B. Obama šaltai sureagavo į B. Netanyahu kalbą Irano klausimu

JAV prezidentas Barackas Obama šaltai sureagavo į Izraelio premjero Benjamino Netanyahu kalbą JAV Kongrese Irano klausimu.

B.Netanyahu į Kongresą pakvietė opozicijoje esantys respublikonai, kurie čia turi daugumą.<br>AP nuotr.
B.Netanyahu į Kongresą pakvietė opozicijoje esantys respublikonai, kurie čia turi daugumą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-03-04 08:15, atnaujinta 2018-01-11 16:37

Jis nepasakė „nieko nauja“, kaip išspręsti klausimą dėl branduolinio ginklo su Iranu, antradienį pareiškė prezidentas. Jis esą nepasiūlė „jokių tinkamų alternatyvų“ dėl derybų su Teheranu.

„Kol kas susitarimas nepasiektas. Tačiau jei mums pavyks, tai bus įmanomai geriausias susitarimas, kad Iranui būtų užkirstas kelias pasigaminti atominį ginklą“, – pabrėžė B.Obama.

„Ministras pirmininkas nepateikė jokio konkretaus veiksmų plano“, – sakė ir aukštas JAV vyriausybės atstovas. Paraginti Iraną tiesiog kapituliuoti esą nėra planas.

Iranas B.Netanyahu kalbą pavadino nuobodžia. „B.Netanyahu pakartojo savo melą, ir tai buvo nuobodu“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marsieh Afcham. Anot jos, B.Netanyahu branduolinėse derybose nori primesti nelogiškus ir radikalius reikalavimus. Tačiau Teheranas esą nori tęsti pokalbius ir užbaigti atominį ginčą.

Izraelio premjeras antradienį paragino nesudaryti susitarimo su Iranu dėl jo branduolinės programos. „Jeigu Iranas sutiks su pasiūlytomis sąlygomis, šis sandėris jam nesutrukdys kurti branduolinio ginklo – jis tik garantuos, kad Iranas turės branduolinį ginklą“, – teigė B.Netanyahu.

Pasak Izraelio premjero, Iranui, kurio ekonomika nukentėjo dėl naftos kainų kritimo, galima daryti spaudimą, kad būtų persvarstytos būsimo susitarimo sąlygos. B.Netanyahu siūlo pareikalauti, kad Teheranas padarytų didesnių nuolaidų savo branduolinės programos klausimu, neberemtų terorizmo, nebegrasintų Izraeliui.

Tik jei Iranas sutiktų su šiomis sąlygomis, būtų galima panaikinti jam taikomas sankcijas, įsitikinęs B.Netanyahu. Be to, politikas pareiškė, kad Iranas „visada bus Amerikos priešas“.

B.Netanyahu į Kongresą pakvietė opozicijoje esantys respublikonai, kurie čia turi daugumą. Tačiau jie iš anksto apie tai neinformavo Baltųjų rūmų. Protokolo nepaisymas suerzino vyriausybę.

Su B.Netanyahu nesusitiko nė vienas aukštas JAV vyriausybės narys oficialiai, nes Izraelyje po dviejų savaičių vyks rinkimai, o JAV nenori kištis į vidaus politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.