Tuniso muziejaus užpuolikai nukauti, žuvo 22 žmonės

Sužeisti muziejaus lankytojai buvo nugabenti į ligoninę.<br>„Twitter“ nuotr.
Sužeisti muziejaus lankytojai buvo nugabenti į ligoninę.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-18 15:01, atnaujinta 2018-01-09 14:53

Tunise per ginkluotų užpuolikų išpuolį nacionaliniame muziejuje, esančiame šalimais parlamento, žuvo 22 žmonės, tarp jų 20 turistų iš užsienio, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Žuvo 22 žmonės, įskaitant 20 turistų iš Pietų Afrikos Respublikos, Prancūzijos, Lenkijos ir Italijos“, – AFP sakė VRM atstovas Mohamedas Ali Aroui.

Daugiau detalių apie aukas jis nepateikė.

Savo ruožtu, Lenkijos Seimo pirmininkas Radoslawas Sikorskis naujienų televizijos TVN24 laidoje sakė, kad tarp žuvusiųjų Bardo muziejuje tikriausiai yra septyni Lenkijos piliečiai. Tuo tarpu Lenkijos URM nurodė, kad 11 lenkų turistų buvo sužeisti.

Po Tuniso saugumo pajėgų įvykdytos operacijos du teroristai buvo nukauti, o įkaitai išlaisvinti. Vaduojant muziejaus aukas žuvo ir vienas policijos pareigūnas. Taip pat žuvo vienas Tuniso pilietis.

Vietos televizija taip pat pranešė, kad ataką surengę užpuolikai vilkėjo karinę ekipuotę ir buvo apsiginklavę automatais bei granatomis. Jie esą netikėtai įžengė pro parlamento komplekso Tuniso centre vartus ir paleido ugnį prie Nacionalinio Bardo muziejaus.

Pranešama, kad tuomet užpuolikai įžengė į patį muziejų, kur nežinomų skaičių lankytojų paėmė įkaitais. Jų galėjo būti iki 30.  Maždaug 200 muziejuje buvusių žmonių pavyko pasprukti.

Tuniso žiniasklaidos duomenimis, muziejuje, kuriame buvo surengtas išpuolis, lankėsi turistai iš anksčiau trečiadienį iš Europos į Tunisą atplaukusio kruizinio laivo.

Vienas Tuniso parlamento narys naujienų agentūrai AFP teigė, kad vos pasigirdus šūviams deputatai, kurie kaip tik diskutavo apie kovą su terorizmu, nutraukė darbą. Parlamento pastatas buvo evakuotas.

„Reuters“ citavo šaltinius Vidaus reikalų ministerijoje, kurie teigė, kad saugumo pajėgos apsupo du užpuolikus, kurie įsitvirtino muziejuje ir vėliau juos nukovė. Nežinomas skaičius turistų buvo sužeisti ir nugabenti į ligoninę.

Teigiama, kad tarp turistų, kurie lankėsi Bardo muziejuje užpuolimo metu, buvo didelė grupė lenkų – 36 žmonės.

Nacionaliniame Bardo muziejuje sukaupta gausi eksponatų kolekcija, išsiskirianti mozaikomis – grindinėmis, sieninėmis, ant lubų.

Tunise saugumo situacija pastaraisiais metais nuolat prastėjo, o kaimyninėje Libijoje apskritai nusistovėjo chaosas. Vien pernai į Siriją ir Iraką išvyko daug jaunų tunisiečių, kur jie prisijungė prie fanatikų grupuotės „Islamo valstybė“. Valdžia neslėpė nerimo dėl to, kad jaunieji radikalai gali grįžti ir pradėti sėti terorą namuose.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.