Dalis Rusijos ambasados Švedijoje darbuotojų – šnipai?

Vienas trečdalis Rusijos ambasadoje Stokholmų įsikūrusių diplomatų yra šnipai,

Kontržvalgybos ekspertas W.Unge'as teigė, kad šiuolaikiniai šnipai yra gerai išsilavinę, dažnai jaunesni nei būdavo sovietų laikais.<br>AP nuotr.
Kontržvalgybos ekspertas W.Unge'as teigė, kad šiuolaikiniai šnipai yra gerai išsilavinę, dažnai jaunesni nei būdavo sovietų laikais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2015, 6:08 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:01 PM

„Iš visų Rusijos ambasados darbuotojų maždaug trečdalis nėra tikri diplomatai, faktiškai jie yra žvalgybos pareigūnai“, – sakė „Saepo“ kontržvalgybos ekspertas Wilhelmas Unge'as žurnalistams, agentūrai pateikus kasmetinę saugumo ataskaitą.

„Šis skaičius yra labai pastovus, taip reikalai atrodo metai po metų“, – sakė jis.

Švedijoje veikia Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR), Karinė žvalgyba (GRU) ir Federalinė saugumo tarnyba (FSB), kalbėjo W.Unge.

Pasak jo, šiuolaikiniai šnipai yra „gerai išsilavinę, dažnai jaunesni nei būdavo sovietų laikais, ryžtingi, motyvuoti ir kompetetingi. Jie dirba tinkle“.

Anot „Saepo“, Rusijos šnipai Švedijoje renka informaciją apie moderniausias technologijas ir vykdo „pasiruošimą karinėms operacijoms prieš Švediją“.

Praėjusį spalį savaitę trukusi įtariamo Rusijos povandeninio laivo paieška Stokholmo vandenyse buvo nutraukta, nepaisant daugybės visuomenės pranešimų apie pastebėjus įtartinus laivus.

Nežinomo laivo paieškos Stokholmo archipelage, kuriose dalyvavo koviniai laivai, minininkai ir sraigtasparniai, atgaivino Švedijos prisiminimus apie Šaltąjį karą – sovietinius povandeninius laivus, žaidžiančius „katę ir pelę“ prie ilgos grublėtos Švedijos pakrantės.

Virtinės įtariamų oro erdvės pažeidimų, kuriuos padarė rusų lėktuvai per pastaruosius metus, sustiprino visuomenės paramą narystei NATO šalyje, kuri nepriklauso jokiam blokui.

Tiesa, W.Unge'as neatsakė į klausimą, kiek šnipų dirba JAV ambasadoje Stokholme, kai žurnalistai jo paprašė palyginti šias dvi misijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.