Juodaodžius laiko žemesne rase, bet su jais bičiuliaujasi

Juodaodžius niekinęs ir terorizavęs amerikietis 30 metų gyvena jų apsuptyje. Nors su daugybe jų bičiuliaujasi, vyras savo įsitikinimų atsisakyti neketina.

Buvęs Kukluksklano vadovas baugino juodaodžius, o dabar su jais bičiuliaujasi.<br>„Getty Images“ nuotr.
Buvęs Kukluksklano vadovas baugino juodaodžius, o dabar su jais bičiuliaujasi.<br>„Getty Images“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2015, 7:44 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:38 PM

Buvęs Kukluksklano (KKK) – už baltųjų viršenybę kovojusios ir smurtą bei terorą naudojusios organizacijos – vadovas 72 m. Billas Wilkinsonas dabar apsigyveno tarp žmonių, kuriuos praeityje norėjo atskirti nuo visuomenės. Tačiau jie, nors ir žino apie vyro praeitį, jį priima tokį, koks jis yra, ir neatstumia.

Belize slapčia jau 30 metų gyvenantis vyras teigia neapykantos juodaodžiams nejaučiąs, bet vis dar tiki, kad jie nėra lygūs ir turėtų būti segreguoti – viešajame gyvenime atskirti nuo baltųjų.

„Nevadinkite manęs rasistu. Nejaučiu apykantos juodaodžiams, – gynėsi B.Wilkinsonas. – Aš tik Biblijos paisantis segregacijos šalininkas. Vis dar tikiu segregacija, manau, kad ji turėtų egzistuoti.“

Trisdešimt metų viešumos vengęs vyras dabar prabilo ir teigia, kad yra nė kiek nepasikeitęs – likęs toks pat kaip ir vadovavimo KKK laikais. Esą jis niekada nejautė neapykantos juodaodžiams, tik „paisė Dievo įsakymo nesimaišyti su kitomis rasėmis“ ir niekada neleistų su juodaodžiais tuoktis savo vaikams ir anūkams.

Ironiška, kad daugybę metų juodaodžius žeminęs ir 1975–1984 m. KKK Didžiuoju Žyniu buvęs vyras dabar gyvena jų apsuptyje Belize, kur turi savo kurortą ir mėgaujasi jaunos merginos kompanija.

„Gyvenimas čia puikus – sala nuostabi, joje gyvena daugybė draugiškų žmonių, – sako vyras. – Vietiniai žino apie mano praeitį, bet jiems ji nerūpi. Jie mane priima, koks esu.“

Gatvėje sutiktus pažįstamus juodaodžius vyras draugiškai apkabina, pabučiuoja, su jais pajuokauja ir pasikalba. Būtų galima pamanyti, kad jis iš tiesų atsikratė rasistinių pažiūrų. Vis dėlto B.Wilkinsonas tvirtai tiki segregacija ir yra įsitikinęs, kad mokyklose ir bažnyčiose juodaodžiai neturėtų būti kartu su baltaodžiais.

B.Wilkinsonas buvo vienas aršiausių baltosios rasės žmonių viršenybės gynėjų. Jam vadovaujant KKK buvo kaip niekada aktyvus: rengė daugybę paradų visoje Amerikoje, verbavo naujus žmones, skatino klano narius nešiotis ginklą ir panaudoti jį per susirėmimus su juodaodžiais.

Vyras buvo taip apsėstas segregacijos idėjų, kad buvo įsteigęs sukarintą treniruočių stovyklą, kurioje klano nariai tobulino karinius įgūdžius, kad būtų pasiruošę „rasių karui“. KKK ideologiją jis mėgino brukti net ir mažiems vaikams – jiems rengdavo specialias stovyklas.

Tačiau dabar vyras neigia diegęs savo ideologiją kitiems.

„Mes nebuvome didis blogis. Juk ir Amerikos prezidentai patys turėjo vergų“, – teigė vyras. („Daily Mail“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.