Įtariamasis Boriso Nemcovo byloje paneigė savo prisipažinimą

Vienas iš sulaikytųjų dėl Boriso Nemcovo žmogžudystės Zauras Dadajevas teigia, kad prisipažinimas iš jo buvo ištrauktas per prievartą.

Z.Dadajevas teigia, kad prisipažino nužudęs B.Nemcovą vien tam, kad policija paleistų jo draugą.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Z.Dadajevas teigia, kad prisipažino nužudęs B.Nemcovą vien tam, kad policija paleistų jo draugą.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-03-11 09:37, atnaujinta 2018-01-10 23:25

Laikraščio „Moskovskij Komsomolec“ korespondentui jis teigė, kad kaltę pripažino tik mainais už kito sulaikytojo paleidimą.

„Jie visą laiką šaukė „Ar tu nužudei B.Nemcovą?“ Aš kartojau, kad to nepadariau. Sulaikymo metu buvau su savo draugu ir pavaldiniu Ruslanu Jusupovu. Jie pasakė, kad jeigu aš prisipažinsiu, jį paleis.

Sutikau, nes galvojau, kad jį išgelbėsiu, o mane į Maskvą nuveš gyvą. Maniau, kad vos ten atsidursiu, teismui pasakysiu tiesą, kad esu nekaltas. Bet teisėja neleido man šnekėti“, – pasakojo Z.Dadajevas.

Antradienį Maskvos Basmano teismo teisėja Natalija Mušnikova skaitydama arešto orderį sakė, kad Z.Dadajevas pripažino savo kaltę dėl opozicijos aktyvisto B.Nemcovo nužudymo. Z.Dadajevas teisėjos žodžių nekomentavo, tačiau paprašė sąžiningo bylos nagrinėjimo.

Lefortovo sulaikymo centre apsilankiusiam žurnalistui jis taip pat pasakojo apie vieną liudininką, galintį patvirtinti jo alibi.

„Kas galėtų patvirtinti, kad esu nekaltas? Taip, kitas žmogus buvo su manimi, Ali Matijevas. Jis galėtų tai patvirtinti, bet kur jis yra?“, – kalbėjo sulaikytasis.

Visuomeninė stebėjimo komisija, su kuria kardomojo įkalinimo įstaigoje apsilankė žurnalistas, taip pat susitiko ir su dar dviem įtariamaisiais – Anzoru ir Šagidu Gubaševais.

Pastarasis teigė, kad jam nebuvo pateikti kaltinimai, tačiau jį sumušė policininkai.

Įtaria kankinimą

Vienas Kremliaus žmogaus teisių tarybos narys trečiadienį pareiškė, kad Z.Dadajevas “tikriausiai prisipažino kankinamas“.

„Esama priežasčių, kurios mus skatina tikėti, kad Zauras Dadajevas prisipažino kankinamas“, – sakė Andrejus Babuškinas, pridūręs, kad matė „daug žaizdų“ ant pagrindinio įtariamojo kūno, kai antradienį aplankė jį kalėjime. 

Buvęs vieno Čečėnijos policijos specialiųjų policijos pajėgų dalinio vado pavaduotojas, sekmadienį buvo apkaltintas dėl Kremliaus kritiko B.Nemcovo nužudymo.

Maskvos teismas buvo informuotas, kad tie vyrai kaltinami pagal Rusijos baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už nužudymą dėl finansinės naudos. Tikėtina, jog tai yra ženklas, kad B.Nemcovo nužudymą tiriantys pareigūnai pagrindine versija laiko užsakomąją žmogžudystę. 

Tačiau A.Babuškinas citavo Z.Dadajevo žodžius, jog jis buvo šiurkščiai spaudžiamas prisipažinti po to, kai praeitą savaitę buvo suimtas Ingušijos respublikoje Šiaurės Kaukazo regione. Įtariamasis tvirtino, kad dvi dienas buvo laikomas surakintas, o jam ant galvos buvo užmautas maišas. 

B.Nemcovas buvo nušautas vasario 27-ąją prieš vidurnaktį Maskvos centre, kai ėjo per Didįjį Maskvos upės tiltą netoli Kremliaus kartu su savo drauge ukrainiete. Rusijos pareigūnai tiria kelias šio nusikaltimo versijas, viena jų – politinis nužudymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.