Teisme vienas iš įtariamųjų neva prisipažino nužudęs B. Nemcovą

Z.Dadayevo motina buvo priblokšta sūnaus arešto. 

Z.Dadajevas buvo vieno bataliono, susijusio su Čečėnijos vidaus reikalų ministerija, vado pavaduotojas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Z.Dadajevas buvo vieno bataliono, susijusio su Čečėnijos vidaus reikalų ministerija, vado pavaduotojas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2015, 11:16 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:15 AM

Rusijoje įtariamieji laikomi 48 valandas, o paskui teismas sprendžia, ar oficialiai pratęsti jų sulaikymą. Įtariamieji teisme turėjo pasirodyti sekmadienį, tačiau nebuvo aišku, ar visi. 

Informacijos apie penkto įtariamojo tapatybę nebuvo, bet pirmieji keturi, kaip pranešė valstybinė žiniasklaida, yra iš neramaus Šiaurės Kakazo regiono, kur Rusija kariavo du karus su čečėnų sukilėliais ir kur saugumo pajėgos toliau susiremia su islamistų sukilėliais. 

Federalinė saugumo tarnyba (FST) ir Tyrimų komitetas drauge aiškinasi šią žmogžudystę, kurią V.Putinas pasmerkė kaip provokaciją, ir šeštadienį paskelbė apie Zauro Dadajevo bei Anzoro Gubaševo sulaikymą. 

Ingušijos saugumo tarybos sekretorius Albertas Barachojevas valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad tie vyrai buvo sulaikyti greta Čečėnijos esančioje Ingušijoje, drauge su A.Gubaševo jaunesniuoju broliu Šachidu ir dar vienu vyru. 

Valstybinės naujienų agentūros pranešė, kad Z.Dadajevas buvo vieno bataliono, susijusio su Čečėnijos vidaus reikalų ministerija, vado pavaduotojas, o A.Gubaševas dirbo vienai saugumo kompanijai Maskvoje. 

Tačiau nepaskelbta jokios informacijos apie galimą motyvą, dėl kurio tie vyrai galėjo nužudyti charizmatiškąjį opozicijos lyderį. Jo sąjungininkai mano, kad nužudymą užsakė aukščiausi vyriausybės sluoksniai, pasiryžę nutildyti disidentus. Toks įtarimas buvo kategoriškai neigiamas. 

Z.Dadayevo motina buvo priblokšta sūnaus arešto. 

„Negaliu tuo patikėti. Jis negalėjo įvykdyti šio nusikaltimo“, – šeštadienį vakare naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Aimani Dadajeva. 

Susisprogdino Grozne?

Savo ruožtu Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi šaltiniais teisėsaugoje, sekmadienį pranešė, kad vėlų šeštadienio vakarą Čečėnijos sostinėje Grozne, daugiabutyje, susisprogdino vienas iš įtariamųjų Boriso Nemcovo nužudymo byloje.

Esą policijos pareigūnai vyrą, kuris įtariamas žmogžudyste, užblokavo bute Levo Jašino gatvėje. Įtariamasis neva nepakluso raginimams pasiduoti ir vieną granatą metė į policininkus, o su kita susisprogdino pats.

Vyrą apsupę policininkai nenukentėjo, o įtariamasis žuvo vietoje.  

Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas Aleksandras Bortnikovas anksčiau pranešė, kad buvo sulaikyti du asmenys, įtariami opozicijos lyderio B.Nemcovo nužudymu. B.Nemcovas buvo nušautas vasario 27 d. vėlai vakare  Maskvoje. Žmogžudystė buvo  įvykdyta pačioje sostinės širdyje – prie Kremliaus.

Anot A.Bortnikovo, du sulaikytieji yra Anzoras Kubaševas ir Zauras Dadajevas. Teigiama, kad abu įtariamieji yra iš Šiaurės Kaukazo. Naujienų agentūra „Interfax“ praneša, kad įtariamieji buvo tik vykdytojai. Kiek vėliau pranešta, kad iš viso sulaikyti keturi asmenys, o dabar į teismą atvesdinti penki vyrai.

„Dar sulaikytas Zauras Dadajevas – „Sever“ bataliono Čečėnijoje vado pavaduotojas. Taip pat su juo automobilyje buvęs vyras. Be to, sulaikytas Anzoras Kubaševas, kuris dirbo privačiame sektoriuje Pamaskvėje ir jo jaunesnysis brolis“, – sakoma pranešime.

Kiti du įtariamieji esą yra A.Kubaševo brolis Šachidas ir vyras, susijęs su Z.Dadajevu. Ar šeštadienį vakare Grozne susisprogdinęs vyras yra kuris nors vienas iš įtariamųjų, neaišku.

Prisipažino?

Rusijos teisėja sekmadienį sakė, kad vienas iš penkių opozicijos aktyvisto B.Nemcovo nužudymo bylos įtariamųjų prisipažino dėl savo dalyvavimo, o trys kiti Maskvos teisme pareiškė, kad yra nekalti, pranešė valstybinė žiniasklaida. 

Teisėja Natalija Mušnikova sakė, kad Z. Dadajevo, kuris B.Nemcovo nužudymu buvo apkaltintas drauge su A. Gubaševu, kaltę „patvirtino jo prisipažinimas“ dėl dalyvavimo vasario 27-ąją nušaunant B.Nemcovą Maskvos centre visai šalia Kremliaus. 

