Vienas iš išpuolio Tunise dalyvių buvo žinomas žvalgybai

Tuniso premjeras nurodė, kad vienas iš dviejų užpuolikų, nužudžiusių 17 užsieniečių

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 19, 2015, 12:01 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 12:25 PM

Ketvirtadienį duodamas interviu radijui RTL, premjeras Habibas Essi sakė, kad Tunisas bendradarbiauja su kitomis šalimis, rinkdamas informaciją apie užpuolikus, kurie buvo įvardyti kaip Yassine'as Laabidi ir Hatemas Khachnaoui. Pasak jo, Y.Laabidi buvo patekęs į žvalgybos akiratį, nors ir ne dėl „kokių nors ypatingų“ veiksmų.

Užpuolikai „veikiausiai“ yra Tuniso piliečiai, sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

Pareigūnai nepateikė daugiau detalių apie užpuolikus, bet sakė, kad jie galėjo turėti 2-3 bendrininkus, kurie tebėra laisvėje.

Jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės dėl išpuolio, trukusio apie keturias valandas.

Per jį taip pat žuvo du Tuniso piliečiai, o nukentėjo dar mažiausiai 44 žmonės, įskaitant turistus iš Italijos, Prancūzijos, Japonijos, Pietų Afrikos Respublikos, Lenkijos, Belgijos ir Rusijos.

Tuo tarpu du kruiziniai laivai, kurių keleivių buvo tarp muziejuje įvykdyto išpuolio aukų, paliko Tuniso uostą.

Bendrovė „MSC Cruises“ nurodė, kad buvo nužudyti devyni keleiviai, plaukę keltu „Splendida“, dar 12 buvo sužeisti, o šešių likimas nežinomas.

Kitas laivas – „Costa Fascinosa“ – nurodė, kad 13 jo keleivių nebuvo grįžę, kai laineris išplaukė iš uosto praeitą naktį.

Tunise islamo ekstremistai suaktyvėjo po 2011 metų revoliucijos, nuvertusios veteraną autoritarinį lyderį Zine'ą El Abidine'ą Ben Ali ir paskatinusios Arabų pavasario sukilimus kitose to regiono šalyse.

Po šios nelaimės pagrindinė profsąjungų konfederacija ir kitos pilietinės visuomenės grupės ketvirtadienį paragino surengti tylią demonstraciją prie sostinės muziejaus.

Organizatoriai paragino tunisiečius 15 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku susirinkti prie Bardo nacionalinio muziejaus „pademonstruoti mūsų nacionalinę vienybę kovojant su terorizmu“.

Per tą ataką, trukusią apie keturias valandas, dar per 40 žmonių buvo sužeisti. Ji neabejotinai taps skaudžiu smūgiu nuo turizmo smarkiai priklausomai Tuniso ekonomikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.