Skylėta Baltųjų rūmų apsauga

JAV slaptosios tarnybos darbuotojai ir vėl prisidirbo. Paaiškėjo, kad du neblaivūs aukštus postus užimantys pareigūnai kovo pradžioje sugebėjo įvažiuoti į Baltųjų rūmų užtvarus Vašingtone.

Už Baltųjų rūmų apsaugą atsakingos Slaptosios tarnybos agentai pastaraisiais metais nuolat įsivelia į skandalus.<br>AP nuotr.
Už Baltųjų rūmų apsaugą atsakingos Slaptosios tarnybos agentai pastaraisiais metais nuolat įsivelia į skandalus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 13, 2015, 8:49 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 3:05 PM

Prezidento apsaugos viršininko pavaduotojas Markas Connoly ir vyresnysis agentūros padalinio Vašingtone vadovas Vašingtone George’as Ogilvie dalyvavo vakarėlyje, iš kurio nusprendė grįžti mašina.

Liudininkai pasakojo, kad kovo 4 dienos naktį valstybinis automobilis prie prezidento rezidencijos privažiavo su įjungtomis signalinėmis šviesomis. Vyrai mėgino į vidų patekti parodę savo pažymėjimus.

Po to jie kirto apsauginę juostą ir trenkėsi į laikinus užtvarus, pastatytus tam, kad apsauga galėtų apžiūrėti įtarimų sukėlusį paketą automobilyje.

Apsaugos darbuotojai norėjo patikrinti agentų blaivumą ir juos suimti, tačiau tuo metu budėjęs tarnybos viršininkas, norėdamas užglaistyti įvykį, jiems liepė eiti namo.

Agentūra patvirtino, kad po incidento M.Connoly ir G.Ogilvie buvo pavesta atlikti mažiau atsakingas užduotis, tačiau nuo pareigų jie nebuvo nušalinti.

Ši avarija – tik dar vienas įvykis tarp daugybės gėdingų nutikimų, į kuriuos įsivelia už Baracko Obamos saugumą atsakinga Slaptoji tarnyba.

Pastaruoju metu keli aukščiausi agentūros pareigūnai turėjo atsistatydinti po to, kai prezidento aplinkai iškilo grėsmė dėl jų aplaidumo.

Praėjusių metų rugsėjo mėnesį vyrui pavyko peršokti Baltųjų rūmų tvorą. Jis jau buvo spėjęs su peiliu įbėgti į pastatą, kol jį galiausiai sulaikė agentai. Laimei, B.Obama prieš kelias minutes kaip tik buvo palikęs Baltuosius rūmus.

Incidentas įvyko praėjus vos trims dienoms po to, kai neatidūs agentai leido ginkluotam ir teisėsaugai žinomam vyrui patekti į vieną liftą kartu su prezidentu.

Prieš metus pasaulio pajuokos objektu tapo trys agentai, lydėję B.Obamą į Amsterdamą. Ten viešbučio kambaryje jie iškėlė tokias išgertuves, kad vienas iš pareigūnų užmigo ant grindų koridoriuje.

2011 metais Slaptoji tarnyba tik po penkių dienų apsižiūrėjo, kad vienas vyras apšaudė Baltųjų rūmų langus, kai pastate buvo viena iš B.Obamos dukterų.

Trečiadienį Kongreso priežiūros ir vyriausybės reformų komiteto vadovai Jasonas Chaffetzas ir Elijah E.Cummingsas išreiškė nusivylimą avariją sukėlusiais pareigūnais.

„Tai, kad incidente dalyvavo vadovaujamas pareigas einantys pareigūnai, yra ne tik gėdinga, bet ir parodo aiškų tinkamų sprendimų trūkumą esant galimai pavojingai situacijai“, – teigiama komiteto narių išplatintame pranešime.

Dviejų agentų avarija tapo pirmuoju išbandymu naujajam Slaptosios tarnybos direktoriui Josephui Clancy, kuris tik prieš mėnesį pakeitė dėl ankstesnių institucijos bėdų atsistatydinusią Julią Pierson.

Slaptoji tarnyba atsakinga už prezidento, viceprezidento, jų šeimų ir kitų darbuotojų apsaugą (BBC, „The Washington Post“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.