Ž. Nemcova dėl tėvo mirties kaltina Kremlių

Nužudyto Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo duktė Žana Nemcova sekmadienį Vokietijos televizijos kanalui ARD pareiškė, kad politinė atsakomybė už jos tėvo mirtį tenka Kremliui. Pasak jos, Rusijoje viešpatauja diktatūra.

Ž. Nemcova informavo, kad kovo 15-ąją – po apsilankymo Vokietijoje ir Italijoje – ji grįš į Rusiją.<br>EPA-ELTA nuotr. iš archyvo
Ž. Nemcova informavo, kad kovo 15-ąją – po apsilankymo Vokietijoje ir Italijoje – ji grįš į Rusiją.<br>EPA-ELTA nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 9, 2015, 10:33 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:12 AM

„Esu tvirtai įsitikinusi, kad politinė atsakomybė tenka Rusijos vadovybei“, – sakė Ž. Nemcova per pokalbių laidą, kurią vedė Guenteris Jauchas.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad vienas iš asmenų, sulaikytų dėl nužudymo – Zauras Dadajevas, buvo susijęs su Čečėnijos VRM. „Valdžia negali teigti neturinti su tuo nieko bendra“, – pabrėžė moteris.

„Aš nepasitikiu teisėsaugos institucijomis. Žinoma, kaltieji bus surasti, bet ar tai bus tikrieji kaltininkai, niekada nesužinosime, kaip nesužinosime ir užsakovų“, – sakė Ž. Nemcova.

Paklausta, ar Rusija artėja prie diktatūros, ji atsakė: „Rusijoje jau diktatūra. Šis įžūlus nužudymas rodo, kad valdantieji jau peržengė raudoną liniją“. Moteris nesutinka su nuomone, kad B. Nemcovas nekėlė pavojaus Kremliui. „Kiekvienai diktatūrai, autoritariniam režimui nelojalus žmogus kelia grėsmę. B. Nemcovas buvo lyderis, jis buvo gerbiamas opozicijos“, – tvirtino velionio duktė.

Ž. Nemcova informavo, kad kovo 15-ąją – po apsilankymo Vokietijoje ir Italijoje – ji grįš į Rusiją. Kaip pranešė ARD, ji yra televizijos žurnalistė ir gilinasi į ekonomikos temas.

Skeptiškai vertina sulaikymus

Artimas nužudytojo Rusijos opozicijos politiko B.Nemcovo bendražygis Ilja Jašinas teigia esąs skeptiškas, kad savaitgalį sulaikyti įtariamieji yra tikrieji opozicionieriaus žudikai, skelbia BBC.

I. Jašinas kalbėjo su BBC po to, kai dviem čečėnams Zaurui Dadajevui ir Anzorui Gubaševui buvo pateikti kaltinimai dėl nužudymo, o vėliau buvo sulaikyti dar trys įtariamieji. B. Nemcovo kolega įsitikinęs, kad už žmogžudystės stovi asmenys, gyvenantys Rusijoje, arba esantys valdžioje.

Sekmadienį Maskvos Basmano rajono teismas apkaltino Z. Dadajevą ir A. Gubaševą dalyvavus B. Nemcovo nužudyme vasario 27 dieną. Teismas pranešė, kad Z. Dadajevas pripažino savo kaltę. Kiti trys įtariamieji yra sulaikyti. Pranešama, kad šeštasis įtariamasis nusižudė Čečėnijos sostinėje Grozne.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas įvardijo Z. Dadajevą, kaip pamaldų musulmoną, nepritarusį Prancūzijos leidinio „Charlie Hebdo“ paskelbtoms pranašo Mahometo karikatūroms.

Anot I. Jašino, B. Nemcovas nebuvo iškilus musulmonų radikalizmo kritikas, jis labiau savo dėmesį telkė į nesąžiningą prezidento Vladimiro Putino valdymą. Opozicionierius netiki, kad B. Nemcovo žudikai galėjo būti iš Čečėnijos ar kitų vietovių.

„Tikiu, kad žmogžudystės organizatoriai yra Rusijoje ir kad jie – Rusijos vyriausybėje“, – akcentavo I. Jašinas, pridūręs, kad B. Nemcovo žmogžudyste siekta įbauginti tautą.

Jo teigimu, svarbu, kad žmogžudystės organizuotojai būtų sugauti. Kitu atveju, B. Nemcovo žūtis gali būti ne paskutinė. I. Jašinas pridūrė, kad turėtų būti apklausiami asmenys, pastaraisiais metais sulaukę B. Nemcovo kritikos.

Kiti trys įtariamieji, siejami su B. Nemcovo žmogžudyste, – A. Gubaševo brolis Šagidas, Ramzanas Bachajevas ir Tamerlanas Eskerchanovas. Pranešama, kad visi trys neigia kaip nors prisidėję prie nužudymo.

55 metų B. Nemcovas buvo nušautas vasario 27 d. vėlai vakare Maskvoje, kai jis kartu su Ukrainos piliete Ana Durickaja ėjo per Didįjį Moskvorečės tiltą. Tiriamos kelios nužudymo versijos – tiek politinės, tiek buitinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.