Skandalingas TV serialas atskleidė tamsiąją milijardieriaus pusę

Amerikos televizijos žiūrovų dėmesį šį pavasarį prikaustęs per kabelinę televiziją HBO rodytas dokumentinis serialas „Roberto Dursto gyvenimas ir mirtys“ paskatino pagrindinio herojaus – šio amerikiečio milijardieriaus suėmimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 16, 2015, 2:34 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 8:15 PM

71 metų turtuolis buvo sulaikytas praėjusį savaitgalį Naujajame Orleane. Jam pareikšti įtarimai dėl vienos iš seriale išsamiai atpasakotos, tačiau iki šiol galutinai neištirtos, 15 metų senumo žmogžudystės bylos.

Tyrinėjo neišaiškintas bylas

Praeityje kabelinė televizija HBO pristatė visame pasaulyje didelio susidomėjimo ir gerų kritikų įvertinimų sulaukusius vaidybinius televizijos serialus „Sopranai: mafijos kronikos“, „Bręstantis blogis“, „Sausas įstatymas: mafijos gimimas“, „Tikrasis detektyvas“ bei daugelį kitų. Kai kuriuos iš jų rodė ir Lietuvos televizijos.

Tačiau HBO šiais metais nutarė pristatyti ir plačiai išreklamuotą pirmąjį dokumentinį televizijos serialą „Roberto Dursto gyvenimas ir mirtys“. Jame pasakojama apie kelias paslaptingas, tačiau susijusias ir iki šiol neišaiškintas kriminalines bylas.

Seriale skamba tamsioms istorijoms itin derančios originalios muzikos vandenynas: nuo alternatyvios scenos grupės „Eels“ iki Karlo Hyde’o iš elektroninės muzikos veteranų „Underworld“ kūryba.

Pagrindinė serialo figūra – R.Durstas. Jis – tarsi gyvas įrodymas, kad turint daug pinigų galima išsisukti net nuo bausmės už žiaurią žmogžudystę.

Atrodo, kad Niujorko nekilnojamojo turto magnato SeymouroDursto sūnus Robertas galėjo turėti rimtų psichologinių sutrikimų jau nuo mažumės. Viskuo aprūpintas, tačiau nelaimingu besijautęs vaikas būdamas 7 metų tapo savo motinos savižudybės liudininku – ji nušoko nuo šeimos namo stogo.

Seriale R.Durstas žurnalistui prisipažįsta, kad šį šokiruojantį vaizdą per langą stebėjo su savo tėvu.

1982 metais paslaptingai dingo Roberto žmona Kathleen. Jos kūnas nebuvo rastas. Apie šią istoriją nemažai skelbta Amerikos žiniasklaidoje, apie tai yra parašytos ir išleistos net kelios atskiros knygos.

Seriale teigiama, kad vyriškis daug metų nesutardavo su žmona, tačiau lemtingą vakarą K.Durst išėjo iš užmiesčio dvaro, sėdo į traukinį, važiuojantį į Niujorką, ir visiems laikams pradingo.

2000 metais, kai tyrimas buvo atnaujintas, Roberto draugė – vieno iš garsiausių visų laikų Amerikos gangsterio, savotiško Las Vegaso įkūrėjo Bugsy Siegelo parankinio duktė Susana Berman buvo rasta nušauta Los Andžele.

Seriale pateikiama versija, kad knygas apie mafiją rašiusi ir ambicijų televizijoje turėjusi moteris galėjo kažką žinoti ar netgi su bičiuliais iš kriminalinio pasaulio prisidėti prie K.Durst dingimo.

Pateikiama versija, kad R.Durstas nenorėjo, kad ji apie tai kažkam prabiltų.

Bėglį įklampino vogtas sumuštinis

Netrukus po to R.Durstas nutarė persirenginėti moterimi ir ėmė slapstytis Amerikos bėglių pamėgtoje valstijoje. Po metų, 2001 metais, buvo surastos bėglio turtuolio senyvo amžiaus kaimyno kūno dalys. Jos buvo aptiktos Galvestono įlankoje, Teksase. Paaiškėjo, kad vyriškis pasmaugtas, po to supjaustytas pjūklu.

R.Durstas buvo areštuotas. Tačiau pavyko atgauti laisvę už užstatą ir vyras dingo iš miesto.

