Kritikos strėlės T. Blairą stumia iš taikos pasiuntinio posto

Tony Blairas praneš, kad atsistatydina iš Artimųjų Rytų pasiuntinio pareigų atstovauti taikos ketvertui – Jungtinėms Tautoms, ES, Rusijai ir JAV.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2015, 6:42 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:01 PM

„Financial Times“ praneša, kad jis planuoja palikti šį postą, o apie tai pranešti turėtų šią savaitę. Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras dabar neva ieško kitokių būdų, kaip išlaikyti savo poziciją vykstant taikos procesui.

T.Blairui artimas šaltinis naujienų agentūrai „Reuters" teigė, kad diskusijos dėl jo tolimesnių planų dar vyksta. Tikėtina, kad jis ir toliau dirbs Artimuosiuose Rytuose, tačiau prisiims mažiau atsakomybės. Jis ir toliau ketina dirbti palestiniečių ekonomikos klausimais.

Teigiama, kad T.Blairas dėl ateities planų jau buvo susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry ir ES užsienio politikos vadove Federica Mogherini.

Jau kelis mėnesius netyla kalbos apie interesų konfliktą tarp T.Blairo pozicijos derybose, vykstančiose tarp Izraelio ir Palestinos, bei jo verslo ryšių Artimųjų Rytų regione.

Taip pat nepasitenkinimas kyla dėl jo prastų santykių su Palestinos autonomijos pareigūnais.

Diplomatų teigimu, T.Blairas yra palengva spaudžiamas trauktis iš savo posto. „Tai ir taip jau pernelyg ilgai užtruko. Jis nėra efektyvus ir neturi jokio pasitikėjimo šitoje pasaulio dalyje“, – sakė „Financial Times“ šaltinis.

Praėjusiais metais grupė buvusių Jungtinės Karalystės ambasadorių inicijavo kampaniją, kuria prašė, kad T.Blairas atsistatydintų.

Liepos mėnesį išplatintame laiške jie kėlė klausimus dėl galimai nesuderinamų verslo interesų ir bandymo atsikratyti atsakomybės dėl Irako krizės.

Savaitgalį kalbėdamas konferencijoje Egipte jis gyrė prezidentą Abdelį Fattah el-Sisi, dažnai kaltinamą rimtais žmogaus teisių pažeidimais nuo tada, kai 2013 metais pradėjo eiti prezidento pareigas.

„Nemanau, kad turi būti autoritarinis, bet turi būti tiesus. Taip, demokratija yra svarbu, bet vien jos neužtenka. Taip pat reikia ir efektyvumo. Reikia efektyvios vyriausybės, priimančios efektyvius sprendimus“, – kalbėjo T.Blairas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.