Oligarchas I. Kolomoiskis – jau ne gubernatorius. Kas toliau?

Kivirče, kuris kėlė grėsmę Ukrainos valdžiai, – naujas ėjimas. Šalies prezidentas Petro Porošenka trečiadienį anksti ryte atleido iš pareigų oligarchą Dniepropetrovsko srities gubernatorių Ihorį Kolomoiskį. Dniepropetrovskas itin svarbus šalies pramoninis regionas, kuris buvo lyg tvirtovė kovoje prieš prorusiškus separatistus, rašo „The New York Times“.

„Ukrainos prezidentas patenkino Ihorio Kolomoiskio atsistatydinimo pareiškimą“ per jųdviejų susitikimą Kijeve, rašoma praėjusią naktį paskelbtame prezidentūros pareiškime.<br>AP nuotr.
„Ukrainos prezidentas patenkino Ihorio Kolomoiskio atsistatydinimo pareiškimą“ per jųdviejų susitikimą Kijeve, rašoma praėjusią naktį paskelbtame prezidentūros pareiškime.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-03-25 11:29, atnaujinta 2018-01-08 08:12

Pašalintasis milijardierius I.Kolomoiskis ilgą laiką buvo vienas ištikimiausių porevoliucinės valdžios sąjungininkų. Jis skyrė finansavimą savanorių būriams, kurie padėjo kovoti su prorusiškais separatistais ir neleido jiems užimti teritorijų už Donecko ir Luhansko ribų. Ten kovos vyksta jau beveik metus ir yra nusinešusios tūkstančių žmonių gyvybę.

Bet pastaruoju metu I.Kolomoiskis įsivėlė į ginčą su vyriausybe dėl dviejų valstybinių energetikos bendrovių, kuriose jam priklauso dalis akcijų, ateities.

Įtampa persimeta ir į Odesą

Praėjusią savaitę I.Kolomoiskiui ištikimi ginkluoti vyrai užėmė bendrovės „Ukrnafta“ biurus Kijeve. Pastato užgrobimas vėl sukėlė nerimą Ukrainos sostinėje, kur nuo 2014-ųjų vasario vyravo taika.

Anuomet maždaug šimtas žmonių žuvo protestuose, po kurių buvo nuverstas buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

I.Kolomoiskio kritikai, tarp kurių yra žymių parlamentarų, apkaltino jį reformų nepaisymu ir pareikalavo jo atleidimo.

Po prezidento ir I.Kolomoiskio susitikimo P.Porošenka biuras naktiniame pranešime paskelbė apie milijardieriaus nušalinimą. Pranešime teigiama, kad I.Kolomoiskis atsistatydino ir P.Porošenka pasirašė dekretą, kuriuo pašalino turtuolį iš gubernatoriaus pareigų.

„Mes privalome užtikrinti taiką, stabilumą ir ramybę. Dniepropetrovsko sritis turi išlikti tvirtove, kuri saugo taiką Rytų Ukrainoje „, – pranešime teigė prezidentas.

Skelbiama, kad Dniepropetrovsko srities gubernatoriaus pareigas laikinai perims Valentynas Reznyčenka. Jis vasarį tapo gretimos srities, Zaporožės, gubernatoriumi.

V.Reznyčenka anksčiau valdė vyriausybinę agentūrą, kuri prižiūrėjo Ukrainos radijo dažnius ir turi verslo ryšių su prezidento štabo viršininku.

Dniepropetrovskas ribojasi su Donecko sritimi, kurioje vyko aršios kovos su prorusiškais separatistais. Daugelis Dniepropetrovską laiko pačiu svarbiausiu šalies pramonės regionu.

Prieš kelias dienas I.Kolomoiskiui priklausantis televizijos kanalas „1+1“ rodė interviu, kuriame milijardierius teigė, kad rado kompromisą su P.Porošenka.

Bet pirmadienį Ukrainos saugumo tarnybos direktorius sakė, kad prezidentas P.Porošenka įsakė suimti visus ginkluotus vyrus, likusius „Ukrnafta“ biuruose.