Neužilgo R.Durstas atsitiktinai įkliuvo teisėsaugai, kai buvo areštuotas Pensilvanijos valstijoje, nes bandė pavogti kelių dolerių vertės sumuštinį su vištiena, nors automobilyje turėjo daugiau nei 37 tūkstančius dolerių.

Vėliau pasisamdęs net keturis brangiai apmokamus advokatus turtuolis teisme išsisuko nuo kaltinimų žmogžudyste ir teliko atsakyti už dokumentų klastojimą bei pasižadėjimo neišvykti nesilaikymą.

R.Durstas kalėjo 9 mėnesius. Seriale vyras prisipažino, kad kalėjimas jį savotiškai pakerėjo. Filmo herojus aiškino, nuo vaikystės niekada nejautęs nepriteklių, buvęs viskuo aprūpintas, o leidžiant laiką už grotų „jį ėmė žavėti su juo pagarbiai bendravę kiti kaliniai, kurie viską šiame gyvenime pasiekė tik savo jėgomis“.

Apie visa tai išsamiai pasakojama televizijos seriale. Filmo autoriai šnekino ne tik patį R.Durstą, bet ir aukų artimuosius, bičiulius, bylas tyrusius buvusius policininkus, detektyvus, prokurorus, R.Dursto advokatus.

Pats R.Durstas prieš įjungtą kamerą kategoriškai paneigė prisidėjęs prie savo buvusios žmonos dingimo, ar prie senos draugės S.Berman žmogžudystės.

Kalbama, kad R.Durstui nustatyta lengva autizmo forma, tačiau seriale šnekinti jo buvusios žmonos giminaičiai ir draugai mano, kad turtuolis yra pakankamai šviesaus proto, savo veiksmus iš anksto neblogai apgalvojantis.

TV išjudino senas bylas

Neįmintos kriminalinės mįslės vėl prisimintos po to, kai Amerikoje tikrą audrą sukėlė šis dokumentinis televizijos serialas.

Praėjusį sekmadienį prabangaus Naujojo Orleano viešbučio vestibiulyje buvo suimtas R.Durstas. Jis įtariamas pirmojo laipsnio – S.Berman žmogžudyste, kuri įvykdyta Los Andžele prieš 15 metų, taip pat dėl vengimo mokėti mokesčius.

Amerikiečių teisėsaugininkai po serialo apie R.Dursto tamsias paslaptis, iš naujo atvertė iki šiol neištirtą S.Berman nužudymo bylą.

Į Naujojo Orleano apygardos teismą dėl suėmimo paskyrimo R.Durstą atlydėjo du teisininkai. Šią procedūrą akylai stebėjo ir keturi Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai. Būtent šis elitinis Amerikos teisėsaugininkų padalinys ir nusprendė iš naujo ištirti senus nusikaltimus, kuriuose galimas R.Dursto vaidmuo.

2010 metais pasaulio kino teatruose pasirodė režisieriaus Andrew Jarecki filmas „Visi geri dalykai“ („All good things“), kuriame pagrindinius R.Dursto ir jo dingusios žmonos vaidmenys atliko Holivudo garsenybės Ryanas Gosslingas ir Kirsten Dunst.

Įdomiausia, kad nors filmas nesulaukė išskirtinės žiūrovų reakcijos, tačiau būtent po to, juostos platintojai sulaukė telefoninio skambučio iš paties R.Dursto. Ilgus metus nepalaužiamu laikytas, vienos iš turtingiausių visų laikų Niujorko verslininkų šeimos atstovas buvo taip pakerėtas šios holivudinės dramos, kad nutarė atvirai išsakyti savo nuomonę apie visą kruvinų įvykių grandinę, per kelis dešimtmečius apraizgiusią net 3 valstijas.

Tai sužinojęs režisierius A.Jarecki iškart nutarė R.Dursto gyvenimą įamžinti televizijos seriale. Bet panašu, kad R.Dursto begalinis noras viešai pasiteisinti ir įrodyti savo nekaltumą virto liūdnai pasibaigusiu spektakliu.

Dabar turtuolio išpažintys prieš kameras gali jam kainuoti nelaisvę iki pat gyvenimo pabaigos.

RobertasDurstas, Jinx: RobertoDursto gyvenimas ir mirtys, Holivudas, dokumentinis serialas, JAV, FTB

Parengė Dailius Dargis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.