N.Savčenko apžiūrėję medikai pataria jai nebebadauti

Ukrainiečių gydytojams pagaliau leista aplankyti Maskvos areštinėje laikomą pilotę Nadiją Savčenko. Tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas.

N.Savčenko po tris mėnesius trukusio bado streiko leista susitikti su gydytojais iš Ukrainos.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
N.Savčenko po tris mėnesius trukusio bado streiko leista susitikti su gydytojais iš Ukrainos.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-14 15:16, atnaujinta 2018-01-10 10:55

Neseniai 82 dienų bado streiką nutraukusios ukrainietės gydytojai atvyko apžiūrėti jau penktadienį, tačiau jiems iš pradžių nebuvo leista jos pamatyti.

Žmogaus teisių stebėtoja Ella Pamfilova teigė, kad medikų vizitas truko apie 3,5 val. ir baigėsi 16 val. vietos (15 val. – Lietuvos) laiku.  Šią informaciją patvirtino ir įkalinimo įstaiga.

N.Savčenko advokatas Markas Feiginas pranešė, kad Rusija davė leidimą gydytojams iš Ukrainos aplankyti kalinę, tačiau penktadienį jos niekas negalėjo pamatyti. Pranešama, kad gydytojai nebuvo įleisti dėl neteisingai užpildytų dokumentų. 

Medikų komanda, susidedanti iš gastreoenterologo, dietologo, neurologo ir anesteziologo, apžiūrėjo N.Savčenko ir padės jai sugrįžti į normalų maitinimosi režimą po dar gruodį prasidėjusio bado streiko, M.Feiginą cituoja „Ukraine Today“.

Anksčiau 33 metų karo lakūnė prašė Rusijos kalinimo tarnybos vadovų parengti jai subalansuotą maitinimą, kad ji galėtų saugiai nutraukti badavimo režimą.

Sulaikyta pilotė būdama Rusijos įkalinimo įstaigoje spėjo būti išrinkta į Ukrainos Aukščiausiąją Radą ir Europos Tarybos parlamentinę asamblėją. Ji taip pat turi ir diplomatinę neliečiamybę, tačiau šis statusas Rusijos iki šiol ignoruojamas.

Protestuodama prieš savo neteisėtą sulaikymą, ji pradėjo beveik tris mėnesius trukusį bado streiką, kurio metu pradėta baimintis dėl jos sveikatos.

Neseniai moteris nutraukė savo streiką po kolegų Ukrainos parlamente prašymų išsaugoti savo gyvybę. Tą patį jai rekomendavo ir apsilankę medikai. Advokatas M.Feiginas taip pat pažymėjo, jog, medikų teigimu, lakūnės organizme jokių negrįžtamų pokyčių neaptikta.  N.Savčenko praėjusių metų vasarą pakliuvo į Donbaso separatistų nelaisvę ir buvo išgabenta į Rusiją. Ji kaltinama teikusi koordinates apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainos Luhansko regione, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai.

Maskvos pareigūnai tikina, kad, patekusi į separatistų nelaisvę, ukrainietė pati pabėgo į Rusiją, tačiau pilotė teigia, kad ją išgabeno prievarta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.