Rusija tikina nustačiusi B.Nemcovo žudikus, prabilo ir V.Putinas

Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas trečiadienį nurodė, kad Maskvos opozicijos politiko Boriso Nemcovo žmogžudystės byloje yra įtariamųjų, tačiau daugiau detalių neatskleidė, informuoja „Laisvosios Europos radijas“.

B.Nemcovas buvo nužudytas vėlų penktadienio vakarą.<br>AP nuotr.
B.Nemcovas buvo nužudytas vėlų penktadienio vakarą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS, AFP ir lrytas.lt inf

Mar 4, 2015, 1:12 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:36 PM

Paklaustas žurnalistų, ar Kremliaus kritiko byloje yra įtariamųjų, FST direktorius Aleksandras Bortnikovas atsakė: „Visada yra“.

B.Nemcovas, prezidento Vladimiro Putino kritikas, buvo nušautas vasario 27 dieną, netoli Kremliaus. Antradienį po emocionalios ceremonijos, kurioje dalyvavo tūkstančiai žmonių, jis atgulė amžino atilsio Maskvos Trojekurovo kapinėse.

V.Putinas nužudymą pavadino „provokacija“, kuria buvo siekiama destabilizuoti šalį ir pažadėjo, kad nusikaltėliai sulauks teisingumo.

Tačiau vyriausybės oponentai baiminasi, kad teisingumas nebus pasiektas, prisimindami praeityje įvykdytas kitų Kremliaus kritikų žmogžudystes. Dauguma nusikaltimus įvykdžiusių asmenų taip ir liko nenubausti.

Tyrėjai nurodė tiriantys kelis galimus B.Nemcovo nužudymo motyvus, įskaitant islamo ekstremizmą, konfliktą Ukrainoje ir politiko asmeninio gyvenimo įvykius.

Prabilo apie politinę potekstę

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymas turi politinę potekstę.

„Galiausiai reikia išvaduoti Rusiją nuo tragedijų, panašių į tą, kurią mes visai neseniai kartu išgyvenome ir matėme: turiu galvoje akiplėšišką Boriso Nemcovo nužudymą pačiame miesto centre“, – sakė V.Putinas per susitikimą su Vidaus reikalų ministerijos pareigūnais.

Pasak prezidento, būtina „visų pirma padidinti išaiškinamų nusikaltimų – tiek naujų, tiek ir įvykdytų ankstesniais metais – skaičių“.

Prezidentas pareikalavo Vidaus reikalų ministerijos kelti nusikaltimų atskleidimo lygį – tiek šiais metais, tiek praėjusiais metais įvykdytų nusikaltimų bylose. Anot Rusijos lyderio, būtini kardinalūs pokyčiai Vidaus reikalų ministerijos organuose ir visoje teisėsaugos sistemoje.

„Čia išties būtinas kardinalus lūžis, nauja ir VRM organų, ir visos teisėsaugos sistemos darbo kokybė. Būtina skirti rimčiausią dėmesį rezonansiniams nusikaltimams, įskaitant tuos, kurie turi politinę potekstę“, – sakė V.Putinas.

Kaltino V.Putiną

B.Nemcovas amžinojo poilsio atgulė antradienį.

Daug žmonių, atėjusių atsisveikinti su B.Nemcovu, dėl žmogžudystės kaltino V.Putiną, sakydami, kad Kremlius, įsitraukęs į rimtą konfrontaciją su Vakarais dėl Ukrainos konflikto, kursto neapykantą kitaminčiams.

„Atėjome, nes mums gėda dėl mūsų šalies, mūsų žmonių, kad leidžiame vykti tokiems dalykams“, – sakė Dmitrijus Afanasjevas, atėjęs atiduoti paskutinės pagarbos nužudytam Kremliaus kritikui.

„Kaltas Putinas. Tačiau mes taip pat“, – pridūrė jis.

Žurnalistas ir B.Nemcovo bendražygis Vladimiras Kara-Murza pro ašaras sakė, kad draugai mėgino įtikinti opozicionierių išvykti iš šalies, bet jis atsisakė.

„Tapome liudininkais to, kaip kulkos buvo pasitelktos kaip argumentas ginče su oponentais, – prie B.Nemcovo karsto sakė A.Kudrinas. – Borisai, esame su Tavimi“.

A.Navalnas savo tinklaraštyje paskelbtame griežtame pareiškime dėl B.Nemcovo nužudymo kaltino V.Putiną.

„Manau, kad B.Nemcovą nužudė vyriausybės (specialiųjų tarnybų) ar provyriausybinės organizacijos nariai šalies politinės vadovybės (įskaitant V.Putiną) nurodymu“, – rašė jis.

„Putinui tai naudinga“, – pridūrė jis.

B.Nemcovas, kuris dešimtajame dešimtmetyje ėjo vicepremjero pareigas, kai prezidento postą užėmė Borisas Jelcinas, buvo nušautas penktadienį prieš pat vidurnaktį ant tilto visai šalia Kremliaus. Tuo metu su politiku buvo jo draugė, ukrainiečių manekenė Hana Durycka.

Rusijos patriotas, Ukrainos draugas

V.Putinas, kurio valdymo metais nuosekliai vykdomas nepriklausomos žiniasklaidos ir opozicinių partijų varžymas, pažadėjo, kad bus dedamos visos pastangos sučiupti B.Nemcovo žudikus.

Draugai sakė, kad B.Nemcovas rinko medžiagą straipsniui, kuriame, pasak jo paties, ketino pateikti įrodymus apie Rusijos karinį dalyvavimą kruviname prorusiškų separatistų sukilime Rytų Ukrainoje.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka po mirties apdovanojo B.Nemcovą Laisvės ordinu.

„Mums, ukrainiečiams, Borisas visuomet liks Rusijos patriotu ir Ukrainos draugu. Savo gyvenimu jis įrodė, kad viena ir kita yra suderinama“, – sakė P.Porošenka.

B.Nemcovo 23 metų draugei H.Duryckai, kuri buvo kartu su juo tą penktadienio vakarą ir yra pagrindinė žmogžudystės liudininkė, buvo leista sugrįžti į Kijevą.

Tyrėjai antradienį sakė, kad H.Durycka, kuri per išpuolį nenukentėjo, „gali žinoti reikšmingų įvykio aplinkybių“. Jie taip žvalgė Maskvos upės dugną po tiltu, ant kurio buvo nušautas B.Nemcovas.

Tyrėjai užsiminė apie kelis galimus nusikaltimo motyvus, įskaitant versiją, kad B.Nemcovas galėjo būti „paaukotas“ siekiant pakurstyti nestabilumą.

Žmogžudystė buvo įvykdyta griežčiausiai saugomoje Rusijos vietoje, visai šalia Kremliaus sienų.

Kai kurie stebėtojai iškėlė prielaidą, kad nusikaltimą įvykdė žemo rango nusikaltėliai, o ne profesionalūs smogikai.

Nuo 2000 metų, kai į valdžią atėjo V.Putinas, buvo nužudyta virtinė iškilių opozicijos veikėjų, tarp jų žurnalistė Ana Politkovskaja ir žmogaus teisių aktyvistė Natalija Estemirova.

Sekmadienį dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo eitynėse B.Nemcovui atminti, o tokio masto opozicijos mitingų šalyje nebūta nuo 2011-aisiais ir 2012-aisiais vykusių demonstracijų prieš V.Putiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.