „juodųjų sąrašų“ išplėtimą, įtraukiant į juos Rusijos parlamento narius“, – nurodė Rusijos ambasada.

„Dėl to manome, kad S.Kalnietės mėginimas atvykti į Rusiją yra ne kas kita, o provokacinė viešųjų ryšių akcija“, – sakoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?