P.Porošenkos ir I. Kolomoiskio nesutarimas gali turėti rimtų pasekmių. Pavyzdžiui, antradienį pasirodė pranešimų, kad Odesos – strategiškai itin svarbaus uosto – gatvėse nebematyti oligarchų samdinių būrių, kurie padėjo palaikyti mieste tvarką.

Šių darinių kritikai jau seniai įspėjo, kad tokie būriai gali bet kada atsisukti prieš valdžią Kijeve valdžią. Vis dėlto P.Porošenka sakė, kad planuoja įtraukti tokius samdinius į Ukrainos kariuomenę.

Odesos gubernatorius lyg tyčia yra artimas I.Kolomoiskio sąjungininkas Ihoris Palycia. Jis anksčiau buvo bendrovės „Ukrnafta“ vadovas.

Prezidento administracija taip pat paskelbė, kad P.Porošenka pasirašė įstatymo projektą, kurį praėjusią savaitę priėmė Aukščiausioji Rada.

Įstatymas, kuris ir įžiebė kivirčą tarp P.Porošenkos ir I.Kolomoiskio, sumažino turtuolio galią valstybinėse energetikos bendrovėse, kurių akcijų jis turi. Tokiu būdu jam buvo atimta galimybė sustabdyti bendrovių valdymo pokyčius.

Palaikantieji naująjį įstatymą pabrėžė, kad teisės aktas būtinas norint užkirsti kelią miglotiems sandėriams tarp vyriausybės ir turtingiausių šalies verslininkų. Tokie susitarimai ilgą laiką pančiojo valstybės ekonomiką. Pranešime P.Porošenkos biuras teigė, kad įstatymas pakėlė Ukrainos įstatymų leidybą iki tarptautino lygio.

Siekia išsaugoti stabilumą

Dniepropetrovsko gubernatoriaus pareigas užėmęs I.Kolomoiskis yra bankininkystės, energetikos ir žiniasklaidos magnatas, kurio turtą žurnalas „Forbes“ vertino 1,8 mlrd. JAV dolerių. Kitais vertinimais, jo turtas siekia 2,4 mlrd. dolerių.

Trečią vietą turtingiausių Ukrainos žmonių sąraše užimantis I.Kolomoiskis gubernatoriumi buvo paskirtas pernai kovą, kai buvo nušalintas Kremliaus remtas prezidentas Viktoras Janukovyčius, ir sėkmingai užkirto kelią persimesti į jo vadovaujamą sritį separatistiniam sukilimui iš kaimyninių rytinių sričių.

Po to 52 metų oligarchas tapo svarbiu centrinės vyriausybės sąjungininku, padėjusiu finansuoti savanorių batalionus, siunčiamus kautis su prorusiškais separatistais.

P.Porošenka tvirtino, kad stabilumo išsaugojimas šiame svarbiame regione tebėra prioritetas nepaisant fakto, kad įtakingas verslo magnatas palieka savo postą.

„Turime išsaugoti taiką, stabilumą ir rimtį. Dniepropetrovskas turi likti Ukrainos bastionu rytuose ir ginti taiką bei piliečių ramybę“, – sakoma P.Porošenkos pareiškime.

Nors išlieka susirūpinimas dėl šios nesantaikos tarp I.Kolomoiskio ir vyriausybės baigties, daugelis pastaruosius sprendimus sveikino su palengvėjimu.

„(Jo) elgesys buvo tiesiog antausis teisėtai valdžiai“, – sakė Serhijus Leščenka, vienas iš dvejų radikalių deputatų, reikalavusių, kad oligarchui būtų pakirpti sparnai.

Po V.Janukovyčiaus režimo žlugimo per masinius protestus, kuriuos iš dalies išprovokavo didžiulė korupcija, daugelis tebesitiki, jog padėtis šalyje pasikeis.

Tarp veikėjų, užsitraukusių didžiausią visuomenės nepasitikėjimą, buvo magnatai, susikrovę kapitalą per sumaišties laikotarpį po Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Daugelyje sovietinės erdvės šalių itin turtingi verslo magnatai daro spaudimą politikams ir vyriausybėms daug atviriau ir įžūliau negu Vakarų šalių verslininkai, todėl yra plačiai vadinami oligarchais.

Parengė Eglė Tamošauskaitė  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.