Kruvinojo sekmadienio metinėse B. Obama neslėpė ašarų

JAV prezidentas Barackas Obama su pirmąja šalies ponia Michelle

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 8, 2015, 9:42 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 6:54 AM

Tą dieną 1965 metais Alabamos valstijos kariai ir vietos pareigūnai panaudojo ašarines dujas ir lazdas prieš 600 taikių protestuotojų netoli Edmundo Pituso (Edmund Pettus) tilto, demonstracijos dalyviams žygiavus iš Selmos į Montgomerio miestą.

Afroamerikiečių pilietinių teisių šauklys Martinas Lutheris Kingas Jr. vadovavo įvairaus amžiaus vyrų ir moterų miniai jų kovoje dėl teisės balsuoti.

Aktyvistai surengė eiseną, kaip atsaką į Jimmie Lee Jacksono žūtį. Alabamos valstijos kareivis jį nušovė taikaus protesto metu.

Televizijos įrašas, kuriame buvo užfiksuotos Kruvinojo sekmadienio baisybės, pažadino pilietinių teisių šalininkus ir galiausiai tų metų rugpjūtį buvo priimtas Balsavimo teisių aktas, uždraudęs rasinę balsavimo diskriminaciją.

Stovėdamas priešais E. Pituso tiltą, JAV prezidentas pasakė kalbą ir teigė, kad tie žmonės, kurie kovojo už lygybę, teisę balsuoti „suteikė drąsos milijonams. Dėl jų veiksmų galimybės atsivėrė ne tik afroamerikiečiams, bet ir kiekvienam amerikiečiui“. Prezidentas priminė, kad nors šalyje ir aktyviai kovojama su rasizmu, tačiau reikia įdėti dar daugiau pastangų.

Maždaug 40 tūkstančių susirinkusiųjų stebėjo, kaip B. Obama ir jo šeima atkartojo dalį 1965-ųjų eisenos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.