JAV respublikonai įspėja Iraną dėl branduolinio susitarimo

„Tai neįprasta koalicija“, – pridūrė B.Obama.

JAV prezidentas B.Obama.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas B.Obama.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-03-10 07:51, atnaujinta 2018-01-11 02:35

Atvirame laiške šiitiškai respublikai 47 respublikonų senatoriai, tarp jų Senato lyderiai ir keli tikėtini partijos kandidatai 2016-ųjų prezidento rinkimuose, priminė Irano lyderiams, kad B.Obama valstybės vadovo poste dirbs iki 2017 metų sausio, o jo įpėdinis gali atšaukti susitarimą, jei jam nebus gautas Kongreso pritarimas.

„Stebėdami jūsų derybas dėl branduolinės programos su mūsų vyriausybe, atkreipėme dėmesį, kad jūs galbūt nevisiškai suprantate mūsų konstitucinę sistemą“, – rašoma laiško įžangoje.

„Bet kokią sutartį dėl jūsų branduolinių ginklų programos, kuriai nebus gautas Kongreso pritarimas, laikysime tik vykdomuoju susitarimu tarp prezidento B.Obamos ir ajatolos Ali Khamenei“, – rašo įstatymų leidėjai, turėdami galvoje Irano aukščiausiąjį lyderį.

„Kitas prezidentas vienu rašiklio brūkštelėjimu gali atšaukti tokį vykdomąjį susitarimą, o būsimas Kongresas bet kuriuo laiku gali pakeisti susitarimo sąlygas, – pažymima laiške.

Baltieji rūmai piktai reagavo į šį respublikonų žingsnį, kaltindami senatorius, kad jie trukdo ir toliau įgyvendina „strategiją, kuria siekiama suvaržyti prezidento galimybes vykdyti užsienio politiką ir stiprinti mūsų nacionalinį saugumą“.

„Tai kelia rimtų klausimų apie laiško autorių ketinimus ar tikslus“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas, kaltindamas senatorius, esą šie sukūrė „aplinkinį kanalą“ su griežtojo kurso šalininkais Teherane.

Kiek vėliau pats B.Obama pakomentavo šį respublikonų žingsnį, pareiškęs, kad kai bus sudarytas susitarimas su Iranu, jis viską paaiškins rinkėjams.

„Manau, tam tikra prasme ironiška, kad kai kurie Kongreso nariai nori veikti išvien su griežtojo kurso šalininkais Irane“, – sakė prezidentas, turėdamas galvoje konservatyviąją iraniečių stovyklą, kuri taip pat įtariai žiūri į derybas su Vašingtonu ar apskritai joms nepritaria.

„Tai neįprasta koalicija“, – pridūrė B.Obama.

„Dabar ketiname sutelkti dėmesį į pastangas įsitikinti, ar galime pasiekti susitarimą“, – aiškino jis.

„Kai tai bus padaryta, tuomet galėsime viską paaiškinti Amerikos žmonėms“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.