Teisėja nurodė jo sulaikymą pratęsti iki balandžio 28 dienos. 

Z.Dadajevas, buvęs Čečėnijos policijos vado pavaduotojas, ir A.Gubaševas, kuris dirbo vienai privačiai saugumo kompanijai Maskvoje, šeštadienį buvo areštuoti Ingušijoje, esančioje Šiaurės Kaukaze šalia Čečėnijos. 

Abu šie vyrai buvo apkaltinti B.Nemcovo nužudymu, bet A.Gubaševas neigė savo dalyvavimą. 

Kiti trys įtariamieji, kurie šiuo metu nėra apkaltinti, tvirtino, kad yra nekalti, bet tyrėjų atstovas teismui sakė, jog esama „jų dalyvavimo įrodymų“. 

Skelbiama, kad jie yra Anzoro jaunesnysis brolis Š. Gubaševas, Ramsatas Bachajevas ir Tamerlanas Eskerchanovas.. 

Prezidentas informuotas

FST vadovas pranešė, kad tyrimas tęsiamas, o apie sulaikytuosius jau informuotas šalies prezidentas Vladimiras Putinas.

„Šiuo metu tęsiami operatyviniai ir būtini tyrimo veiksmai“, – pridūrė FST vadovas. 

Daugiau detalių apie sulaikytuosius atskleista nebuvo, tačiau su tyrimu susijęs šaltinis teigė, kad žudikus išdavė jų automobilis – jis buvo rastas ir padėjo susekti du vyrus. 

Policija tiria versiją, kad B. Nemcovo nužudymą užsakę asmenys gali būti užsienyje.

„Nužudymo pėdsakai veda į užsienį. Dabar tai – svarstoma nužudymo versija“,– naujienų agentūrai “Interfax" teigė su tyrimu susijęs šaltinis.

Skelbta, kad sulaikytieji B.Nemcovo nužudymo įtariamieji A.Kubaševas ir Z.Dadajevas bus „Lefortovo“ ikiteisminio sulaikymo centre Maskvoje. Bet sekmadienį žurnalistai jų ten nepamatė.

B. Nemcovo opozicijos bendražygis Ilja Jašinas teigė tikįs, kad įtariamieji iš tikrųjų yra susiję su žmogžudyste, tačiau nurodė, jog per anksti svarstyti, ar tai tiesa. Vyras nurodė, kad institucijos neinformavo B. Nemcovo kolegų apie šiuos sulaikymus. Jokios informacijos apie tai nesulaukė ir B. Nemcovo advokatas Vadimas Prochorovas, tačiau teigė, kad dviejų įtariamųjų sulaikymas – „gera žinia“. 

„Interfax“ citavo Ukrainos modelio ir B. Nemcovo draugės Anos Durickajos advokatą. Jis pažymėjo, kad sulaikius įtariamuosius, mergina tikriausiai vėl turės palikti Ukrainą ir vykti į Maskvą apklausai. 

Vasario 27 d. B.Nemcovą pakirto keturios kulkos. Tiesa, kai kurios Rusijos televizijos pranešė, kad į B.Nemcovą šauta mažiausiai septynis kartus. B.Nemcovas mirė iškart. 

Tirti nužudyto Boriso Nemcovo bylos ėmėsi pats Kremlius. Prezidentas V.Putinas viešai tikino, kad padarys „viską, kad žudikai būtų surasti“.

Daugiau apie B.Nemcovo nužudymą galite paskaityti čia.

Užuominos apie įtariamuosius

Kiek anksčiau šią savaitę Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas nurodė, kad Maskvos opozicijos politiko Boriso Nemcovo žmogžudystės byloje yra įtariamųjų, tačiau daugiau detalių neatskleidė.

Paklaustas žurnalistų, ar Kremliaus kritiko byloje yra įtariamųjų, FST direktorius Aleksandras tada Bortnikovas atsakė: „Visada yra“.

V.Putinas nužudymą pavadino „provokacija“, kuria buvo siekiama destabilizuoti šalį ir pažadėjo, kad nusikaltėliai sulauks teisingumo. Tačiau vyriausybės oponentai baiminosi, kad teisingumas nebus pasiektas, prisimindami praeityje įvykdytas kitų Kremliaus kritikų žmogžudystes. Dauguma nusikaltimus įvykdžiusių asmenų taip ir liko nenubausti.

Tyrėjai nurodė tiriantys kelis galimus B.Nemcovo nužudymo motyvus, įskaitant islamo ekstremizmą, konfliktą Ukrainoje ir politiko asmeninio gyvenimo įvykius.

Vienas didžiausių V.Putino priešų

 1998 metais B.Nemcovas ėjo vicepremjero pareigas, o nuo 2000-ųjų – Rusijos dešiniosios opozicijos veikėjas, aktyvus V.Putino politikos kritikas. 2000–2003 m. buvo Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas, atstovaujantis Dešiniųjų jėgų sąjungos frakcijai.

2011–2012 m. organizavo masinius opozicijos protesto mitingus Maskvoje. Kartu su kitais paskelbė devynis pranešimus apie korupciją V.Putino aplinkoje.

 Per ilgus savo karjeros metus B.Nemcovas, kuris yra viešėjęs ir Lietuvoje, spėjo padirbėti gubernatoriumi, senatoriumi ir net vicepremjeru.Daugelis laikė jį B.Jelcino įpėdiniu, tačiau jam taip ir nepavyko juo tapti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.