Tyrėjai: lėktuvą sudaužęs „Germanwings“ pilotas nuslėpė ligą

Penktadienį „Germanwings“ lėktuvo katastrofą sukėlusio piloto namuose Vokietijos policija surinko daiktus, kurie galėtų padėti įminti katastrofos mįslę. Po to, kai vakar paaiškėjo, kad pilotas lėktuvą sudaužė tyčia, tyrėjai mėgino išsiaiškinti, kokios buvo šio poelgio priežastys ir prabilo, kad pilotas nuo visų slėpė savo ligą.

A.Lubitzas galėjo būti patyręs skaudų išsiskyrimą su drauge.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lubitzas galėjo būti patyręs skaudų išsiskyrimą su drauge.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2015, 9:39 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:27 AM

Namus išnaršę tyrėjai teigia, kad vaikinas neturėjo sąsajų su teroristinėmis organizacijomis, jie nerado ir apie žmogžudystę pranešančio raštelio. Vis dėlto, kaip pranešė BBC remiantis tyrėjais, vyras nuo savo darbdavių slėpė ligą, tačiau nepatikslino, kokią konkrečiai. Neaišku ir ar liga buvo fizinė ar psichinė.

Diuseldorfo prokurorai taip pat patvirtino, kad vyras jau kurį laiką buvo gydomas medikų. Jo namuose policija rado krūvą suplėšytų gydytojų išrašų nedarbingumo lapelių, įskaitant vieną, kuriuo jis buvo atleistas nuo darbo skrydžio dieną.

Prokurorai teigė iš A.Lubitzo namų paėmę tyrimui daug medicininių dokumentų, tarp kurių buvo ir šie ligos lapeliai. kad ir kuo sirgo A.Lubitzas, jo darbdaviai apie tai nežinojo.

Poelgį pakurstė išsiskyrimas?

Kaip teigė Vokietijos dienraštis „Der Bild“, 2008 m.  A.Lubitzas buvo nutraukęs pilotų mokymus, nes sirgo depresija. Tačiau dabar teigiama, kad iki pat lėktuvo sudužimo dienos jam buvo teikiama psichologinė pagalba.

„Der Bild" taip pat pranešė, kad vaikinas tariamai patyrė „santykių krizę“ su savo mergina kelios savaitės iki lemtingo skrydžio. Jam galėjo būti labai sunku susidoroti su išsiskyrimu su mylimąja, sukuria kartu buvo septynerius metus.

Šįryt dienraštis pranešė, kad pora ketino susituokti jau kitais metais, tačiau neseniai santykius nutraukė.

Nauja informacija pasirodė praėjus vos kelioms valandoms po to, kai policija išnaršė jo namus, ieškodami įkalčių ir paaiškinimo, kodėl vyras ryžosi tokiam kraupiam žingsniui.

Ieško siūlo galo

Vokietijos Montabauro mieste Andreo Lubitzo namus naršantys policininkai pranešė radę kai ką, kas gali padėti išsiaiškinti, kodėl vyras sudaužė lėktuvą.

Policininkai teigė, kad šis daiktas buvo paimtas tirti, ir neišdavė, kas tai yra, tačiau patikino, kad tikrai ne atsisveikinimo raštelis.

„Mes radome kai ką, kas dabar bus atiduota tyrėjams. Mes negalime išduoti, koks tai daiktas, tačiau tai gali būti labai reikšmingas įkaltis, paaiškinantis, kas atsitiko“, – teigė Diuseldorfo policijos atstovas Markusas Niesczery. 

Policija, atlikusi kratą namuose, kuriuose gyveno pilotas, kaip įtariama, tyčia nukreipęs oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvą sudužti Prancūzijos Alpėse, penktadienį nurodė paėmusi kai kurių daiktų, bet tarp jų nėra jokių neginčijamų įkalčių. 

Pareigūnai, apieškoję velionio lakūno A.Lubitzo butą vakariniame Diuseldorfo mieste, sakė paėmę „įvairių daiktų ir dokumentų“, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Marcelis Fiebigas. 

„Pažiūrėsime, ar tuo bus galima paaiškinti, kas nutiko, – viskas tiriama“, – sakė jis ir pridūrė, kad nebuvo rasta jokio „rūkstančio pistoleto“ ir kad tikėtini A.Lubitzo motyvai lieka neaiškūs. 

Diuseldorfo prokuratūra pradėjo tyrimą, lygiagretų vykdomam Prancūzijos pareigūnų, nes daugelis iš 150-ies katastrofos aukų buvo to Vokietijos regiono gyventojai. 

