Pagaliau pasirodęs Vladimiras Putinas: „Be paskalų būtų nuobodu“

Rusija pirmadienį pagaliau išvydo prezidentą Vladimirą Putiną. Jis Sankt Peterburge susitiko su Kirgizijos lyderiu Almazbeku Atambajevu. Pirmadienį ryte A.Atambajevas atskrido į Sankt Peterburgą, be to, tinklalapyje „Flightradar 24“ matyti, kad šiame mieste nusileido ir Rusijos vyriausybinis orlaivis, kuriuo dažniausiai naudojasi V.Putinas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-16 10:02, atnaujinta 2018-01-09 21:24

Tradiciškai vėlavo

Kremliaus šeimininkas iki pirmadienio viešumoje nebuvo pasirodęs jau daugiau nei savaitę – galiausiai į Sankt Peterburgą suplūdę žurnalistai konstatavo: „Jis gyvas!“

Apie vidurdienį Sankt Peterburgas sujudo – V.Putino pasirodymo laukta bet kurią minutę. Į miestą suvažiavę žurnalistai gatvėse pamatė prezidentinę automobilių koloną, tiesa, dar ne patį prezidentą.

V.Putinas mėgsta vėluoti – žurnalistai Sankt Peterburge net ėmė juokauti, kad prezidento laukia ir paties Petro I skulptūra. Galiausiai reporteriai buvo suleisti į kambarį, kur netrukus pasirodė V.Putinas ir A.Atambajevas.

Rusijos prezidentas tvirtai paspaudė ranką svečiui iš Kirgizijos, o netrukus trumpu sakiniu leido suprasti, kad nekomentuos gandų apie jo dingimą: „Be paskalų būtų nuobodu.“

Kirgizijos lyderis sakė žurnalistams, kad prieš derybas V.Putinas jam aprodė Konstantino rūmų parką, pats sėdęs prie automobilio vairo.

„Vladimiras Vladimirovičius mane ką tik pavežiojo po teritoriją, pats sėdęs prie vairo. (Sakau tai), kad būtų mažiau gandų. Aš pats girdžiu visokių paskalų apie save. Žinoma, tai ne visiškai teisinga. Tai yra, Rusijos prezidentas ne vien vaikšto – bet ir laksto (automobiliu); vežioja svečius, pats vairuodamas“, – aiškino A.Atambajevas.

Nesirodė 10 dienų

Susirūpinimas dėl V.Putino Rusijoje įsiplieskė praėjusią savaitę, kai jis vis nesirodė viešumoje ir atidėjo susitikimą su Kazachstano bei Baltarusijos prezidentais.

Pastarąjį kartą viešai jis buvo pasirodęs kovo 5-ąją, kai Kremliuje priėmė Italijos premjerą Matteo Renzi. Tuomet kovo 8-ąją, Tarptautinę moters dieną, Kremliuje V.Putinas susitiko su išskirtinių gabumų vaikų motinomis.

Nors buvo pasirodę nuotraukų ir vaizdo įrašų iš V.Putino susitikimų su regionų gubernatoriais ir Aukščiausiojo teismo pirmininku, nebuvo  įrodymų, kad tie susitikimai iš tiesų neįvyko gerokai anksčiau.

Tuomet Kremlius paskelbė, kad kovo 16-ąją, pirmadienį, V.Putinas Sankt Peterburge susitiks su Kirgizijos prezidentu A.Atambajevu.

Gandų netrūko

Neįprastas V.Putino dingimas iš visuomenės akiračio smarkiai įsuko gandų malūną – kai kurie spėliojo, kad Rusijos lyderis dar kartą tapo tėvu, kad jis buvo pašalintas iš valdžios per perversmą Kremliuje, kad susirgo, išvyko pasidaryti plastinės operacijos ar netgi mirė.

Rusijos socialiniuose tinkluose, tapusiuose paskutine žodžio laisvės tvirtove toje šalyje, sparčiai išplito kapinių humoro pokštai, o žyma #Putinumer (#Putinasmirė) išpopuliarėjo “Twitter“.

Prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas tikino, kad V.Putinas yra sveikas ir gyvas, o pastaruosius gandus vadino „pavasariniu pamišimu“.

Nepriklausoma televizija „Dožd“ sekmadienį citavo šaltinius, kurie sakė, kad Rusijos vadovą pakirto gripas ir kad jis išvyko į savo rezidenciją prie Valdajaus ežero šalies šiaurės vakaruose.

Tiesa, V.Putinas dar iki pirmadienio susitikimo su A.Atambajevu rodė valdantis šalį. Gynybos ministras Sergejus Šoigu valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ perdavė V.Putino įsakymą Šiaurės laivyne ir kai kuriuose Vakarų karinės apygardos bei parašiutininkų daliniuose atlikti kovinės parengties patikrinimą – rengiamasi didelėms karinėms pratyboms.

Skelbiama, kad karinėse pratybose turėtų dalyvauti beveik 40 tūkstančių karių, 41 karo laivas, 15 povandeninių laivų, 3360 karinio transporto priemonių, 110 lėktuvų.

Kita vertus, analitikai iškart pastebėjo, kad toks įsakymas kariškiams buvo perduotas ne paties V.Putino – apie jį paskelbė S.Šoigu. Jis pastarąsias dienas irgi nebuvo pastebėtas Maskvoje.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?