„Visiškai normalus vyrukas“

A.Lubitzas, pasak vietos pareigūnų, daugiausia laiko praleisdavo savo tėvų namuose vakariniame Montabauro miestelyje. 

Tą namą ramiame gyvenamajame rajone ketvirtadienį taip pat saugojo policija, o aplink būriavosi televizijos žurnalistai. 

Kaip pranešė vienas AFP žurnalistų, pirštines mūvintys pareigūnai nešė iš namo lagaminus, krepšius ir dėžes. 

Diuseldorfo prokuroras savo pranešime nurodė, kad kratos šiame mieste ir kitose vietose buvo atliktos siekiant „surasti ir apsaugoti asmeninius dokumentus“, kurie galėtų padėti išaiškinti tą incidentą. 

A.Lubitzas kartu su tėvais gyveno Montabaure, Reino krašto-Pfalco žemėje. Kaip antrąją gyvenamąją vietą jis buvo nurodęs Diuseldorfą.

Montabaure jis buvo žinomas kaip „jaunas, santūrus žmogus, ne kaip kai kurie bepročiai, kurių kartais pasitaiko lėktuvuose“, sakė piloto pažįstami.

Pranešama, kad vaikinas mėgo aktyvų gyvenimo būdą, dalyvaudavo bėgimo maratonuose, mėgo popmuziką ir naktinį gyvenimą. „Jis buvo visiškai normalus vyrukas“, – sakė Klausas Radke – vietinio skrydžių klubo vadovas. Jame A.Lubitzas gavo pirmąją skraidymo licenciją. Aviatorių klubo vadovas pasakojo, kad A.Lubitzas buvo mielas, linksmas ir mandagus jaunuolis.

„Aš jį pažinojau, turėčiau sakyti, kad su juo susipažinau kaip su labai maloniu, linksmu ir mandagiu jaunuoliu“, – sakė K.Radke.

Netoli nedidelio namo, kuriame A.Lubitzas gyveno su tėvais, policija iškart atsiuntė pareigūnus, kad jie prižiūrėtų tvarką ir apsaugotų šeimą.

Kabinos duris kapojo kirviu?

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lainerio, antradienį sudužusio Prancūzijos Alpėse, kapitonas mėgino kirviu išlaužti pilotų kabinos duris, kurių užraktą užblokavo viduje likęs antrasis pilotas, nukreipęs lėktuvą žemyn, penktadienį pranešė dienraštis „Bild“, cituodamas saugumo šaltinius.

Garso įrašas iš pilotų kabinos rodo, kad kapitonas kelis kartus pasibeldė į duris ir mėgino sugrįžti į kabiną, kai lėktuvas pradėjo lemtingai leistis, aiškino Prancūzijos prokurorai. Tačiau „Bild" taip pat pranešė, kad kapitonas pasinaudojo kirviu mėgindamas atidaryti šarvuotąsias pilotų kabinos duris.

Šis faktas kol kas nebuvo patvirtintas, bet vienas „Germanwings“ atstovų naujienų agentūrai AFP sakė, kad kirvis tikrai buvo tarp lėktuve laikomų įrankių.

Toks įrankis yra lainerio „A320“ saugumo įrangos dalis, atstovas sakė „Bild“.

Vokietijos dienraštis taip pat rašo, kad pilotas Andreas Lubitzas prieš šešerius metus buvo patyręs depresiją.

A.Lubitzas kreipėsi psichiatrą dėl „stiprios depresijos priepuolio“ 2009 metais ir iki šiol gydėsi, nurodė laikraštis, cituodamas Vokietijos oro susisiekimo priežiūros biuro („Luftfahrtbundesamt“, LBA) dokumentus.

Lakūnas buvo „nuolat privačiai gydomas“, rašo „Bild“. Laikraštis nurodo, kad „Germanwings“ pirminė bendrovė „Lufthansa“ buvo pateikusi šią informaciją LBA.

„Lufthansa“ vykdomasis direktorius C.Spohras sakė, kad A.Lubitzas „kuriam laikui“ buvo padaręs pertrauką pilotų kursuose, bet nepateikė daugiau detalių.

A.Lubitzas vėliau tęsė mokslus ir įgijo lainerio „Airbus A320“ piloto kvalifikaciją 2013 metais.

„Bild“ nurodė, kad per tą pertrauką A.Lubitzas patyrė „depresijos ir nerimo priepuolių“.

Piloto asmeninius duomenis penktadienį nagrinėja Vokietijos ekspertai, o vėliau jie bus perduoti tyrėjams Prancūzijoje.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.